Košarka

Cedevita izvukla triler protiv Grka

Iz Draženovog doma:Ivor Krapac • utorak, 30.11.2010.
Cedevita izvukla triler protiv Grka
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cedevite proslavili su drugu pobjedu u Eurokupu. U svom prvom domaćinstvu u Draženovom domu, momčad Ace Petrovića je u produžetku slomila zvučnog suparnika, solunski Aris, spasivši utakmicu koju su mogli riješiti i bez dodatnih pet minuta...

Nakon lošeg početka natjecanja porazom od Hapoela u Sutinskim vrelima, Cedevita je drugi put zaredom sretna otišla s parketa u Eurokupu. Prošlotjedna gostujuća pobjeda nad Azovmašem vratila ih je na pravi put, a 81:76 u trećem kolu protiv Arisa poslužilo je kao potvrda da će hrvatski predstavnici ozbiljno konkurirati za prolaz dalje, među posljednjih 16.

Cedevita je uzela željeno u produžetku, ali trebali su slaviti i u "regularnih" 40 minuta. U završnoj minuti tog razdoblja vodili su sa 68:64 i napravili previše pogrešaka na oba kraja parketa, Corsley Edwards nije bio miran s crte slobodnih, a gosti iz Soluna to su naplatili tricom Hatzivrettasa za 70:70 sekundu-dvije do kraja.

Bez Baždarića i Vukušića

Pobjeda nad Arisom je posebno vrijedna s obzirom da je ostvarena bez ozlijeđenih Marina Baždarića i Vedrana Vukušića, koji bi vjerojatno bili u startnoj petorci. Vukušiću je stradao gležanj u porazu od Zagreba u NLB ligi, dok je Baždarić izostao zbog boli u koljenu - iako je na dan utakmice probao trenirati i želio igrati.

Ne bude li dodatnih komplikacija, Vukušić i Baždarić mogli bi Aci Petroviću biti na raspolaganju već u subotu u Sutinskim vrelima u NLB ligi protiv Nymburka.

Nakon što je Edwards s centra promašio tricu za pobjedu, ušlo se u dodatnih pet minuta u kojima su gosti krenuli sa 73:70, no ostatak je pripao Cedeviti. Nakon preokreta, Aris je još bio blizu kod zaostatka od 76:74 dvije minute do kraja, ali bliže od toga nisu mogli.

Prve dvije četvrtine nisu donijele veće odvajanje na bilo kojoj strani. Cedevitu je s 19 poena u prvih 20 minuta vukao Damjan Rudež, pomagao je Dontaye Draper, dok su gosti imali više raspoloženih, u prvom redu Dejana Borovnjaka. Na poluvrijeme se otišlo s 35:34 za Aris, bez veće prednosti od +6 na bilo kojoj strani, s koliko su gosti vodili u prvoj četvrtini.

Završni dio treće dionice prošao je s prvim većim bijegom Cedevite, koja je u posljednjih deset minuta ušla s vodstvom od 58:51. Rezultatski odmak mogao se dogoditi i ranije, a i biti osjetniji da se Edwards nije napromašivao u niz situacija u kojima se izborio za čisto polaganje pod obručem, no ono što nije uspjelo američkom centru, izveli su njegovi sunarodnjaci Draper i Trent Plaisted, s kombinirano 11 poena u završnici četvrtine za odlazak do +7.

Rano u četvrtoj četvrtini Aris se približio, a nakon Draperovih slobodnih za 68:64, s tim se rezultatom ušlo u posljednju minutu. Nakon nekoliko neiskorištenih napada obje momčadi, muke su za Cedevitu počele polaganjem Charalampidisa uz prekršaj Tomislava Petrovića 18 sekundi do kraja (68:66), ali bez pogođenog dodatnog bacanja, što je, nakon brzog prekršaja na Edwardsu koji je uzeo obrambeni skok, značilo šetnju na drugi kraj parketa, na Amerikančeva dva slobodna.

Rudež završio prije vremena

Cedevita je produžetak odigrala bez Damjana Rudeža, koji je uspješnu večer okončao prekršajem u završnici "regularnog" dijela. Išlo je i bez danas vodećeg strijelca, uz solidan posao Roberta Trohe, koji je dvije i pol minute do kraja zabio tricu za preokret na 74:73 i nekoliko puta dobro reagirao u obrani.

Edwards, dotad na 4/4 iz slobodnih, ubacio je samo jedno od dva, a nakon što je za Aris isto napravio Charalampidis (69:67), na Edwardsu je još jednom napravljen brzi prekršaj - no, i tog puta zabio je jedno od dva s crte (70:67). Ostavljen sam, Hatzivrettas je u posljednjem Arisovom napadu zabio tricu za poravnanje, što je, nakon što Edwards nije bio blizu tricom s centra, značilo produžetak.

Cedevita je u dodatnom periodu sve riješila u posljednje dvije minute. Draper je prvo pogodio jedno od dva slobodna za 77:74, a Tomislav Petrović u narednom napadu, nakon Arisove izgubljene lopte, povisio na 79:74. Kao "točka na i" poslužilo je zakucavanje Edwardsa u kontri za povećanje na 81:74 20-ak sekundi do kraja, nakon što je Chrysikopoulos Arisov napad ranije promašio pod obručem.

Petrovićevu momčad su do pobjede vukli Rudež (24 poena, pet skokova) i Draper (22 poena, po četiri skoka i asistencije). Edwards je dodao 15 poena i osam skokova, uz slabih 4/14 iz igre, 4/13 za dvicu, uglavnom iz reketa.

Najefikasniji Arisovi igrači bili su Charalampidis i Borovnjak s po 15 poena, a Borovnjak je dodao i devet skokova. Hatzivrettas je ubilježio 14 poena, dok se Anthony Tucker istaknuo s po 11 poena i skokova.

Eurokup, skupina D, 3. kolo: Cedevita - Aris 81:76.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • domba5701.12.2010. u 11:55
    čestitke cedeviti!
    domba57
  • Obrisan korisnik01.12.2010. u 08:29
    Bravo Cedevita! Stvarno bi bilo lijepo vidjeti i tablicu, ionako ima puno bijelog prostora.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2010. u 04:43
    ova momcad moze daleko
    Obrisan korisnik