Košarka

Tko će se približiti drugom krugu?

Lovro Štrbinić • srijeda, 08.12.2010.
Tko će se približiti drugom krugu?
Foto: Kristijan Komarica

Tri su kola ostala do kraja, a niz je klubova koji već u ovom kolu imaju posljednju priliku da ostanu u igri za drugi krug. Neki će svojim pobjedama to i osigurati, a najzanimljivije bi ovog tjedna trebalo biti u Vilniusu, Vitoriji, Milanu, Charleroiju i ostalim dvoranama gdje nas čekaju velike borbe za Top 16 Eurolige.

Skupina A

Izraelski Maccabi je daleko najuvjerljivije odradio dosadašnji dio Eurolige u ovoj skupini. U ovom kolu će u Tel Avivu bez ozlijeđenog Richarda Hendrixa dočekati Partizan i pokušati pobjedom osigurati čelnu poziciju na tablici. Gosti iz Beograda će s druge strane tražiti pobjedu kojom bi osigurali svoj boravak u Europi i u sljedećoj kalendarskoj godini, a ukoliko do nje i ne dođu opet su vrlo blizu tom ostvarenju.

No, za razliku od dobre atmosfere među Izraelcima, u Vitoriji je upaljen alarm za uzbunu. Nekoliko neuvjerljivih izdanja od početka natjecanja, loša forma na vidjelo je ponajviše došla proteklog tjedna kad su Španjolci kod kuće poraženi od Prokoma. Takav rasplet vratio je Poljake u život, a Baskima stavio imperativ pobjede pred ovotjedni okršaj s izravnim konkurentom za četvrtu poziciju, Himkijem. Rusi, pak, dolaze osokoljeni odličnom izvedbom protiv Partizana, ali i psihološki olakotnim podatkom da eventualnim slavljem mogu pobjeći pratnji na dvije pobjede razlike.

U rasplet ove skupine spomenutim slavljem u Vitoriji uključio se i Prokom koji sada ima priliku nastaviti niz pozitivnih rezultat u domaćoj utakmici sa Žalgirisom. Sve u svemu, ovo je vrlo bitno kolo nakon kojeg bi trebalo biti puno lakše predvidjeti razvoj situacije u posljednje dvije utakmice. Ili će sve postati još zamršenije.

Raspored:

Maccabi - Partizan (09.12., 20:00)

Prokom - Žalgiris (09.12., 20:15)

Caja Laboral - Himki (09.12., 20:45)

Skupina B

Slična situacija je i u skupini B, pa i ovdje postoji previše legitimnih kandidata za premalo mjesta. Nitko još nije otpao iz utrke za drugi krug, a jedino je Olympiacos osigurao svoj nastup u njemu. Ipak, nakon utakmice Charleroija i Brose Basketsa poraženi iz tog dvoboja će u posljednja dva kola moći samo čudom ostvariti plasman među četiri najbolje ekipe u skupini. Drugim riječima, dvoboj u Belgiji je kvalifikacijski za ostanak u igri.

Isto tako, i susret u Madridu, gdje na noge Realu dolazi Lottomatica, možemo nazvati kvalifikacijskim. Jedina je razlika je što će pobjednik ovog dvoboja biti skoro siguran za prolazak dalje, dok ni poraženi neće izgubiti sve šanse da ostvari isti cilj. Njega će, a i domaću pobjedu, pokušati ostvariti i Unicaja. Međutim, daleko od toga da igrači iz Malage imaju lagan zadatak jer u goste im dolazi opasni Olympiacos. Jedino čime se mogu hrabriti je činjenica da su Grci mnogo goropadniji kod kuće nego u gostujućim nastupima.

Raspored:

Charleroi - Brose Baskets (08.12., 20:30)

Unicaja - Olympiakos (09.12., 20:45)

Real Madrid - Lottomatica (09.12., 20:45)

Skupina C

Ovdje je situacija vrlo jednostavna. Fenerbahče i Barcelona će se boriti za sam vrh, a Montepaschi će pokušati na vrhu i ostati pobjedom u Draženovom domu. Hoće li im, i kakav, otpor pružiti Cibona još nije poznato, ali jedino što igrače Vukova može motivirati da odigraju veliku utakmicu je isključivo sportska želja za nadigravanjem, iz razloga što rezultatskih imperativa u ovom natjecanju već neko vrijeme nemaju.

Međutim, ako bi već ove dvije utakmice trebale proći u nešto mirnijoj atmosferi onda će zasigurno biti vatreno u Litvi. U goste Lietuvosu dolazi Cholet i ovo je domaćinima zadnja prilika da pobjedom dođu ukorak s Francuzima. Također, Lietuvos će tražiti pobjedu s više od četiri razlike kako bi u eventualnom izjednačenom omjeru imali bolju međusobnu koš-razliku. Francuzi će pokušati utišati Litavce i slavljem potvrditi četvrto mjesto, no pitanje je tko će nakon ovog četvrtka biti zadovoljniji.

Raspored:

Cibona - Montepaschi (08.12., 18:30)

Lietuvos - Cholet (09.12., 18:15)

Fenerbahče - Barcelona (09.12., 19:15)

Skupina D

U posljednjoj grupi također imamo izravan dvoboj za vodeću poziciju, odnosno za osamljivanje na čelu. Olimpija dolazi u Atenu, a igrači PAO-a će zasigurno biti puni želje da se Slovencima osvete za minimalni poraz u Ljubljani.

Efes Pilsen s Perasom i Vujčićem će tražiti potvrdu svog prolaska u Top 16, a probat će je naći pobjedom protiv neugodnog milanskog Armanija, koji je također u najužim kombinacijama za drugi krug. Posljednji vlak za kakvu takvu nadu ima i CSKA iako je i u prošlom kolu propustila primaknuti se bolje plasiranim momčadima. Opet igraju kod kuće, ovaj put imaju nešto lakši posao i dočekuju Valenciju, ali treba napomenuti da Španjolci djeluju doista preporođeno otkad je na klupu zasjeo Svetislav Pešić. Stoga nikog ne bi trebalo previše začuditi ukoliko Valencija uskrati i teoretske šanse Rusima da prezime u Europi.

Raspored:

CSKA - Valencia (08.12., 18:15)

Armani - Efes Pilsen (08.12., 20:45)

Panathinaikos - Olimpija (09.12., 19:00)

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Cibona66:82Montepaschi Siena
Lietuvos Rytas92:80Cholet
Fenerbahçe69:75Barcelona
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Cibona66:82Montepaschi Siena
Lietuvos Rytas92:80Cholet
Fenerbahçe69:75Barcelona
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • klon08.12.2010. u 15:00
    Jedna ispravka: sutra Caja Laboral igra protiv Himkija, a ne protiv Žalgirisa....
    klon