Nogomet

Londonski obračun, derbi iza Reala i Barce

petak, 19.11.2010.
Londonski obračun, derbi iza Reala i Barce
Foto: EPA

Uzbudljivi nogometni vikend je pred nama, a Sportnet vam donosi najavu pet najboljih europskih liga na jednom mjestu...

Premierligaši će derbi 14. kola odraditi već u uvodnoj utakmici, na Emiratesu se u subotu u lunch timeu sastaju sjevernolondonski rivali Arsenal i Tottenham, a prilika je to Topnicima da nakon ovoga kola možda čak i zasjednu na čelo prvenstvene ljestvice. U prilog dobrom raspoloženju ide im i podatak da Spursi odavno nisu slavili u gostima kod klubova "velike četvorke".

Nakon prošlotjednog debakla sa Sunderlandom, Chelsea se mora vaditi na St. Andrewsu, otkud niti u punom sastavu nisu uvijek odnosili čitavi plijen. Carlo Ancelotti u popriličnim je problemima jer osim kažnjenog Michaela Essiena i ozlijeđenih Franka Lamparda i Alexa, duže vrijeme neće moći računati na kapetana Johna Terryja.

Za razliku od dvije vodeće momčadi lige, trećeplasirani Manchester United trebao bi imati lak posao protiv Wigana na Old Traffordu, a za Alexa Fergusona i navijače Crvenih vragova velika je vijest kako se Wayne Rooney vratio iz SAD-a i bit će u konkurenciji za momčad.

Liverpool je pak bijesan na Fabija Capella jer mu je s Wembleyja vratio ozlijeđenog Stevena Gerrarda, koji će propustiti najmanje tri do četiri tjedna premierligaške akcije. Čak i bez njega, Redsi ipak ne bi trebali imati problema protiv fenjeraša West Hama.

Titula derbija 12. kola svakako pripada dvoboju Villarreala i Valencije. Dvije momčadi koje su odlično krenule u prvenstvo sada se po starom običaju nalaze iza velikog dvojca. Valencia će u susret ući bez nekoliko igrača, a jedni i drugi pokušat će zadržati što manji zaostatak za Barcelonom i Realom.

Barcelona ide u Almeriju, najslabijem napadu Primere koji Athleticu nije uspio zabiti ni s dva igrača više. Domaćima nema napadača Alberta Crusata, a vjerojatni Barcelonin trijumf mogao bi značiti i posljednju utakmicu za trenera Juanmaa Lilla, za kojeg je predsjednik javno rekao kako bi ga rado zamijenio.

Real Madrid će vjerojatno zadržati vrh ljestvice na Bernabeuu protiv Athletica koji je ondje izgubio 11 od posljednjih 12 susreta u prvenstvu i kupu primivši svaki put više od tri gola. Real danas ima najubojitiji napad lige pa je ishod izvjestan. Jedna od najzanimljivijih utakmica igrat će se između Real Sociedada i Atletica koji će i u 19. službenu utakmicu sezone vjerojatno s 19. različitom momčadi. Sociedadu će možda nedostajati Joseba Llorente.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:
Subota:
18:00 Villarreal - Valencia 2.10 3.30 3.40
20:00 Almería - Barcelona 11.00 5.50 1.25
22:00 Real Madrid - Athletic Bilbao 11.20 6.25 12.50

Nedjelja:
17:00 Espanyol - Hércules 1.90 3.35 4.00
19:00 Sevilla - Mallorca 1.65 3.55 5.50
21:00 Real Sociedad - Atlético Madrid 2.80 3.25 2.45

Novi nastavak njemačkog prvenstva donosi i gostovanje Bayerna u Leverkusenu, pri čemu je bliže vrhu - drugoplasirani Bayer. Bavarci za Apotekarima zaostaju pet bodova, a izvan Allianz Arene u Bundesligi nisu pobijedili još od rujna i susreta s Hoffenheimom. "Inače bismo u toj utakmici bili zadovoljni i remijem, ali s obzirom na situaciju moramo po sva tri boda, neovisno o imenu protivnika", jasno je poručio mladi Thomas Müller.

Pod posebnim će povećalom biti i ogled velikana Schalkea i Werdera, u kojem će se tražiti pobjeda za što skoriji pomak barem prema gornjem domu jer su očekivanja uoči sezone bila velika, a slično će svojoj utakmici pristupiti Stuttgart i fenjeraš Köln. Vodeća Borussia iz Dortmunda mora na put u Freiburg, koji je osokoljen četvrtim mjestom, uz dvije uzastopne minimalne pobjede, i odličnom pucačkom formom Cissea, drugog strijelca lige.

Mainz je nakon sjajnog starta posrnuo i zadnja tri puta ostajao praznih ruku, a povratak na pobjedničke staze tražit će kod najslabije obrane u ligi, one u Mönchengladbachu. Hrvatsku koloniju u Kaiserslauternu, koja također želi pobjeći iz opasnih voda, testirat će Nürnberg, dok Mladen Petrić nove bodove HSV-u može donijeti u Hannoveru.

Susreti 13. kola ne donose zvučnije oglede, ali s obzirom na neizvjesnu situaciju na samom vrhu vodeće momčadi nemaju prava na kiks. Vodeći Milan kod kuće dočekuje Fiorentinu i traži tri boda za potvrdu prvog mjesta. Rossoneri u ovaj susret ulaze na krilima pobjede nad gradskim rivalom Interom u prošlom kolu (1:0) i puni samopouzdanja dočekuju tek probuđene Viole.

Kiks Milana čeka drugoplasirani Lazio, koji sa samo bodom zaostatka za crveno-crnima odlazi u goste Parmi po pobjedu vrijednu možda i prvog mjesta. Razočarani Inter, koji je vezanim podbačajima pao na peto mjesto na ljestvici, odlazi u Veronu na noge Chievu u potragu za pobjedom koja bi ga vratila u utrku za vrh. Dodatni udarac za Inter je odsutnost Chivua, Milita, Maicona, Motte...

Put prema vrhu Roma će tražiti u dvoboju s Udineseom, koji se također trgnuo iz sna s početka sezone i cilja na gornji dio ljestvice. Juventus u ovom kolu odlazi u goste Genoi po tri boda koja bi ga donijela bliže samom vrhu, no to se ne čini baš lakim zadatkom za Staru damu, koja u Genovu dolazi bez nekolicine ozlijeđenih prvotimaca.

O izjednačenosti Le Championnata najbolje govori podatak da najboljih pet momčadi odvajaju samo dva boda, a između lidera Bresta i predzadnjeg Nancyja bodovna razlika je izražena jednoznamenkastim brojem.

Brest čelnu poziciju na kušnju stavlja u Rennesu. Lokalni je to derbi na travnjaku kluba koji otkad je početkom listopada preuzeo prvo mjesto više nije okusio slast pobjede, od mogućih 12 bodova osvojili su samo dva i čelo prepustili dojučerašnjem drugoligašu. Brestu je ovo peto gostovanje u Rennesu, posljednje 1991. je izgubio 0:3, ali u preostala tri jednom je uzeo bod, a dvaput pun plijen.

Lille i Montpellier imaju bod, a PSG dva boda manje od Bresta i vide svoju šansu da ovog vikenda protiv Monaca, Nice i Caena preuzmu inicijativu. Monaco je u 2010. pobijedio tek dvaput, Montpellier je prošle godine projurio Nicom (3:0), a PSG je protiv Caena pobijedio devet od ukupno 11 puta koliko su igrali.

Lens Vedrana Runje i Gregoryja Sertica nakon boda osvojenog prošlog tjedna na Velodromeu protiv prvaka (1:1) dočekuje Lyon Dejana Lovrena, a spomenuti Marseille se za nulu protiv 18. momčadi lige "pere" na gostovanju u Toulouseu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2010. u 13:48
    svaka čast,ovako napravite najavu kola svaki put.nigdje nisam vidio ovako dobro prezentiran članak
    Obrisan korisnik
  • beaver19.11.2010. u 22:36
    super web stranica...
    beaver
  • The_Killer_000719.11.2010. u 20:14
    jbt. u francuskoj ligi 1. od 8. djeli 3 boda
    The_Killer_0007
  • Assassin5519.11.2010. u 19:11
    nije, bilo je i prije
    Assassin55
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 18:53
    svaka čast za ovo napravljeno...nisam siguran jel ovo prvi put za lige petice ovak??
    Obrisan korisnik