Vodeni sportovi

Najbolji leđaš odlazi u 28. godini

Maja Giljanović • četvrtak, 03.02.2011.
Najbolji leđaš odlazi u 28. godini

Najbolji leđaš u povijesti Aaron Peirsol objavio je da u 28. godini napušta plivanje. Četverostruki olimpijski pobjednik, 10-erostruki prvak svijeta i aktualni svjetski rekorder na 100 i 200 leđno izgubio je motivaciju u bazenu i okrenuo se novim izazovima.

Tek što se jedan od najvećih plivača svih vremena Ian Thorpe u 29. godini odlučio vratiti u bazen nakon četverogodišnjeg odsustva plivački svijet je ostao siromašniji za Aarona Peirsola.

PEIRSOL/KOŽULJ

Aaron Peirsol je na Svjetskom prvenstvu u Barceloni 2003. godine ispred današnjeg direktora hrvatske plivačke reprezentacije Gordana Kožulja osvojio naslov prvaka svijeta na 200 metara leđno. Amerikanac je bio nedostižan, u polufinalu je rekord svjetskih prvenstava spustio na 1:55,82, a u finalu je slavio za 1:55,92 i srebrnog Zagrepčanina na drugom mjestu ostavio za sekundu i 55 stotinki.

Najveći leđaš u povijesti, koji je od debija u tinejdžerskoj dobi na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. osvojio sedam olimpijskih medalja od čega pet zlatnih, 12 medalja od čega 10 zlatnih na svjetskim prvenstvima u velikim i osam medalja od čega šest zlatnih na svjetskim prvenstvima u malim bazenima, od bazena apstinira od kolovoza prošle godine i Panpacifičkih igara u rodnom Irvineu.

"Plivanje je dugo bilo moja glavna preokupacija, ali još sam dovoljno mlad se posvetim novim izazovima koji me intrigiraju u posljednje vrijeme. Spoznao sam da se više ne mogu treninzima posvetiti 100 %, više od 20 godina svakodnevnih treninga i više od 10 godina natjecanja uzelo je svoje", izjavio je Peirsol.

Aktualni svjetski rekorder na 100 (51,94) i 200 leđno (1:51,92) za lokalni je The Orange County Register zaključio: "Više nisam spreman sav svoj i fizički i mentalni napor uložiti u plivanje i u takvim okolnostima najpoštenije je prepoznati trenutak kada reći zbogom".

Svoje će vrijeme Peirsol sada podijeliti između nastavka školovanja i suradnje s Oceanom, neprofitnom udrugom koja se bavi zaštitom oceana i kojoj od 2007. godine kao glasnogovornik pomaže u skupljanju novčanih sredstava i radi na podizanju svijesti o nasušnoj potrebi očuvanja morskog života.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!