Nogomet

Zaustavi Benzemu, zaustavi Francusku

Iz Pariza za SportnetMaja Giljanović • četvrtak, 10.02.2011.
Zaustavi Benzemu, zaustavi Francusku
Foto: EPA

Hrvatska reprezentacija 29. ožujka na pariškom Stade de Franceu igra prijateljsku utakmicu protiv Francuske, a o težini testa koji je pred izbornikom Slavenom Bilićem, stručnim stožerom i igračima dovoljno govori i podatak da su Francuzi sinoć peterostruke svjetske prvake Brazilce ostavili da na pobjedu u međusobnim susretima čekaju i dalje nakon posljednje još 1992. godine.

STOPAMA TREZEGUETA

Karim Benzema postigao je gol na svakoj od posljednje tri utakmice Francuske: od gola za 1:0 u 2:0 pobjedi protiv Luksemburga preko gola za 1:0 u 2:1 pobjedi protiv Engleske do jedinog gola u pobjedi protiv Brazila. 23-godišnjak je prvi koji se približio tadašnjem napadaču Juventusa i danas špici Herculesa Davidu Trezeguetu koji je od rujna do studenog 2003. godine postigao ukupno šest golova na četiri utakmice uzastopce, padali su tada kao kruške Cipar (5:0), Slovenija (2:0), Izrael (3:0) i Njemačka (3:0).

Odakle prijeti najveća opasnost? Tucet golova postigao je Karim Benzema u 33 utakmice svoje reprezentativne karijere i svaki put kad se 23-godišnji napadač Real Madrida upisao među strijelce, Francuska je redovito pobijeđivala. Bi tako i u srijedu navečer pred 79.712 navijača na Stade de Franceu, Brazil koji je od 40. minute i isključenja Hernanesa igrao s devetoricom u polju, Benzema je matirao u 54. minuti i Francuskoj donio petu pobjedu u posljednjih pet utakmica.

Benzema je bio standardan član francuske U-17 reprezentacije koja je prvi put u njihovoj povijesti postala europski prvak, prošao je i u U-18, U-19 i U-21 uzraste, a nakon što je odbio poziv Alžira, domovine svojih roditelja, među velike Francuze se probio u ožujku 2007. godine u prijateljskom susretu protiv Austrije. Napadač Reala, tada još u Lyonu, imao je debi iz snova, postigao je svoj prvi gol u reprezentativnoj karijeri, a pokazao se i odlučujućim u pobjedi Francuske od 1:0.

FRANCUZI PET U NIZU

Francuska je nakon BiH (2:0), Rumunjske (2:0), Luksemburga (2:0) i Engleske (2:1) protiv Brazila pobijedila i petu utakmicu uzastopce. Prvi je to put da su nanizali pet pobjeda nakon četiri godine, od 24. ožujka do 22. kolovoza 2007. godine, pod palicom Raymonda Domenecha slavili su redom protiv Litve (1:0), Austrije (1:0), Ukrajine (2:0), Gruzije (1:0) i Slovačke (1:0).

23-godišnjak je u najdražem dresu skupio 33 utakmice i postigao tucet golova, a svaku loptu koju je poslao iza leđa protivničkih golmana znači da su Francuzi svaki put redovito i pobijedili. Na utakmicama koje su se bodovale zabio je dvaput u kvalifikacijama za Euro 2008. protiv Farskih otoka (6:0), Farske otoke je matirao i dvije godine poslije u kvalifikacijama za SP 2010. (5:0), na putu u Južnoafričku Republiku postigao je gol i Austriji (3:1), a u kvalifikacijama za Euro 2012. postigao je jedan od dva gola u pobjedama protiv BiH i Luksemburga.

Statistiku mu ne kvare ni prijateljski susreti. Što je krenulo protiv Austrije u sljedeće četiri godine nastavilo i preko Švedske (3:2), Tunisa (3:1), Turske (1:0) i Engleske (2:1), a posljednji je primjer sinoćnja utakmica protiv Brazila (1:0).

PRIJATELJSKO ISKLJUČENJE

Crveni kartoni na prijateljskim utakmicama sve su češća pojava, posljednje isključenje prije Hernanesovog na jednoj utakmici Francuske datira iz lipnja 2009. godine i isključenja Ibrahima Uzulmeza na susretu koji je Turska izgubila 0:1. Francuzi su prijateljskiji nastrojeniji, posljednji od Les Bleusa isključen u jednom prijateljskom dvoboju je Frank Leboeuf koji je crveni zaradio u kolovozu 1996. godine u 2:0 pobjedi protiv Meksika.

Gol u mreži Julija Cesara četvrti je ukupno koji je Benzema postigao za Francusku izbornika Laurenta Blanca i nakon jednog gola u listopadu u Metzu protiv BiH i jednog u studenom na Wembleyju protiv Engleske treći u posljednje tri utakmice: "Odigrali smo dobro protiv velike momčadi. Stoje činjenice da je utakmica prijateljska i da su 50 minuta igrali s igračem manje, ali za moral je u svakom slučaju dobro pobijediti protivnika takvog kalibra", kazao je Benzema nakon pobjede.

"Naša momčad tek raste, ali nanizali smo i petu pobjedu u posljednjih pet utakmica, među njima i protiv protivnika kao što su Englezi, a sada i Brazilaca", dodao je jedini strijelac utakmice kojeg je Zinedine Zidane proglasio najboljim igračem susreta, a kritični novinar L'Equipea mu dao samo ocjenu šest (još je stroži bio prema Benzeminom asistentu Jeremyju Menezu kojeg je ocijenio peticom, a najboljim je, pak, proglasio Phillipea Mexesa i dao mu ocjenu osam).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.02.2011. u 12:21
    jeremy menez je strasan igrac i tek ce to pokazati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 04:40
    ovi francuzici su za nas male bebe!
    Obrisan korisnik
  • rider1110.02.2011. u 20:36
    rekli bi neki paori karim benzema, karim benzema, karim benzema zinedin zidan! http://www.youtube.com/watch?v=clOu4n7WzZ4
    rider11