Nogomet

Bitke za Rim, Madrid i Francusku

petak, 05.11.2010.
Bitke za Rim, Madrid i Francusku
Foto: EPA

Sportnet vam i uoči novih prvenstvenih okršaja na jednom mjestu donosi najavu pet najjačih liga u Europi...

Apsolutni vrhunac 11. kola Premier lige predstavlja nedjeljni derbi na Anfieldu, gdje Liverpool dočekuje vodeću momčad prvenstva. Utakmica je to u kojoj će Redsi nakon dvije uzastopne prvenstvene pobjede i sebi i navijačima odgovoriti na pitanje je li kriza doista završena ili Liverpool ove godine nema kvalitetu za visoke ambicije.

Nakon sjajne pobjede nad europskim prvakom Interom, Tottenham će u vatru već u uvodnoj utakmici kola, a upozorenje svakako predstavlja podatak da se s gostovanja nakon europskih utakmica dosad nisu vraćali pjevajući. Naoko lagan posao imat će Manchester United protiv Wolverhamptona, no Fergusonova momčad desetkovana je ozljedama, pa u tom susretu neće moći računati na Waynea Rooneyja, Nanija, Ryana Giggsa i Darrena Fletchera.

Arsenal će se pak pokušati iskupiti zbog poraza u Donecku, no neće imati lagan posao jer na Emirates stiže Newcastle, na krilima visoke pobjede u lokalnom derbiju. Pod još većim pritiskom bit će Manchester City, koji nakon tri uzastopna poraza u nedjelju jednostavno mora pobijediti West Bromwich Albion, u suprotnom bi Roberto Mancini mogao biti prisiljen tražiti drugi angažman.

Deseto kolo Primere donosi derbi između vodećeg Reala te njegovog gradskog rivala Atletica. Gradski okršaji u Madridu su redovito završavali s velikim brojem pogodaka, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se tako nastaviti i sada kada je na klupi Reala Jose Mourinho.

Odlični veznjak Reala i reprezentacije Njemačke Mesut Ozil je pun hvale za nedjeljnog protivnika. ”Atletico je odlična momčad, ali mi želimo pobijesiti, posebno jer igramo na našem stadionu. Očekujem agresivnu utakmicu, a mi ćemo se morati posebno paziti Diega Forlana. ”, rekao je jedan od Realovih motora.

Barcelona također u nedjelju gostuje kod Getafea iza kojeg su dva identična poraza od 3:0 od Athletica te Stuttgarta u Europskoj ligi. Guardiolina momčad želi održati korak s Realom, možda i preuzeti vodstvo u Primeri nakon ovog kola, ali za to će morati biti na visini zadatka kod Getafea. Zanimljivi bi mogli biti dvoboji Villarreala i Athletica, te Seville i Valencie. Spomenimo još da će bivši trener Reala Manuel Pellegrini debi na klupi Malage imati na gostovanju kod Espanyola.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:
Real Sociedad - Racing Santander
Espanyol - Malaga
Villarreal - Athletic Bilbao
Getafe - Barcelona
Real Madrid - Atletico Madrid

U 11. kolu njemačkog prvenstva ističu se dva ogleda. Osmi HSV pred svojim navijačima dočekuje treći Hoffenheim, a dijele ih tek tri boda. Obje momčadi imaju velike ambicije - najmanje borbu za Ligu prvaka - i međusobni će im susret biti od velikog značaja. Hrvatski "štih" tom dvoboju vjerojatno su oduzele ozljede Šimunića i Petrića, nad čijim nastupima stoji znak upitnika.

U borbi za povratak u gornji dom Bundeslige sastaju se dva ugledna imena, Stuttgart i Werder, pri čemu treneri Schaaf i Keller muku muče sa slaganjem okrnjenih sastava. Stuttgart je pod tjednom osigurao nastavak Europske lige, Werder posrnuo u Ligi prvaka, a Stuttgartov strateg kaže: "Ne gubimo prvenstvo iz vida, razmišljamo o nedjelji". Bayern svoj put povratka prema vrhu nastavlja kod posljednjeplasirane i nepredvidljive Borussije (M), s Pranjićem i bez Olića.

Vodeći dvojac mora na put kod podjednako dobrih domaćina, dok se Rakitićevom Schalkeu nudi još jedna prilika za vađenje iz bundesligaške krize - u goste im dolazi s dva poraza u nizu. Hrvatska kolonija u Kaiserslauternu suprotstavit će se čvrstom, četvrtom Bayeru iz Leverkusena.

Deseto kolo donosi jedan od najjačih derbija lige, gradski ogled Lazija i Rome, poznat i pod nazivom Derby della Capitale. Osim uobičajene borbe za titulu "glavnog u gradu", obje momčadi će s priličnom motivacijom ući u ovaj dvoboj. Lazio traži potvrdu prvog mjesta i eventualni bodovni odmak od pratnje, dok su Romi potrebni bodovi za uspon prema samom vrhu.

Rekorder u pojavljivanju u gradskim derbijima Francesco Totti neće ubilježiti 28. nastup u 131. Il classicu, zbog crvenog kartona zarađenog u dvoboju s Lecceom ovaj će dvoboj morati promatrati s tribina. Kod Rome će izostati i Taddei i Pizarro, dok će Lazio gradskog rivala na nebesko-plavo obojenom Olimpicu dočekati u punom sastavu.

Drugoplasirani Inter bez polovice standardnih prvotimaca u ovom kolu kod kuće dočekuje Bresciju i traži pobjedu koja bi ga, uz eventualni kiks Lazija u gradskom derbiju, donijela na pola koraka do prvog mjesta. Sličan cilj ima i Milan, koji na krilima dobrog rezultata iz dvoboja s Real Madridom (2:2) odlazi u goste Bariju. Juventus u ovom kolu na svom Olimpicu dočekuje Cesenu i također računa na bodove koji bi ga donijeli blizu samog vrha.

Samo dva boda dijele PSG i OM uoči Le Classiquea (prvaci su doduše odigrali utakmicu) što izaziva zazubice domaćih navijača. Dugo je prošlo otkad su Parižani nakon tri mjeseca sezone bili u samoj žiži događanja, Kombouare radi odličan posao i u Parizu priželjkuju prvu pobjedu nad ljutim rivalom od 2004.

Marseille je na Parku prinčeva neporažen u posljednjih pet sezona, ali ambicije Parižana budi i forma u Europskoj ligi. U neugodnoj skupini u društvu Seville i Borussije (D) PSG nakon sinoćnjih 0:0 protiv Nijemaca treba još samo jednu pobjedu za prolaz.

Mada ni forma Marseillea ne zaostaje, igrači Deschampsa u svim su natjecanjima nanizali pet pobjeda, a posljednja je zazvonila diljem Europe, predvođeni trostrukim strijelcem Gignacom sa 7:0 su potopili Žilinu u Ligi prvaka.

Atmosferu pred derbi začinili su i čelni ljudi lige koji su navijačima Marseillea još u utorak pokazali palac dolje, a u petak je i pariška policijska prefektura "kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost prijetnje javnom redu" donijela odluku o zatvaranju tribine predviđene za gostujuće navijače. Lider Brest gostuje u Lilleu, Lovrenov Lyon putuje na noge Rennesu, a Runji i Serticu u goste u Lens dolazi Montpellier.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.11.2010. u 14:22
    chelsea s pol snage dobija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2010. u 13:06
    Ajmo Bilbao protiv Villareala!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.11.2010. u 23:16
    ....samo jedan ispravak lazio neigra u punom sastavu nece igrat standarni stoper biava koji je u palermu dobio crveni, i to je veliki izostanak za lazio........
    Obrisan korisnik
  • ElKun1005.11.2010. u 21:46
    Uuuuu, jedva cekam Real - Atletico! :D
    ElKun10
  • Obrisan korisnik05.11.2010. u 21:44
    šteta, gradski derbi, uživanje za orgazam hm nogometni , prognoza 3-0 Ronaldo 1,45,75
    Obrisan korisnik