Ostali sportovi

Od suspenzije do Super Bowla

Mario Majdić Natrlin • utorak, 01.02.2011.
Od suspenzije do Super Bowla
Foto: EPA

Pittsburgh Steelersi će ove nedjelje još jednom nastupiti na najvećoj pozornici. Čeka ih Dallas i napad na novi Super Bowl. Iako su uvijek među favoritima, ova sezona je za momčad iz Pittsburgha bila ispunjena mnogim izazovima. Za jednog igrača osobito...

Osim pohoda na novi Super Bowl, quarterback Ben Roethlisberger ove je sezone imao i pohod na povratak čistog obraza i povjerenja navijača.

"Blagoslovljen sam što mogu igrati za ovu fantastičnu organizaciju - za Steelerse i obitelj Rooney. Imam odlične suigrače i trenere, tako da sam jednostavno zahvalan što sam dio svega toga. Uvijek sam govorio kako je blagoslov što su me draftirali Steelersi i kako sam ponosan što nosim crno i zlatno."

Ben Roethlisberger

Sezona je započela suspenzijom kao posljedicom novog skandala u čijem se središtu našao Big Ben. Kritika javnosti je bila oštra nakon što je protiv Roethlisbergera pokrenuta istraga vezana za navodno silovanje djevojke u jednom noćnom klubu. Optužnica nije podignuta zbog nedostatka dokaza, ali ga je povjerenik lige Roger Goodell suspendirao na šest utakmica neigranja. Sankcija je kasnije smanjena na četiri utakmice.

Steelersi i Roethlisberger će tu istu sezonu završiti 6. veljače u Dallasu kada će nastupiti u trećem Super Bowlu u posljednjih šest godina.

Iako se Roethlisbergera do sada nije stavljalo u koš s "elitnim" dodavačima kao što su Tom Brady i Peyton Manning, on u svojoj 28. godini ima priliku osvojiti svoj treći prsten. Sa Steelersima već ima dva naslova iz 2006. i 2009., a sada će protiv Green Bay Packersa pokušati osvojiti svoj treći Super Bowl u isto toliko nastupa.

Više od statistike

Ove sezone je Big Ben u regularnom dijelu bacio 17 TD dodavanja, a presječen je svega pet puta (najmanje u njegovoj sedmogodišnjoj karijeri). Osvojio je 3.200 yardi, a u dvije dosadašnje utakmice doigravanja ima dva TD dodavanja, probio se za još jedan te je dva puta presječen.

Nastavio napredovati

Osim što je presječen svega pet puta, Roethlisberger je i oboren svega 32 puta što je uvjerljivo najmanje u proteklih pet sezona. Iako je veliki faktor činjenica da nije igrao u prve četiri utakmice, razlog je i njegovo sve bolje razumijevanje igre. Big Ben koristi i svoju mobilnost pa je ove sezone osvojio 176 yardi probijanjem (drugi najbolji učinak u karijeri).

Za vrijeme suspenzije radio je dosta i na promjeni mehanizma izbačaja lopte koji mu je ove sezone bitno brži, a i loptu drži mnogo bliže bradi nego prsima kao što je bio slučaj ranije. To je eliminiralo dodatne kretnje koje su ga usporavale i sve skupa je rezultiralo veoma efikasnom sezonom.

Ali, prazna statistika nikada nije mogla u potpunosti dočarati Roethlisbergerov utjecaj na igru Steelersa. Njega se treba staviti u kontekst, promatrati ga dok igra na terenu jer se radi o dodavaču koji jednostavno pronalazi načine kako pobijediti. Njegov mehanizam možda nije toliko profinjen kao onaj Bradyja ili Manninga, u pocketu možda i nije toliko nedodirljiv, loptu možda drži predugo - ali, redovito igra u veljači.

Jednostavno, radi se o QB-u koji je uspješan na jedan drugačiji način. Sa oko 110 kilograma težine Roethlisberger je iznimno čvrst i veoma ga je teško srušiti. Bez obzira na težinu, nevjerojatno je mobilan QB koji odlično izbjegava pass rush i u bezbroj navrata već slomljenu akciju pretvori u uspješnu. Tvrd je, snažan i otporan. Plavi ovratnik među dodavačima.

Roethlisberger je, jednostavno, personifikacija grada Pittsburgha.

Naravno, radi se i o veoma inteligentnom igraču koji veoma dobro poznaje svoj napad, koristi sva raspoloživa oružja i fantastično se upotpunjuje s trenerom Mikeom Tomlinom. Steelersi nikada nisu težili atrakciji, već mudrom i efikasnom footballu. Napad statistički pripada sredini lige, ali baš nitko neće pod upitnik staviti njihovo mjesto na najvećoj pozornici u američkom sportu.

Ostali su uz njega

Uzdanice Roethlisbergera i ove su sezone tight end Heath Miller i hvatač Hines Ward, veterani čije je iskustvo od nemjerljive važnosti za napad Steelersa. Ove godine je svoj napredak nastavio i eksploziju doživio jedan od najbržih krilnih hvatača lige, Mike Wallace. Ove sezone je uhvatio 60 lopti i deset TD-a, a njegova brzina omogućuje i Roethlisbergeru da pokaže koliko jaku ruku ima i koliko su kvalitetna njegova duboka dodavanja uz rub terena.

"Svi smo znali da mu nije lako što je daleko od momčadi. U velikoj mjeri, ovo je njegova momčad. Kada se vratio, nitko ništa nije trebao reći, nije bilo potrebe za isprikama. Znali smo da nas je spreman voditi do Super Bowla."

Heath Miller

Potporu je dobio od svih u organizaciji. Počevši od vlasnika - obitelji Rooney koja je stala uz njega premda je kompletna franšiza izgubila na ugledu nakon skandala iz ožujka prošle godine. "Uvijek ću to cijeniti", naglašava Roethlisberger. Leđa su mu čuvali i suigrači i taj momčadski duh doveo ih je ovako daleko.

"Volim igrati s ovim momcima. Zato i mogu slomiti nogu ili nos i nastaviti igrati. Ne želim propustiti ni jednu akciju. Mislim da zbog toga nekada loptu držim predugo i budem srušen. Zbog tih momaka nikada ne želim odustati od akcije."

Steelersi su tako preživjeli veoma turbulentan početak sezone i još jednom dokazali da su, sveukupno gledajući, veoma moćna ekipa koja je proteklih godina stalno pri vrhu NFL-a. Roethlisberger je idealan dodavač za tu organizaciju i ima priliku na predivan način zaključiti sezonu koja na samom početku nije mirisala na uspjeh.

"Bilo bi fantastično osvojiti još jedan Super Bowl, ali neću nakon toga reći 'jeste li mi sada oprostili?'. Bit će to samo još jedan korak u vraćanju svega onoga što sam izgubio."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.02.2011. u 09:42
    Moram priznat da mi Ben nikako nije simpatincan, nesto mi je kod njega cudno (iako svaka cast za tu tekmu kad su mu nos lomili)... Zato sretno Packersima
    Obrisan korisnik
  • danchy01.02.2011. u 16:04
    ne volim Steelerse i navijat ću svim srcem za Packerse, ali Big Benu i Tomlinu skidam kapu, svaka im čast.
    danchy
  • Obrisan korisnik01.02.2011. u 14:15
    gosp. novinar kao da je prepisao neke postove sa forum :). nema sansi da se to u sports illustrated ili nekoj ozbiljnijoj varijanti sportskog portala dogodi
    Obrisan korisnik
  • russell01.02.2011. u 14:00
    finitivno podcjenjen QB. ako sad uzme SB to će mu bit 3. a tek mu je 28, a posebno me oduševio ove godine kad su mu slomili nos, a lik ode namjesti ga i nastavi igrat, tambs ap
    russell