Nogomet

Ča je pusti Pariz kontra Splita grada

Iz Pariza:Maja Giljanović • srijeda, 09.02.2011.
Ča je pusti Pariz kontra Splita grada
Foto: Bernard Jurišić

Prošlo je pet i pol godina otkad su u Splitu odigrali prijateljsku utakmicu s hrvatskom reprezentacijom, a na Stade de Franceu Brazilci gostuju tek večeras. Pariški rendez-vous zakazan za 21 sat 14. je put od 1930. godine da Francuska i Brazil igraju jedni protiv drugih i francuskim navijačima budi slatke uspomene na finale Svjetskog prvenstva 1998. godine. Francuska Aime Jacqueta baš na Stade de Franceu je na krilima omiljenog im Zizoua stigla do svog prvog trofeja Julesa Rimeta nakon što je peterostruke svjetske prvake kući ispratila s tri gola u mreži.

"U spektakularnoj utakmici, odigranoj na Poljudu, pred oko 30.000 gledatelja, Hrvatska je odigrala neodlučeno 1:1 protiv peterostrukih svjetskih prvaka - Brazila. Bila je to veličanstena predstava u kojoj je Brazil dočekan kao prijatelj, a fantastična publika pokazala je divljenje prema nogometnim virtuozima", pisalo je na službenim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza nakon prijateljskog susreta Hrvatska - Brazil na splitskom Poljudu 18. kolovoza 2005. godine.

Tek pet i pol godina poslije Brazilci prijateljuju i s Francuzima mada su se pobjednici i poraženi finala Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. u Parizu sastali i 2004. godine. Ni tada nisu igrali za bodove, ali susret koji je završio bez pobjednika i bez golova nisu organizirali njihovi Savez nego FIFA povodom proslave 100. obljetnice svog osnutka. U međuvremenu su igrali i zaozbiljno: 2006. u Frankfurtu u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj polufinale je golom Henryja izborila Francuska.

Vezane vijesti

Galski pijetlovi posljednji su put od Brazilaca izgubili prije gotovo dva desetljeća. Svježi nakon fijaska na Europskom prvenstvu u Švedskoj na kojem su iza Švedske i Danske zapeli u natjecanju po skupinama, a daleko od toga da su se proslavili i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1994. godine koje su uslijedile ubrzo jer u SAD u skupini iza Švedske i Bugarske nisu ni otputovali, posljednji put pobijedili 27. kolovoza 1992., Francuzi su u prijateljskoj utakmici na Parku prinčeva izgubili 0:2.

Večerašnja utakmica posebna je i za Laurenta Blanca. Često se kaže da igrač protiv Brazila zaigra možda jednom u životu, francuski je izbornik u svojih 97 nastupa za Les Bleus s Brazilcima igrao dvaput, a što je ostao bez trećeg susreta, finala SP-a 1998., 29. ožujka kad Francuzima u goste dođe Hrvatska, može zahvaliti Slavenu Biliću koji je teatralno isprovocirao isključenje Blanca zbog kojeg je stup francuske obrane propustio najveći trenutak u životu svakog francuskog nogometaša.

Blanc utakmicu protiv Brazila vidi kao "ultimativni test". Bivši europski i svjetski prvak Francusku je od Raymonda Domenecha preuzeo nakon debakla na SP-u u Južnoafričkoj Republici, tražio se u početku (protiv Bjelorusije), ali od pobjede nad BiH u Sarajevu u drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo sljedeće godine nanizali su i Rumunjsku i Luksemburg u kvalifikacijama i Englesku u prijateljskoj utakmici usred Wembleyja. Vratili su se u Top 20 na Fifinoj ljestvici, a nakon četiri pobjede uzastopce ni protiv Brazila Blanc ne sprema veće preinake u formaciji 4-2-3-1.

Kako zbog ozljeda i suspenzija za utakmicu ne konkuriraju Ribery, Nasri i Toulalan sastav Francuske mogli bi činiti Lloris (Lyon), Sagna (Arsenal), Rami (Lille), Mexes (Roma), Abidal (Barcelona), Diarra (Bordeaux), M'vila (Rennes), Gourcuff (Lyon), Ménez (Roma), Benzema (Real) i Malouda (Chelsea).

I Brazilci su nakon JAR-a promijenili izbornika. Peterostruki svjetski prvaci su podDungom dogurali do četvrtfinala, ali u Brazilu, u kojem je sve manje od naslova prvaka neuspjeh, nisu gubili vrijeme i novo lice koje su pronašli je Mano Menezes. 48-godišnjak je nanizao SAD, Iran i Ukrajinu, ali u najjačem susretu, na gostovanju kod najvećeg rivala Argentine, izgubio je 0:1.

U sastavu Brazila nema nedovoljno spremnih Kake i Nilmara, nema ni nadolazeće zvijezda Neymara koji je zauzet obvezama u U-20 reprezentaciji, ali Menezes se za utakmicu protiv Francuza ionako okrenuo isključivo igračima iz Europe. I oni igraju u postavci 4-2-3-1, a čine je: Julio Cesar (Inter), Daniel Alves (Barcelona), Thiago Silva (Milan), David Luiz (Chelsea), André Santos (Fenerbahçe), Elias (Atletico), Lucas (Liverpool), Hernanes (Lazio), Renato Augusto (Leverkusen), Robinho (Milan) i Pato (Milan).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis10.02.2011. u 01:05
    "francuski je izbornik u svojih 97 nastupa za Les Bleus s Brazilcima igrao dvaput, a što je ostao bez trećeg susreta, finala SP-a 1998., 29. ožujka kad Francuzima u goste dođe Hrvatska, može zahvaliti Slavenu Biliću koji je teatralno isprovocirao isključenje Blanca" ajme meni, koja opaska ... da li... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik09.02.2011. u 20:59
    dani alves,lucas??? svak u brazilu poceo igrat...
    Obrisan korisnik