Nogomet

Europa uljepšala domaće minuse

Piše: Bernard Jurišić • nedjelja, 19.12.2010.
Europa uljepšala domaće minuse
Foto: Duje Bonačić

Hajdukovo ljeto bilo je znatno ljepše od jeseni, no dojam polusezone zajednički formiraju briljantan kolovoz i nešto manje uvjerljiv ostatak polusezone. Hajduk se nakon dugo vremena vratio na europsku scenu, no domaća zbilja nije tako optimistična...

Hajduk iza sebe ima polusezonu koju je teško sažeti u jednoj rečenici ili u jednom dojmu. Bilo je tu i pobjeda i poraza, i veselja i plača, bilo je tu velikh predstava, slavlja i europskih pobjeda, ali i domaćih posrtaja i "štekanja" na kakve su navijači splitskog kluba navikli u prošlim sezonama. Ipak, ako se baš mora sve podvesti pod zajednički nazivnik, sezona je bila uspješna na europskom, a neuspješna na domaćem planu.

Najveći posao klub je odradio uoči početka sezone, kad su se uspjeli riješiti teškog financijskog "balasta" s igračima na koje klub više nije računao. U sezonu se ušlo s mladom momčadi koja je prštala od energije, dok je imala snage i dok nije došlo do zasićenja. Posrtaji su se dogodili kad se umor uvukao u mišiće igrača, a trener Stanko Poklepović više nije uspijevao iz svoje momčadi izvući ono što ih je nosilo dok su izbacivali rumunjske predstavnike u kvalifikacijama.

Ispunjeni ciljevi

S obzirom da Hajduk već 16 godina nije igrao ozbiljn(ij)u ulogu u Europi, prolazak u skupine Europske lige veliki je uspjeh kluba koji Europu sanja svake sezone. "Bili" su odigrali čak 10 europskih utakmica, ostvarili tri pobjede (Dinamo B., Unirea i Anderlecht), jedan remi i šest poraza, no s obzirom na europsko neiskustvo momčadi i cijelog kluba - ne može se biti nezadovoljan odrađenim. Poljud je često bio pun ovog ljeta i jeseni, a sad kad se osjetila slast europskog života Splićani bi s još više žara trebali zapeti da se ovakve lijepe europske priče što češće ponavljaju.

Neispunjeni ciljevi

Domaća natjecanja su opet "zaštekala". Ove sezone neće biti ni "utješne nagrade" u kupu, koja je prošle godine Hajdukovoj obitelji donijela malo radosti, a ni prvenstveni minus od pet bodova za Dinamom neće biti lako preokrenuti. Početak sezone je izgledao dobro, no onda je zaredala kriza igre koja je "pojela" prednost Hajduka na čelu ljestvice, ali i trenera Stanka Poklepovića.

Najbolja/najgora utakmica

Najbolju utakmicu (polu)sezone Hajduk je odigrao u najvažnijem trenutku. Rumunjska Unirea bila je posljednja prepreka koju "bili" nisu nikad preskočili, zadnji protivnik uoči ulaska u Europsku ligu. Odličnih 50 minuta odigrali su "bili" i s 4:1 otišli na uzvrat u Bukurešt, gdje su uspjeli sačuvati prednost. Najlošija predstava svakako je razočaravajući poraz od Istre 1961 u osmini finala kupa usred Poljuda.

Igrač polusezone

Ante Vukušić prvi je Hajdukovac koji je zasjenio Senijada Ibričića u posljednje dvije sezone. 19-godišnji napadač iznenadio je sve svojom efikasnošću u svojoj prvoj pravoj seniorskoj sezoni. S 11 pogodaka prvi je strijelac HNL-polusezone, a pridodao je i još četiri europska pogotka.

Pogled u proljeće

Hajduk je u prvom dijelu sezone najveće probleme imao u tome što nije imao dovoljno kvalitetnih igrača za žestoki ritam utakmica u tri natjecanja. Na proljeće "bile" čeka samo jedna bitka, ona prvenstvena i u njoj neće biti nikakvih isprika ili izvlačenja. Aktualni kadar je pokazao da može igrati jako dobro, no isto je tako pokazao i da nema pravi odgovor na krizu kad igra "zašteka". Dinamova prednost od pet bodova je velika, posebno s obzirom da Hajduk tek mora u Maksimir na noge najvećem rivalu. No, lov na naslov prvaka jedino je što je Splićanima preostalo i od njega sigurno neće lako odustati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.12.2010. u 15:30
    al vam dobro vodstvo kluba koje dok zagusti pobjegne ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2010. u 02:35
    Da se barem opet vrati vrime kad smo sritni bili ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.12.2010. u 20:11
    svagi je odleprša
    Obrisan korisnik