Košarka

Mali Mravi u Moskvi

Sportnet • subota, 27.11.2010.
Mali Mravi u Moskvi
Foto: Kristijan Komarica

Prošlosezonski prvaci Hrvatske u konkurenciji mlađih kadeta (U-14), košarkaši Zagreb Croatia osiguranja, u subotu putuju na 4. Kup prvaka za selekcije košarkaša do 14 godina. Na ovom natjecanju koje se već tradicionalno održava u Moskvi, sudjeluje osam državnih prvaka iz osam najjačih košarkaških država u ovoj uzrasnoj kategoriji.

Uz mlađe kadete Zagreba, koji su ljetos uvjerljivo osvojili naslov državnih prvaka na Final fouru u Kninu, na ovom natjecanju će sudjelovati također i njihovi vršnjaci, prvaci Rusije, Srbije, Bjelorusije, Francuske, Litve, Latvije i Ukrajine. Za dečke koje vodi trener Matija Brkljačić to će svakako biti vrhunsko iskustvo i podstrek za još više uloženog truda u budućnosti.

"Iskreno, ne znam što možemo očekivati od ovog natjecanja. Činjenica je da na turniru sudjeluje osam momčadi iz renomiranih košarkaških sredina, međutim, teško je zaključiti samo na temelju toga kakvi su omjeri kvalitete. Vjerojatno je riječ o jako dobrim momčadima. Mi ćemo se truditi odigrati sve utakmice najbolje što znamo. Na Prvenstvu Hrvatske nismo imali dostojnu konkurenciju, do sada nismo nastupali izvan Hrvatske, pa će ovo biti veliki ispit za ovu momčad. Propozicije natjecanja su malo drugačije, svih dvanaest igrača mora igrati tijekom utakmice, pa ćemo se morati tome prilagoditi, mijenjati. Svi su zdravi, u pogonu, bez viroza, bez ozljeda, dobro smo radili zadnje vrijeme i i nadam se da ćemo pokazati da smo sposobni ostvariti dobar rezultat", izjavio je pred polazak u Rusiju, trener mlađekadetske selekcije kluba, Matija Brkljačić.

Putnici za Champions cup

Ante Rebić
Marko Novković
Jakša Milatić
Bruno Žnidarec
Niko Gril
Filip Čališ
Marin Petrović
Filip Huzjak-Šarac
Luka Žugaj
Gordan Krmek
Josip Suknaić
Domagoj Čep

Sistem natjecanja je sljedeći: momčadi su podijeljene u dvije skupine po četiri sastava. U A skupini su CSKA Moskva (Rusija), FMP Beograd (Srbija), Keyzamersz Riga (Latvija) i Čerkaski majmuni Čerkasi, Ukrajina. U skupini B, zajedno s našom momčadi igrati će i Košarkaška akademija Šarunasa Marčulionisa Vilnius (Litva), ASVEL Lyon (Francuska) i Minsk 2006 (Bjelorusija). Mravi turnir otvaraju u nedjelju 28. studenog utakmicom protiv ASVEL-a, dan kasnije igraju protiv Minska, a u utorak, 30. studenog na rasporedu je utakmica s Košarkaškom akademijom Šarunasa Marčulionisa. Slijedi dan odmora, pa zatim u četvrtak (2. prosinca) razigravanje s momčadima iz A skupine i u petak (3. prosinca) razigravanje za konačni plasman. Mlađekadetska selekcija vraća se u Zagreb u subotu, 4. prosinca.

"Pretpostavljamo da su najjače selekcije domaćina CSKA i beogradskog FMP-a koje su i prošle godine igrale u finalu. FMP brani prošlogodišnji naslov, a sigurno je vrlo kvalitetna i jaka i selekcija litvanske Košarkaške akademije Šarunasa Marčulionisa. Probat ćemo ih iznenaditi, primarni cilj je da vidimo gdje smo mi u toj priči, da usporedimo snage s konkurencijom iz drugih sredina. Za dečke će to svakako biti veliki doživljaj, pogotovo jer će nakon razigravanja po skupinama, na dan pauze, sve selekcije biti gosti na euroligaškoj utakmici između CSKA i Panathinaikosa", izjavio je Brkljačić.

Prethodne tri sezone hrvatsku su košarku na ovom najjačem natjecanju za uzrast košarkaša do 14 godina predstavljali Fenix, Dubrava i Split. Prije tri sezone Splićani su osvojili peto mjesto, a pobjednik je bila Košarkaška akademija Arvidasa Sabonisa iz litavskog Kaunasa. Prije dvije sezone Dubrava je izborila nastup u polufinalu i na kraju zauzela četvrto mjesto, a turnir je osvojila momčad beogradskog Partizana. Prošle sezone Fenix je popravio plasman hrvatskog predstavnika za još jedno mjesto, pobjedom nad Košarkaškom akademijom Arvidasa Sabonisa osvojio je treće mjesto.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!