SP 2011., Završnica, Za 3. mjesto, 30.01.2011, 14:30 h, Švedska, Malmö, Malmö Arena
Švedska
Švedska
23:24 Španjolska
Španjolska

Vratarski show pripao Španjolskoj

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • nedjelja, 30.01.2011.
Vratarski show pripao Španjolskoj
Foto: EPA

U utakmici s dva briljantna vratara jedan pogodak odlučio je tko će osvojiti brončanu medalju na SP-u u Švedskoj. Španjolska je uspjela nadvladati i Johana Sjöstranda i domaće navijače te tako osvojiti svoju drugu medalju na svjetskim prvenstvima…

Švedska
Španjolska
Švedska
Španjolska
IgračiGO7mIsk.
1Mattias Andersson ----
3Mattias Gustafsson ----
6Jonas Källman 6--1
7Magnus Jernemyr ---1
9Jan Lennartsson ----
10Niclas Ekberg 1---
11Dalibor Doder 2---
14Robert Arrhenius ----
15Jonas Larholm 5---
17Oscar Carlén 4--1
18Tobias Karlsson 1--1
19Johan Jakobsson 1--1
22Johan Sjöstrand -17--
23Fredrik Larsson ----
24Fredrik Petersen ----
25Kim Ekdahl Du Rietz 3---
Trener: Ola Lindgren  
UKUPNO23170/05
IgračiGO7mIsk.
1Jose Javier Hombrados Ibañez ----
2Alberto Entrerrios Rodriguez 3---
3Eduardo Gurbindo Martinez 4---
4Albert Rocas Comas ----
5Jorge Maqueda Peña 1---
6Ruben Garabaya Arenas ----
9Raul Entrerrios Rodriguez2---
13Julen Aguinagalde 4--2
14Roberto Garcia Parrondo 2---
15Cristian Ugalde Garcia 1--1
16Arpad Šterbik -16--
17Juan Antonio Garcia Lorenzana 1-1/1-
18Iker Romero Fernandez 4-1/3-
20Jose Maria Rodriguez Vaquero ----
21Joan Cañellas Reixach 2--1
24Viran Morros De Argila ----
Trener: Lopez Rivera Valero  
UKUPNO24162/44

Šveđani i Španjolci morali su brzo preboliti ispadanje u polufinalu, ne treba posebno objašnjavati razliku između brončane i "drvene" medalje – domaćin je lovio svoju prvu medalju nakon zlata na EP-u 2002. godine koje je ujedno bilo i kraj dominacije "Bengan Boysa", dok su Španjolci samo jednom na svjetskim prvenstvima osvojili medalju – zlatnu u Tunisu 2005. (svladali Hrvatsku u finalu).

Nervoza je očito uzela danak kod obje momčadi pa smo gledali utakmicu bez prave tečnosti i ritma u napadu. Dok su Šveđani bez ozlijeđenog Kima Anderssona muku mučili kako doći u izgledne šanse za gol (od tuda i puno tehničkih pogrešaka), Španjolci su se namjerili na zid s imenom Johan Sjöstrand - švedski vratar je briljirao u prvom dijelu, s 13 obrana od kojih su mnoge bile na čiste šanse držao je Švedsku u egalu. Srećom po Španjolce, i Šterbik je bio na visini zadatka, pa nije dopustio Šveđanima da do kraja kazne propuste na drugoj strani terena.

Sjöstrand je već u startu utakmice pokazao da će to biti njegov dan – u prvoj situaciji s igračem manje švedski vratar poskidao je tri zicera ne dopustivši Španjolskoj da rano odmakne.

Uz takve vratare nije bilo čudno što smo vidjeli tek osam pogodaka u prvih 15. minuta, a ni do kraja prvog dijela nije bilo puno bolje. Španjolci su dolazili u izrađenije situacije, ali što im je to vrijedilo kad je Sjöstrand skidao i najčišće prilike - Rocasu je, primjerice, obranio dvije kontre, no bolje nisu prolazili ni Romero ni Entrerriosi. Na odmor se otišlo bez "pobjednika", nakon što je Romero u zadnjoj sekundi pogodio s igračem manje za 11:11.

Šveđani su bolje krenuli u drugi dio, s tri pogotka Carlena i jednim Larholma poveli su sa 16:13 i podigli svoje navijače na noge, no Španjolska je u tim trenucima pokazala jak karakter i serijom od 6:0 okrenula utakmicu u svoju korist. Prvo su dobro iskoristili isključenje u redovima Švedske, pa su golovima Romera, Roberta Garcije i Gurbinda izjednačili, a potom su nastavili nepogrešivo gađati mrežu Švedske Juan Garcia, Roberto Garcia i Alberto Entrerrios. Čim je Sjöstrand upao u prvu krizu Španjolci su preuzeli kontrolu utakmice…

Nakon Olssonovog time-outa rupu u švedskom brodu zatvorio je Larholm konačno svladavši i dalje odličnog Šterbika, Karlsson i Jernemyr podigli su razinu agresivnosti u obrani, pa se u zadnjih deset minuta ušlo s prednošću Španjolaca od jednog pogotka (21:20).

Nije stoga iznenađujuće što je posljednjih 10 minuta donijelo čvrste obrane, puno navlačenja i naguravanja, jasno i težak posao za sudački par, a svaki je pogodak zlata vrijedio s obzirom na dobre obrane i još bolje vratare.

Šveđani su očajno iskoristili igrača više kojeg im je omogućio odlični Kallman koji se pritom ozlijedio – iz te dvije minute bogatiji su izašli Španjolci nakon gola Gurbina i Šterbikove obrane Petersenovog udarca.

Neizvjesna završnica otišla je na stranu Španjolaca kada je dvije minute prije kraja Alberto Entrerrios zabio za +2, nakon dugačkog napada u kojem su domaći navijači više puta tražili od sudaca da uzmu loptu Španjolcima. Briljantnu partiju još je jednom obranom upotpunio Šterbik (Doderu), pa su Šveđani ostali bez vremena za izjednačenje, iako su golom Larholma 40 sekundi prije kraja stigli na -1.

Španjolska nije pogriješila, zadržala je loptu i vodstvo, proslavivši tako drugu medalju na svjetskim prvenstvima. Nije zlatnog sjaja kao u Tunisu, no Španjolci znaju kako su i Francuska i Danska pokazale više...

Španjolce su do bronce, uz Šterbika, predvodili sa po četiri pogotka Gurbindo, Aguinagalde i Romero, dok je kod Šveđana najefikasniji bio Jonas Kallman sa šest pogodaka, pet je dodao Larholm.

SP 2011. - Završnica

za 3. mjesto

Švedska23:24Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.01.2011. u 15:36
    jbt, pa ljudi moji, golmani su ti koji drže tekmu na nivou.. pogledaj, pa ovo je super, oba golmana imaju fin broj obranjenih lopti.. stvrano golmanima svaka čast..
    Obrisan korisnik
  • matbaric31.01.2011. u 14:11
    Ovaj Johan Sjöstrand je super golman sto je je....
    matbaric
  • JeremijaX30.01.2011. u 23:52
    Bilo je to dobro vrijeme...
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik30.01.2011. u 19:23
    Vratarski šou je zapravo pripao Švedskoj. Španjolcima je pripala bronca.
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8830.01.2011. u 17:59
    Još smo velesila u rukometu, nijedna reprezentacija nije bez neke crne rupe! Pogledaj Švedsku, Njemačku, Rusa nije ni bilo, Poljaci su pali, jednoj Španjolskoj je ovo tek druga medalja! A mi i kad podbacimo odma smo do najboljih
    Dalmatinac88