Nogomet

Istra 1961: Vulić spasitelj

Piše:Ivana Strahija • petak, 10.12.2010.
Istra 1961: Vulić spasitelj
Foto: Kristijan Komarica

Ove sezone u 1. HNL Istra je započela užasno loše, da bi se povratkom Zorana Vulića za trenersko kormilo ekipa konačno sabrala i počela igrati prvoligaški nogomet. Trenera Vulića stoga u Puli smatraju, s razlogom, spasiteljem Kluba.

Istra je sezonu startala katastrofalno i u prvih 10 kola osvojila samo dva boda iz remija s Hrvatskim dragovoljcem i Šibenikom. Takav je rezultat natjerao klupsku upravu da prvo zamjeni trenera Antu Mišu nakon svega dva kola Robertom Jarnijem, koji je 'izdržao' šest kola, da bi ekipu preuzeo privremeno Davor Lasić. Tek nakon desetog kola stigao je Zoran Vulić, a njegov je povratak donio Istri 1961 samo dobre stvari.

Već u 11. kolu remizirao je Vulić s Rijekom, a u 13. kolu je upisao i prvu pobjedu sezone, protiv Karlovca. U 15. kolu osvojio je trobod protiv Cibalije, u 16. je Istra bila bolja od Hajduka u Puli, u 17. je momčad slavila i u Zagrebu, a jesen je zaključena domaćom pobjedom nad Lokomotivom. Vulić i Istra osvojili su zajedno 16 bodova, uspjeh za svaku pohvalu nakon debakla ranije.

Vulića kao spasitelja ocrtao je i sportski direktor kluba Ivan Kurtović, koji je za Sportnet kazao: "Ovu polusezonu treba apsolutno podijeliti na dva dijela, na ono prije i poslije Vulića. Miše i Jarni nisu s momčadi uspjeli pronaći zajednički jezik, nisu ostvarili zacrtano i svim navijačima te Upravi donijeli su mnogo razočaranja. Vulić je donio rezultat i igru. Mi danas možemo kazati da momčad ima glavu i rep, a to je zasluga Zorana Vulića", ne srami se komplimenata Kurtović.

Još je jednu veliku stvar napravio Vulić s momčadi – iz Kupa je izbacio Hajduk. Tog 27. listopada Poljud je začuđeno gledao kako Bili protiv Žutih troše vrijeme uzalud i konačno primaju gol u 105. minuti. Istina, Hajduk u tom trenu jest bio u velikim problemima, ali Istri na podvigu, svakako treba čestitati: "Kup nam ove sezone nije bio prioritet. Sad pak možemo biti sretni što smo izbacili splitski Hajduk. U toj utakmici momčad je spoznala svoju vrijednost", objasnio nam je Kurtović.

Što se kadra tiče, sportski direktor kaže: "Izuzetno smo zadovoljni kako je sezonu odradio Siniša Linić, igrač koji je primjer kako treba biti angažiran i igrati, a postigao je i četiri pogotka. Tu je naravno i kapetan Dalibor Pauletić te Hasan Kacić koji su davali ton obrani, a zadnjih nekoliko utakmica naš vratar Josip Škorić pokazao se u odličnom svjetlu. Ne treba zaboraviti ni makedonskog reprezentativci Armenda Alimija te Asima Šehića, koji je jedan od naših najkvalitetnijih igrača. Tu su bili i Goran Roce koji je postigao standardnost forme, kao i naša zadnja dva vezna igrača Mislav Anđelković i Hrvoje Kovačević."

Najmanje su u Istri zadovoljni napadačkim dijelom igre: "Mislim da je napad najviše zakazao, da je bilo bolje realizacije ne bi ni u prvih 10 kola bilo toliko loše. No, i obrana je bila jako propusna i olako smo primali golove, no to oboje vrijedi samo do 11. kola."

Gol razlika nikako nije blistava, postignuto je 14 golova, primljeno 27, o čemu Kurtović kaže: "Naravno da nije blistavo, ali ponavljam da smo prvih 10 kola odigrali ispod svake kritike. Ta gol razlika je nastala tada, kad smo u svakom susretu primali par golova, a malo davali. No, od momenta kad je momčad preuzeo Vulić ona se digla u svim segmentima igre."

Kod ostanka u 1. HNL Istri će najvažniji saveznik biti ostanak sustava natjecanja od 16 klubova: "Nama je Liga 16 donijela samo pozitivne stvari, kako klubu tako i istarskom nogometu općenito. Zato jer smo prvoligaši mi smo pred useljenjem na novi stadion, a zato što smo prvoligaši uspjeli smo naći i ruskog investitora."

Ispunjeni ciljevi

Jedina želja Istre 1961 i Uprave bila je ostanak u ligi, uz stabilizaciju Kluba te daljnje uređenje rada u pogonu. Također je u planu bio dovršetak stadiona Aldo Dorozina i upravo u tom dijelu je Klub napravio najviše: "Stadion je praktički gotov, to je reprezentativni objekt sa svim dozvolama za europske utakmice i utakmice reprezentacije. Od iduće godine, od 1. siječnja, možemo igrati sve utakmice tamo. Jako nam je mnogo značilo to što nam je HNS izašao u susret i dopustio nam igrati na Verudi dok smo čekali da se sredi novi stadion", kaže Kurtović.

Neispunjeni ciljevi

Ako su se nadali sezoni lakšoj od prošle, Puljani su se prevarili, ali su i jako pogriješili kad su smijenili Vulića te doveli Mišu, kaže sportski direktor: "Vidjelo se nakon 10 kola da priprema za sezonu nije dobra, a najveći je problem to što Zoran Vulić nije već na ljeto ostao trener, jer je on to apsolutno zaslužio. Da je to bilo tako, mislim da bismo imali kudikamo više bodova."

Najbolja/najgora utakmica

Najlošijim se susretom Istre u ovom prvenstvu može smatrati prvi prvenstveni ogled, kad su u Splitu od Hajduka Istrani poraženi sa 6:1. Bila je to rapsodija tada jakog Hajduka, te potpuni potop zbunjene Istre, koja se kako su minute prolazile sve više gubila na terenu.

I najbolja je utakmica Istre ove sezone vezana uz Hajduk, ali u Kupu, u kojem su dolijali bogatom splitskom klubu u osmini finala i izbacili Bile iz natjecanja. Iako se 0:1 ne može zvati osvetom za 6:1, slaviti na Poljudu, ali i oduzeti velikom klubu priliku za (barem jedan) pehar, Istranima je neprocjenjivo.

Igrač polusezone

Siniša Linić impresionirao je struku Istre svojim zalaganjem na travnjaku. Bivši igrač Rijeke, Orijenta, Hajduka i izraelskog Bnei Yehude, veznjak po vokaciji, u ovoj je sezoni bio nezamjenjiva karika u momčadi Istre. Odigrao je 13 od 22 utakmice, računajući i Kup, te postigao četiri pogotka.

Pogled u proljeće

O proljeću u Istri Kurtović kaže: "Već smo započeli raditi na selekcioniranju ekipe, pokušat ćemo se u zimskom prijelaznom roku pojačati s nekoliko igrača. Očekujemo nastavak dobre igre sa kraja ovog dijela prvenstva i izboriti opstanak. Na početku sezone smo bili izgubljeni slučaj, a sad smo pobjedama na kraju prvenstva uhvatili priključak za ostatak lige. Mislim da ako napravimo kvalitetne pripreme možemo očekivati nastavak pobjedničkog niza i ostanak u ligi."

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.12.2010. u 16:20
    Hahaha!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2010. u 19:51
    "Istra je sezonu startala katastrofalno i u prvih 10 kola osvojila samo dva boda. Oba su bili remiji..." Ma ozbiljno? Već sam mislio da su skupili 2 boda iz 3 pobjede. -.-
    Obrisan korisnik