Tenis

Karlović lovi dvoboj s Ljubičićem

Ivor Krapac • subota, 29.01.2011.
Karlović lovi dvoboj s Ljubičićem
Foto: Kristijan Komarica

Dva dana prije početka glavnog turnira, doznali smo što čeka hrvatske adute na šestom izdanju PBZ Zagreb Indoorsa. Uz prvopostavljenog Marina Čilića i drugog nositelja Ivana Ljubičića, koji su slobodni u prvom kolu, u ždrijebu su još petorica Hrvata, a ukoliko Ivo Karlović na startu opravda ulogu favorita, u osmini finala čeka ga zvučni domaći ogled s Ljubičićem...

Ivo Karlović, najbolje rangirani tenisač od petorice Hrvata koji će biti u akciji u prvom kolu, pokušat će napraviti prvi korak prema reprizi lanjskog četvrtfinala zagrebačkog Indoorsa protiv 23-godišnjeg Nijemca Daniela Brandsa, 102. na svijetu. Karlo je u jedinom dosadašnjem susretu s Brandsom slavio pobjedu, s tijesnih 7:6(8) i 7:6(6) u prošlogodišnjoj osmini finala Delray Beacha, a bude li uspješan i u Zagrebu, među posljednjih 16 srest će se s Ivanom Ljubičićem.

Ljubo je slobodan na startu, a dočeka li Karla, bit će to njihov treći međusobni ogled na ATP Touru ili Grand Slamu. Ivo je dosadašnja dva riješio u svoju korist, 2005. u Nottinghamu i prošle godine na Australian Openu.

Sedmorica - korak do rekorda

Vezane vijesti

U dosadašnjih pet izdanja PBZ Zagreb Indoorsa, rekordan broj Hrvata u glavnom ždrijebu dogodio se 2009. godine, kada smo imali devetoricu. Prođu li dvojica kvalifikacije, repriza je moguća i ove sezone, prođe li jedan, bit će to prvi put da imamo osmoricu Hrvata, a ne priključi li se nitko iz kvalifikacija, bit će to repriza '08., kada su također bila sedmorica domaćih aduta u glavnom.

Ivan Dodig, koji je na Australian Openu iznenadio Karlovića i u drugom kolu uzeo set Novaku Đokoviću, na startu ide na šestog nositelja, Španjolca Marcela Granollersa (42.). 26-godišnji Međugorac još se nije sastajao s Granollersom, a u slučaju pobjede, u osmini finala ići će na jačeg iz dvoboja Ukrajinca Ilje Marčenka i kvalifikanta.

Korak iza toga, dođe li Dodig tako daleko, slijedilo bi potencijalno hrvatsko četvrtfinale s obzirom da su u toj četvrtini ždrijeba i Ljubičić i Karlović.

Od trojice Hrvata s pozivnicama, po renkingu protivnika najgore je prošao Franko Škugor. 23-godišnji Šibenčanin će se u prvom kolu sresti s petopostavljenim Nijemcem Florianom Mayerom (36.), koji ga je u njihovom jedinom dosadašnjem dvoboju, 2009. na Challengeru u Salzburgu, svladao sa 6:2 i 6:4.

Mayer se na početku sezone iskazao četvrtfinalom Brisbanea, polufinalom Sydneyja i "skalpom" Nikolaja Davidenka u prvom kolu Australian Opena, a iznenadi li ga Škugor, u osmini finala ići će na jačeg iz ogleda Čeha Radeka Štepaneka i kvalifikanta.

Antonio Veić još ne zna svojeg prvog protivnika, bit će to tenisač iz kvalifikacija, a u slučaju pobjede, u osmini finala išao bi na sedmopostavljenog Nijemca Philippa Petzschnera ili Čeha Jana Hajeka.

Ždrijeb

PBZ Zagreb Indoors, prvo kolo: Pospišil (Češka) - Kunjicin (Rusija), Štepanek (Češka) - kvalifikant, Škugor (Hrvatska, WC) - Mayer (Njemačka, 5), Clement (Francuska) - Kukuškin (Kazahstan), kvalifikant - Zverev (Njemačka), Mektić (Hrvatska, WC) - Berrer (Njemačka, 8), Petzschner (Njemačka, 7) - Hajek (Češka), kvalifikant - Veić (Hrvatska, WC), Lacko (Slovačka) - Ilhan (Turska), Granollers (Španjolska, 6) - Dodig (Hrvatska), Marčenko (Ukrajina) - kvalifikant, Brands (Njemačka) - Karlović (Hrvatska).

Slobodni: Čilić (Hrvatska, 1), Gasquet (Francuska, 4), Garcia-Lopez (Španjolska, 3), Ljubičić (Hrvatska, 2).

Nikola Mektić, koji je dan prije ždrijeba dobio posljednju pozivnicu, tražit će prolaz u drugo kolo protiv lanjskog finalista, osmopostavljenog Nijemca Michaela Berrera (61.), koji je lani u završnom meču turnira izgubio od Marina Čilića. Mektić i Berrer dosad nisu igrali, a pobjednik će se u osmini finala sresti s jačim iz susreta Nijemca Mische Zvereva i kvalifikanta.

Čilić će u svojem prvom nastupu, u osmini finala, dočekati pobjednika dvoboja Rusa Igora Kunjicina i Čeha Jaroslava Pospišila. Korak iza, u četvrtfinalu, put vodi na dio ždrijeba u kojem su Mayer, Škugor i Štepanek, dok bi, prođe li sve u skladu s nositeljskim statusom, polufinale donosilo potencijalni ogled s četvrtopostavljenim Richardom Gasquetom. Francuz je u četvrtini ždrijeba s Mektićem i Berrerom.

"Želja nam je bila da se naši igrači ne sastanu međusobno u prvom kolu i ta nam se želja ispunila. Također, htjeli smo da bude što manje njihovih potencijalnih dvoboja u osmini finala, no to se nije dogodilo, jer bi se u drugom kolu mogli sastati Ljubičić i Karlović", kazao je direktor Branko Horvat nakon ždrijeba, a prenosi službena stranica turnira: "U svakom slučaju, bit će dobrih mečeva".

"Mislim da je Škugor imao najteži ždrijeb jer je Mayer u dobroj formi", kazao je Horvatov zamjenik Goran Ivanišević: "No, zapravo je svejedno - ako želiš osvojiti turnir, moraš biti u dobroj formi. Ako nisi, svejedno ti je s kim igraš, turnir je dosta jak".

Goran je dodao i dobru vijest - nastup u paru s Marinom Čilićem bio je pod upitnikom nakon što je ozlijedio mišić noge, no bez obzira na to, igrat će u Zagrebu: "Ništa se nije poboljšalo, noga me i dalje boli, ali nije bitno. Do utorka će ili otpasti ili će biti dobro".

Valjda neće otpasti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!