Košarka

Pao Dule, pao PAO

Lovro Štrbinić • petak, 26.11.2010.
Pao Dule, pao PAO
Foto: EPA

Šesto euroligaško kolo nije donijelo previše iznenađenja, ali je odigrano mnogo utakmica koje se isplatilo pogledati. Ipak, od svih navijača, oni od Panathinaikosa i CSKA nekako najviše iščekuju sljedeće kolo kako bi isprali gorak okus iz ovog.

Nova runda loptanja pod euroligaškim obručima nekima je bila i posljednja. Barem što se skore budućnosti tiče. Kod čelnika CSKA očito je poraz u Milanu bila kap koja je prelila čašu i Dulu Vujoševića više nisu mogli ili nisu htjeli trpjeti. On je već od sinoć trener sa slobodnim papirima i radnom knjižicom u rukama. Zasluženo, reći će mnogi, jer pet poraza u šest uvodnih kola premalo je za momčad s ambicijama koje ima CSKA.

U prilog ovoj smjeni crnogorskog trenera ide i drugi dio priče iz uvoda, odnosno domaći poraz Panathinaikosa od Valencije. Time su Grci pružili Španjolcima još jednu priliku da se uključe u borbu za prolazak dalje, te time ostave ruski klub na posljednjem mjestu s trenutno najgorim učinkom i s vrlo teški zadatkom koji im se postavlja. Dvije pobjede zaostatka za protivnikom koji ih je dobio u oba navrata ne izgledaju baš lijepo četiri kola prije kraja. A da to sve izgleda još malo gore iz ruske perspektive pobrinuli su se Perasović i Vujčić, odnosno Efes Pilsen. Oni su slavljem nad Olimpijom došli do četvrte pobjede i do situacije gdje dijele najbolji omjer sa Olimpijom i Panathinaikosom. Drugim riječima, taj trojac je gotovo neuhvatljiv za već pomalo i previše spominjane Moskovljane, pa su im šanse za prolazak u Top 16 još malo manje.

Zanimljivosti

Panathinaikos je protiv Valencije odigrao jubilarnu 500. utakmicu europskim natjecanjima.

Marko Tomas je i u 15. utakmici u nizu pogodio tricu.

Bojan Bogdanović je odličnim šuterskim izdanjem protiv Barcelone došao do mjesta trenutno najboljeg strijelca Eurolige.

Među petoricom najkorisnijih igrača u ovom kolu nalaze se čak tri Hrvata. To su Stanko Barać, Roko Leni Ukić i Bojan Bogdanović.

Prvi put u povijesti kluba Charleroi je zabilježio dvije uzastopne euroligaške pobjede.

I nakon skupine D, koja je ovaj tjedan bila najzanimljivija, okrećemo se skupini C koja je najmanje zanimljiva i najlakša za prognozu. Tri gostujuće pobjede iz najave ovog kola su se obistinile i dodatno iskristalizirale situaciju. Fener, Barca i Montepaschi su sigurni (ne još i teoretski) za prolazak dalje, a Lietuvos će trebati pravi mali pothvat da bi dostigao Cholet na četvrtoj poziciji. Pogotovo uzevši u obzir da će Litavci vjerojatno gostovati u Draženovom domu, a prema nekom zakonu vjerojatnosti mora i Cibona nekog pobijediti. Ukoliko nastave nastupati.

Ipak, ako je bilo onih koji su mislili da je skupina s početka teksta najkompliciranija za konačni rasplet, prevarili su se. Tu titulu trenutno drži grupa B gdje dvije pobjede dijele prve i posljednje. To je omogućeno ovotjednim porazom Olympiakosa i pobjedom Charleroija koji je dobru formu iz prošlog tjedna prenio i na ovaj, te ponovno svladao goste iz Španjolske. S druge strane, u vrlo važnoj i ponajviše stresnoj utakmici kola Lottomatica je u Njemačkoj rastužila domaći Brose Baskets i to na način koji se rijetko viđa. Tricom Charlesa Smitha iz okreta u posljednjoj sekundi dvoboja Talijanima su još malo porasli izgledi za prezimljavanje u Europi, dok su Nijemci sad gurnuti na diobu posljednje pozicije, s vrlo vjerojatno dosta demoraliziranim igračima nakon ovakvog raspleta. Uglavnom, donijet će ova skupina zasigurno još puno drame i svega drugog zbog čega je košarka tako popularna.

Na koncu slijedi grupa koja je kontrirala onoj Ciboninoj i u kojoj su ostvarene tri domaće pobjede. Prošlog tjedna često spominjani Prokom izašao je iz pakta s Cibonom i uspio ostvariti prvu ovosezonsku pobjedu u Euroligi. Kod kuće su svladali još jedan ruski klub kojem baš ne cvjetaju ruže ove sezone, a za kojeg nastupaju Planinić i Lončar (nisu pružili nezaboravnu igru ovog tjedna). Riječ je o Himkiju koji sad ima tek jednu pobjedu više od drugog moskovskog kluba.

Za razliku od njih, u Beogradu i u Tel Avivu zadovoljno trljaju ruke nakon jučerašnjih nastupa jer su Partizan i Maccabi novim pobjedama došli još korak bliže svojim ciljevima, odnosno prolasku dalje. Uz njih, i Žalgiris i dalje dobro stoji u toj priči, te ga poraz u Beogradu ne bi trebao previše udaljiti s kursa kojeg su u prvim kolima naciljali.

Uzevši sve navedeno u obzir, Maccabi i Fenerbahče su dvije momčadi koje su trenutnom igrom i rezultatima barem korak ispred ostatka društva, dok je Cibonina situacija vrlo slična letu papirnatih aviona koji su jučer među zagrebačkom publikom bili vrlo popularni. Polagani, ali kontinuirani pad čitavog kluba se nastavlja, a kraj se, kao ni rješenje, ne vidi. Jedina pozitivna činjenica je dojam da je ljudima stalo i do kluba i do Eurolige, pa će se valjda naći netko (ili više njih) tko će simbolu tog natjecanja omogućiti da i dalje stvara povijest i odgaja generacije Zagrepčana.

Igrač kola

Ksistof Lavrinovič: Ne bismo puno pogriješili ukoliko bi u ovoj rubrici izdvojili i Stanka Baraća, ali o njemu će nešto više govora biti u sljedećoj rubrici. Ipak, prema službenim stranicama ovog natjecanja najbolju valorizaciju u protekla dva dana ostvario je ovaj Litavac iz redova Montepaschija. On je u trijumfu svoje ekipe kod Choleta ugradio 23 poena, osam skokova, te dvije ukradene lopte. No, još jedan detalj je značajno pridonio njegovoj statistici, a to je čak deset izborenih prekršaja, uz niti jedan napravljeni.

Hrvat kola

Stanko Barać: Nije teško birati najboljeg hrvatskog reprezentativca u ovom kolu kad je među četvoricom najbolje ocijenjenih čak tri igrača iz Hrvatske. No, među njima ipak uvjerljivo prednjači Stanko Barać. On je u porazu Caje Laboral u Izraelu na parketu proveo nešto više od 31 minute, a u to vrijeme je uspio ubilježiti 18 poena, čak 13 skokova, jednu asistenciju i tri ukradene lopte. Ovim odličnim nastupom samo je potvrdio svoju sjajnu ovosezonsku formu i još jednom dokazao da je među ključnim karikama baskijske momčadi.

Iznenađenje kola

Najveći šok prilikom pregledavanja ovotjednih euroligaških rezultata pratitelji košarke su doživjeli kad su pogledali ishod utakmice Panathinaikosa i Valencije. Gosti iz Španjolske su zahvaljujući odličnoj igri cijele momčadi usred Atene porazili PAO. Ovakav ishod zakomplicirao je i situaciju u skupini D, odnosno Grci su propustili odvojiti se na prvom mjestu, a Valencija se vratila u igru za prolazak dalje.

Izjava kola

Xavier Pascual, trener Barcelone: "Kao zaljubljenik u košarku volio bih da se situacija u Ciboni popravi jer to je klub bogate povijesti, a i ja nosim mnogo lijepih uspomena iz Zagreba."

Najbolji pojedinci Eurolige

Poeni: Bojan Bogdanović (Cibona) - 17,83

Skokovi: Paulius Jankunas (Žalgiris) - 8,5

Asistencije: Miloš Teodosić (Olympiacos), Vassilis Spanoulis (Olympiacos) - 5,17

Ukupni učinak: Chuck Eidson (Maccabi) - 18,67

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!