Ostali sportovi

Filip Ude odlazi iz Međimurja?

Ivana Strahija • srijeda, 24.11.2010.
Filip Ude odlazi iz Međimurja?
Foto: Ivana Strahija

Najvredniji i najveći sportski uspjeh ikad u povijesti međimurskog kraja postigao je Filip Ude, osvojivši srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Sada ga, u novom olimpijskom ciklusu i pripremama za OI u Londonu 2012. isti taj njegov kraj marginalizira.

17. kolovoza 2008. godine smo napisali: "Ono što je danas učinio Filip Ude izazvalo je toliku provalu oduševljenja, mnogi su i zaplakali, a čak i najokorjeliji optimisti bili su u čudu od šoka. I dok čekamo da nam se Filip javi iz daleke Kine, jako je teško smiriti srce i koncentrirati se na posao. Ovo je prva olimpijska medalja za jednog Međimurca, prva hrvatska gimnastička medalja, medalja koja ima ne zlatni nego dijamantni sjaj za naš sport. Dokaz je kako ljudski duh može nadvisiti sve materijalne poteškoće, teške obiteljske prilike, nehumane uvjete rada, kako može pobijediti sve."

Kad se s medaljom vratio u Čakovec, Filipu je priređena proslava nevjerojatnih razmjera, a odmah su krenule i priče o mnogo većoj potpori za Udea i cijelu međimursku gimnastiku. Potpisivani su sporazumi o financijskom praćenju novog olimpijskog ciklusa, obećavana brda i doline, a od toga je ostvareno – pedeset posto.

U srijedu je naime Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan, kojeg je Filip Ude član, održao svoju standardu konferenciju za novinare uz kraj sezone, a nemalo je iznenađenje bilo što se progovorilo o financijskim problemima. "Koliko vrijedi olimpijska medalja? Reći ću vam ovako: upola manje nego rezultati prije nje", kazao je Mario Vukoja, sportski direktor kluba, trener i renomirani gimnastički sudac.

Ove godine je naime od tri jedinice lokalne uprave (Grad Čakovec, Općina Nedelišće, Međimurska županija) te dvije zajednice sportova (Zajednica sportova Grada Čakovca i Zajednica sportova Međimurske županije), Gimnastički klub primio manje od 250 tisuća kuna. Ukupno je financiranje svedeno na polovinu onog prije 2008. godine. "Prvi se puta od Filipovog osvajanja medalje žalimo na potporu koju dobivamo. Naš je proračun od dva milijuna kuna, što uključuje treniranje, odlaske na natjecanja, plaće za trenere, specijalnu prehranu i sve ono što treba vrhunskim sportašima, ispunjen tek na 70 posto, s time da je pet navedenih dalo zajedno manje od pola obećanog, a obećano je 470 tisuća kuna. S obzirom na to da imamo kontinuitet rezultata, nasljednike za naše zvijezde i na kraju, olimpijsku medalju, to smatramo devastacijom vrijednosti", rekao je klupski predsjednik Stevica Tkalčec.

Da bi godinu završili na pozitivnoj nuli, gimnastičari trebaju 250 tisuća kuna, što u nekim drugim, fizički i tehnički daleko manje zahtjevnim sportovima, nije dovoljno ni za mjesečne plaće zaposlenika. Takvo podcjenjivanje gimnastičari neće moći još dugo izdržati, pa je Mario Vukoja rekao: "Stevica i ja morat ćemo prihvatiti jednu od mnogih poslovnih ponuda koje nam se nude ako se stanje nastavi, a vjerujte da ćemo povesti i gimnastičare sa sobom."

Rezultati ne pate

Gimnastičari i njihovi treneri za to vrijeme rade kao da se ništa dramatičnoga ne događa, žive sportski život. Dvije najveće zvijezde kluba, Tijana Tkalčec i Filip Ude, u 2010. godini su zabilježili velike i važne rezultate. Tkalčec je osvojila mali kristalni globus, skočivši na čelnu poziciju ljestvice najboljih gimnastičarki Svjetskog kupa u preskoku, dok se Ude vratio u višebojsku elitu i na Svjetskom prvenstvu upisao povijesni uspjeh plasiravši se na peto mjesto u konju s hvataljkama.

"Uvijek kad nešto napravim, to je povijesno", našalio se Ude i nastavio: "Nakon tri godine i zdravstvenih problema, operacija, oporavka, vraćanja u formu i mukotrpnog treninga, konačno sam sudjelovao na velikom i jakom natjecanju u višeboju. Iako nije sve prošlo onako kako sam želio, sretan sam povratkom na scenu. Od iduće godine sve je podređeno kvalifikacijama za OI, radit ću neprestano na svih šest sprava", rekao je Ude.

Tkalčec također ima čime biti zadovoljna: "Pred nama je 4. prosinca još samo državno prvenstvo, a ja već mogu biti sretna odrađenim. Rezultat je čak i bolji od onog čemu sam se nadala, a prvo mjesto svjetske rang liste nije mala stvar. U idućoj godini pokušat ću do Tokija spremiti višeboj i kvalificirati se na Olimpijske igre, a najveća mi je želja za sve nas sezona bez ozljeda."

Trener Međimuraca i hrvatske gimnastičke reprezentacije Igor Kriažimski pohvalio je svoje dvije zvijezde te najavio: "U travnju nas čeka Europsko prvenstvo, prije toga i dva Svjetska kupa, a u listopadu i Svjetsko prvenstvo, gdje će i Filip i Tijana raditi višeboj. Nadamo se tada riješiti kvalifikacije za Olimpijske igre, ako ne uspijemo, onda ćemo imati još jednu priliku u siječnju u Londonu."

Ovom sportašima, i onima koji će ih naslijediti, korektnije bi financiranje priuštilo da odlaze na sva natjecanja koja im trebaju za formu i plasman, kao i rad bez stresa. "Jasno nam je da je financijska situacija teška, ali nam nije jasno zbog čega su sredstva za sport srezana za pedeset posto, a još nam je manje jasno zbog čega se još manje od toga daje nama. Olimpijsko srebro, u najava novih fantastičnih rezultata, trebala bi vrijediti više od toga", kazao je Stevica Tkalčec.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!