Nogomet

Sa snijegom stiglo poštenje

Piše:Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 29.11.2010.
Sa snijegom stiglo poštenje
Foto: Ivana Strahija

Pretposljednje jesensko kolo odigrano je po zimskim uvjetima i upravo su snijeg i njegove posljedice iskočile u prvi plan. Na Kantridi, Poljudu te u Kranjčevićevoj i nakon 17. kola ništa novo, iste muke još uvijek muče i Dragovoljce, vidjeli smo nekoliko "remija poštenja", a kapetan Zagreba i vratar Dinama nastavili su dva niza. Provjerite koja...

"Više od neke pobjede, pogotka ili pogreške deveto su kolo obilježili loši vremenski uvjeti." Ovom sam rečenicom započela tadašnji Dnevnik kola, a isto se ponovilo i ovoga vikenda. Tada uporna kiša odgodila je dvije zagrebačke utakmica, dok je u 17. kolu kolateralna žrtva snijega bio (na vrijeme nepočišćeni) travnjak varaždinskog stadiona. Sa snijegom su se borili i nogometaši Lokomotive i Hrvatskog dragovoljca, Slaven Belupa i Intera, te Karlovca i Zadra.

Još u petak Lokosi i Dragovoljci odigrali su utakmicu s dva preokreta te ukupno pet pogodaka, a u njihovom je slučaju snijeg čini se bio od koristi. Mećava koja se u nastavku spustila na Maksimir rezultirala je maksimalno rastrčanim sudionicima, izjednačenjem, a zatim i ekspresnim domaćim osiguranjem pobjede. Iako poraženi, gostujući su nogometaši prema Sigetu krenuli zadovoljni. Utjehu su našli u igrama koje nikako ne može popratiti i adekvatan rezultat.

S istom utjehom isti je stadion prije tjedan dana napustila i momčad Zagreba. I dok na gostovanjima Pjesnici stvaraju prilike i uredno ih propuštaju pretvoriti u pogotke, tribinama Kranjčevićeve nisu zagarantirani čak niti ti promašaji. Vulićeva Istra tako je još jedan u nizu protivnika koji je uživajući napustio Ulicu pjesnika. Zagarantirano je međutim isključenje domaćeg igrača: zanimacija za preostalih 100-tinjak gledatelja i kladioničarski kutak - u kojoj minuti i kojem igraču će se zacrvenjeti pred očima.

I dok je u Kranjčevićevoj kapetan domaćina svoje sudjelovanje zapečatio crvenim kartonom, karlovački je vođa momčadi, Josip Jerneić, pogotkom u 19. minuti odlučio pobjednika. Čestitke su zaslužili i Zadrani, po izrazito teškom terenu snalazili su se najbolje što su mogli. Jednako izazovni tereni bili su oni u Varaždinu i Koprivnici, no riziku neskloni sastavi Varaždina, Splita, Slaven Belupa i Intera podijeli su bodove. Izvjestitelji i akteri složni su u tome kako su remiji najpošteniji po uvjetima koji su vladali.

Kako pogledu na HNL ljestvicu i odgovara, 17. su kolo slavljem arhivirali nogometaši u zagrebačkom modrom, splitskom bilom i vinkovačkom nebesko-plavom dresu. Šibenčani su u Vinkovcima poveli, no Cibalia je visoko treće mjesto opravdala periodom od 16. do 32. minute kada su u mrežu gostiju odsjele čak tri lopte.

Sastav koji će najviše žaliti zbog izgubljenih bodova onaj je osječki. Pogodak prednosti gosti su već u idućoj akciji ispustili iz ruku, a za konačni poklon Splićanima pobrinuo se Dino Gavrić, strijelac u vlastitu mrežu. Riječi "teško" i "muka" već postaju stalni dijelovi Hajdukovih izvještaja, a osim što u Splitu već neko vrijeme ne stanuje šampionsko raspoloženje, igra koju prati bolji rezultat od zasluženog samo pojačavaju tugu Davora Mladine i njegovih Dragovoljaca.

Baš kao i Hajduk, niti Rijeka nije ona momčad iz prve trećine prvenstva. Pripadnici Armade sve se češće primaju za glavu, a nakon promašenog kaznenog udarca najbolje je njihove reakcije i pogled u prazno demonstrirao Radomir Đalović. Kelava, Beqiraj i Badelj bili su dovoljni za 14. slavlje lidera, sedmo u gostima.

Pogodak kola

Prolazak po desnoj strani, a zatim i udarac koji je od grede završio u maloj mreži vratara Lisjaka djelo je crnogorskog reprezentativca Fatosa Beqiraja, a ujedno i najljepši pogodak kola. Osim vodstva modrima je donio i olakšanje koje se zatim reflektiralo na cjelokupnu igru. Malo su ove sezone Lokosi imali materijala za pohvale i što zbog toga, a što zbog pljeska koji je u 55. minuti trebao biti puno glasniji, utješno drugo mjesto dodijelit ću njihovu veznjaku Ivanu Sesaru.

Igrač kola

U prilog Dinamovu vrataru više od svega ide impresivan niz bez primljenog pogotka, a u Rijeci ga je, u 51. minuti, produžio zahvaljujući samo svojoj izvanrednoj reakciji. Ostane li Kelava prazne mreže i u posljednjem jesenskom kolu, srušit će rekord Dragana Stojkića iz sezone 1999./2000. Točnije, do rušenja rekorda dijeli ga tek 60 minuta.

Tragičar kola

Bez obzira što je promašeni jedanaesterac Đalovića Scoria vidio kao jedino loše svoje momčadi, odnosno detalj koji prevagnuo u korist protivničkog sastava, najnepopularniji naslov u 17. kolu pripao je Osijekovom Gavriću. 86. minuta, autogol koji odlučuje pobjednika, treba li reći išta više?

Izjava kola

"Izgleda da je najlakše doći igrati i suditi u Kranjčevićevu", mišljenja je strateg Zagreba Luka Pavlović. Njegova momčad, osim što niže poraze, niže i crvene kartone, nakon Istre zaustavili su se na brojci tri. Istini za volju, prvi dio rečenice nepobitno stoji, tribina koja je sklonija skandiranju protivničkim nego vlastitim igračima sigurno ne pomaže zagrebašima, no da Jefthon hoda po rubu isključenja dalo se zaključiti već nakon 15 minuta prvoga dijela.

Promašena prognoza kola

Utakmica na kojoj su pali i Tomislav Pacak i Dario Dodić ona je odigrana u Koprivnici. Oba su prognozera bila sigurna u pobjedu domaćeg sastava, a nakon Kantride Pacak će se zamisliti i u vezi svog povjerenja u Dinamo. Na Dodića pak, čini se, djeluju komentari stratega Dragovoljca pa je u Maksimiru tipovao na podjelu bodova.

Naivac kola

Vratar Pjesnika, Hrvoje Višić, imao je povjerenja u čak trojicu svojih suigrača koji su stajali na metar i manje od Asima Šehića vjerujući kako će loptu uspjeti ukloniti iz kaznenog prostora. Na kraju je, kao zahvalu za povjerenje, ostatak susreta proveo gledajući semafor ispred sebe na kojemu je stajalo, doduše već poznatih, 0:1. Zagrebov čuvar mreže bacio se na loptu u trenutku kada je ona već bila u mreži, a gostujući napadač slavio sa svojim navijačima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 17:41
    Uvijek su komentari da Osijek pred Dinamom skida gaće, ali ovi autogolovi i neiskorištene prilike kontra Hajduka u zadnjim minutama demantiraju sve...
    Obrisan korisnik