Nogomet

Nadoveza trener, vlast Luketinu, Žaji i Holceru

Bernard Jurišić • srijeda, 12.04.2000.

Ivica Matković - samo pola godine na klupi Hajduka (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon bodova protiv H. dragovoljca, i Šibenika, predsjednika Željka Kovačevića, stadiona koji je suspendiran, boda koji mu je oduzet zbog “Slučaja Andrić”, Hajduk je ostao i bez - trenera. Ivica Matković na klupi “bijelih” trajao je tek nešto više od pola godine, a na klupu će zasjesti Petar Nadoveza. Nekad rasni Hajdukov napadač, najbolji strijelac lige i iskusni trenerski “vuk” vratio se nakon 11 godina “pečalbe” za kormilo “matičnog” kluba. Nakon ostavke predsjednika Kovačevića, vođenje kluba do Skupštine preuzima sveto trojstvo Luketin - Žaja - Holcer. Na jutrošnjem (četvrtak) predstavljanju u Bijelom salonu, od igrača se oprostio Matković, a Nadoveza je predstavljen igračima i novinarima...

Da se događaju velike stvari, bilo je jasno na samom početku. Umjesto u uobičajenom prostoru Plavog salona, novinari i fotoreporteri, još brojniji nego jučer, preusmjereni su u odaje raskošnog Bijelog salona, mjesta u kojem se okupljaju odabrani uglednici po završetku Hajdukovih ili reprezentativnih utakmica. Uz novinare, silazak uglednika sa drugog kata očekivali su i igrači Hajduka, svi redom bili su postrojeni u bijele fotelje.

Luketin pozvao Žaju i Holcera

Šime Luketin, predsjednik Skupštine Hajduka, preuzeo je vođenje kluba do Skupštine, koja je zakazana 23. svibnja. Upravni odbor, na čijem čelu je bio predsjednik u ostavci, Željko Kovačević, samim činom njegovog odlaska je izgubio legitimitet, pa se ovih dana očekuje i njegovo službeno raspuštanje. Luketin je stoga pozvao Hajdukove legende, Antu Žaju i Dragana Holcera da mu pomognu u vođenju kluba dok se ne izabere novi UO, i dok se ne postave novi odnosi u upravi. Skupština će imati puno posla...

Sa pola sata zakašnjenja, u salonu su se pojavili predsjednik Skupštine i trenutno “najviši” čovjek u Hajduku Šime Luketin, direktor Fredi Fiorentini, dosadašnji trener Ivica Matković i novi Petar Nadoveza. Obraćanje je bilo usmjereno prema igračima, a riječ je preuzeo Luketin: ”Prije svega, želio bih se zahvaliti našem dosadašnjem treneru Matkoviću, mom prijatelju iz djetinjstva, na dosadašnjem radu. Trenerski kruh je takav, uvijek je lakše promijeniti trenera nego igrače, stoga je i ovo logičniji potez za Hajduk. Trenutak je ozbiljan, i vi igrači morate shvatiti stanje, ukoliko se bilo tko od vas ne bude zalagao i dao sve od sebe da se ostvare barem minimalni ciljevi, a to su ulazak u finale Kupa i sačuvanje drugog mjesta - biti će posljedica i po vas, ne samo po vladajuću garnituru na katu”.

Riječ je potom preuzeo Matković, u svom oproštajnom obraćanju: ”Želim se zahvaliti svima vama igračima, jer sam od vas imao najveću podršku i to je ono što me ispunjava zadovoljstvom. Proveli smo puno lijepih trenutaka zajedno, nažalost - kriza rezultata slomila se na meni. Nadovezi želim sve najbolje, znam da će i njega igrači podržati, nadam se da će se Hajduk izvući iz krize.”. “Matko” se potom pozdravio sa Slavenom Bilićem, preko kojega je htio ”pozdraviti sve igrače i poželjeti im puno uspjeha”.

Novi trener, Petar Nadoveza, nije htio biti opširan u svom prvom obraćanju igračima, tek im je uputio pozdrav i objavio vrijeme popodnevnog treninga, no povukao je Slavena Bilića i Gorana Vučevića u stranu i s njima porazgovarao nekoliko minuta. Na pitanje što im je rekao, Nadoveza je bio zakopčan: ”Neću vam reći, to je moja stvar.”. Bilić i Vučević su jedni od rijetkih koje je Nadoveza imao priliku trenirati, dapače, on ih je i uvodio u seniorski sastav Hajduka.

Treći Nadovezin mandat

Pero Nadoveza jedan je od najboljih strijelaca u povijesti Hajduka, u 460 odigranih utakmica postigao je 296 golova, 1965/66 i 1970/71 bio je i prvi strijelac lige. Majicu seniorske momčadi Hajduka nosio je od 1963. do 1974., igrajući sa legendama Vukasom i Ankovićem, ali i sa sadašnjim “šefovima” Mužinićem, Žajom i Holcerom. Ipak, možda najzanimljiviji podatak je ovaj: Nadoveza je na klupi Hajduka smijenio Matkovića, a Matković je svoju nogometnu karijeru započimao upravo kada je Nadoveza igrao svoje zadnje sezone za Hajduk. Ovo je “šjor Peri” treći mandat na Hajdukovoj klupi. Prvi put je “bijele” predvodio u sezoni 1982/83 i sezonu kasnije, drugi put je ponovno “gasio vatru”, nakon neuspješne polusezone Bugara Ivana Vucova 1987/88. Tada je na klupi Hajduka ostao do 1989/90, kada ga je smijenio Luka Peruzović. Inače, ovo je tek drugi put u 90-godišnjoj povijesti Hajduka da klub ima već trećeg trenera u sezoni. Prvi put to je bio slučaj prije dvije godine, kad su se na klupi “bijelih” izredali Bonačić, Ivić i Vulić.

Luketin i Nadoveza potom su svoje vrijeme posvetili “sedmoj sili”, valjalo nam je opet seliti u Plavi salon... ”Znam da nije popularno lijepo mijenjati trenere u tijeku sezone, no morali smo nešto napraviti. Nadoveza je pozvan da malo razdrma momčad, ima veliko iskustvo i znanje, pravi autoritet i mislim da je sposoban iz ove momčadi do kraja sezone izvući maksimum. Još jednom bih se zahvalio Matkoviću, bilo mu je teško raditi, imao je puno pritisaka sa strane, no mi na njega i dalje računamo. Uvjeren sam da će “Matko” u budućnosti biti ponovno trener Hajduka.”, nastavio je Luketin i prepustio riječ Nadovezi. Nasmijani “šjor Pero” unio je malo živosti u pomalo tužnu atmosferu na Poljudu. ”Kad su mi sinoć javili da me žele za trenera Hajduka, nisam se ni trenutka mislio. Želim pomoći, ne tražim od Hajduka nikakvu novčanu naknadu do kraja sezone, moramo svi zajedno pomoći ovom brodu koji se nakrivio od mnogih oluja koje ga valjaju.

Novih promjena do kraja sezone u stručnom stožeru neće biti. Ili barem nisu predviđene... ”Jalić ostaje pomoćnik, ne želim sada u ovako kasnoj fazi sezone raditi nekakva velika “pretumbavanja”, poslijepodne je prvi trening, a već sutra putujemo prema Vinkovcima gdje u subotu igramo utakmicu. Biti će teško, no vjerujem da će momčad pokazati da ima kvalitetu. Ne, bod me ne zadovoljava, Osijek se jako približio. Hajduk mora svugdje ići na pobjedu, tako će biti i u Zagrebu u uzvratu Kupa u utorak.”

Toliko u prvom obraćanju novinarima, koje je pozvao da daju “svoj dio pomoći” da se stanje u klubu stabilizira. Velike su bure prohujale kroz klub u zadnjih nekoliko tjedana, hoće li Nadoveza uspjeti brod uvesti u mirnu luku? Nije “petak trinaesti”, ali nije ni puno daleko...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!