Košarka

Zagrebu triler i trofej

Iz Košarkaškog centra Dražen Petrović:Lovro Štrbinić • četvrtak, 10.02.2011.
Zagrebu triler i trofej
Foto: Davor Sajko

U uzbudljivom i borbenom finalu Kupa Krešimira Ćosića Zadrani su u kompletnom sastavu u Draženovom domu htjeli nadograditi jučerašnju senzacionalnu pobjedu nad Cedevitom. U tome nisu uspjeli jer se s druge strane našao raspoloženi Zagreb koji je na krilima Kasuna obranio trofej osvojen prošle godine...

Kako je ranije danas postignut dogovor s Boisom oko isplate dugovanja Zadrani su u finale kupa mogli ući s najjačim snagama kojim trenutno raspolažu. Tako su uz Marčinkovića i Cara koji su i jučer vukli svoju momčad ovaj put u petorci startali Ivanov, Brown i pridošlica Downey. S druge strane Erjavec je na teren poslao petorku predvođenu kapetanom Simonom u kojoj su bili još i Žorić, Renfroe, Mašić i Kasun.

Na dvoboj su s malim zakašnjenjem pristigli i zadarski navijači, ovaj put u velikom broju pruživši tako veliku i bučnu podršku svojoj momčadi u inače polovično ispunjenom Draženovom domu. U početku su imali i razloga za zadovoljstvo jer su Zadrani otvorili susret s 10:3, a u to vodstvo je Ive Ivanov ugradio šest poena. Mravi su iskazivali dosta nervoze, pa je Žorić vrlo brzo došao do tri osobne pogreške, a s klupe je tehničku zaradio i Mulaomerović.

Tada većinu odgovornosti preuzima Kasun i dobro koristi velik broj lopti koje su mu suigrači spuštali ispod koša. Mini serijom od pet uzastopnih poena Renfroea Zagrepčani prvi put preuzimaju vodstvo pri rezultatu 13:12. U sedmoj minuti dvoboja Simon lijepo pronalazi Kasuna koji zakucava, a u sljedećoj akciji dijeli dvije blokade na drugoj strani terena. Slijedi igra koš na koš, u strijelce se upisuje i jučerašnji junak Car s prvom postignutom tricom na završnici kupa, a na odmor između prve dvije četvrtine odlazi se rezultatom 23:21 za Zadar zahvaljujući zakucavanju Bilana u posljednjim sekundama.

U drugom periodu nastavlja Bilan seriju od svojih šest uzastopnih poena, a uz pomoć njega i Masona koji je također dobio priliku Zadrani odlaze na novu osjetniju prednost i sredinom druge četvrtine imaju 38:31. Međutim, vrlo brzo Mravi se vraćaju u rezultatski egal predvođeni Simonom i serijom 9:1 vraćaju se na 40:40.

No, na parketu se tad pojavljuje Ivan Batur, strijelac koša koji je Zadar doveo u finale i još jednom pokazuje da mu leže obruči u Draženovom domu. Njegovom tricom, poentiranjem Browna i krađom i polaganjem cara dalmatinski klub do odmora ipak stvara određenu zalihu poena (47:40). U prvom dijelu predvodili su ih Car s 11 i Bilan s 12 poena (osam skokova), dok je kod Zagrepčana Kasun ubacio 14 koševa uz sedam skokova.

Kasun MVP Kupa

Nakon završetka dvoboja uslijedilo je uručenje nagrada igračima obje momčadi. Za najboljeg igrača završnice Kupa Krešimira Ćosića proglašen je Mario Kasun, koji je i današnjim odličnim učinkom konačno opravdao barem dio Zagrebovih ulaganja u njega.

Zadrani i nastavak otvaraju uspješnije i tricom Brown i novim košem Cara iz kontre odlaze na devet razlike, ali odmah potom i primaju pet koševa dopuštajući klubu iz Trnskog da se vrati u dvoboj. Žorić zakucava za 53:55, a Ivanov polaganjem i dodatnim bacanjem vraća na pet poena prednosti. Mravi se potom uspijevaju doći na samo poen zaostatka, ali s nekoliko loših napadačkih reakcija omogućavaju Marčinkoviću i Brown da ih kazne koševima s vanjskih pozicija za vodstvo 65:59. Tu malo i popuštaju živci igračima, dolazi do međusobnog odgurivanja pred klupom zagrebačkog kluba, ali strasti se smiruju nakon minute odmora. Ne smiruje se jedino nalet Zadrana koji odlaze ponovno na devet razlike, ali Heytvelt i Mulaomerović do kraja treće dionice smanjuju na prihvatljivih 68:63.

Posljednjih deset minuta počinje tricama na obje strane terena, na novu Brownovu uzvraća Mulaomerović. Brown nastavlja i u sljedećim akcijama vući Zadrane i održava prednost svoje ekipe s kraja treće četvrtine. Na njegovu žalost, ali i na žalost vrlo raspjevanog Tornada Mulaomerović čini sve da zakomplicira utakmicu, a to mu novim koševima i polazi za Pridružuje mu se tricom i Mašić i sedam minuta prije kraja utakmice na semaforu stoji 73:73.

Ivanov pogađa jedno bacanje, a Mula polaganjem dovodi Zagreb nakon dugo vremena u vodstvo. Podebljava ga Kasun jednim ubačenim slobodnim bacanjem za 76:74. Ivanov i Brown ponovno prebacuju prednost na zadarsku stranu, ali Mašić i Kasun stišavaju pjesmu Tornada i dižu prednost svog kluba na tri poena. U igru se vraća i Žorić koji je zbog rane tri osobne propustio dobar dio utakmice, međutim ni njemu ne polazi za rukom zaustaviti Ivu Ivanova, novog miljenika zadarskih navijača.

Tri minute prije kraja nakon promašenog slobodnog bacanja Kasun radi nepotrebnu četvrtu osobnu pogrešku i omogućava gostima novo vodstvo. Time je i Zagreb ušao u bonus, te je bilo sve izvjesnije da će posljednje minute potrajati jako dugo. Izvjesno je bilo i da će Mravi forsirati nešto odmornijeg Žorića, a on opravdava povjerenje svojih suigrača i drži Zagreb na minimalnoj prednosti. Tome je pridonijela i nepreciznost Longina i Browna nakon prekršaja na njima. Simon pogađa dva bacanja za četiri razlike, Zadrani gube loptu u napadu i Kup ostaje u Zagrebu. Završilo je 91:85, a junak dvoboja bio je Mario Kasun s 27 poena i devet skokova. Zadrane je predvodio Brown s 22 poena, od čega je većinu zabio u drugom dijelu.

Kup Krešimira Ćosića

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.02.2011. u 11:27
    bujan,još jedan trener u nizu vrlih cro trenera koji nema muda stavit i razvijat mlade igrače....dan ranije mu batur donese pobjedu,dobije minutažu na kapaljku poslije,isto i olivari i marčinković...
    Obrisan korisnik
  • Gomez6911.02.2011. u 00:36
    junak ja Mula, on je odlučio završnicu
    Gomez69
  • Gomez6911.02.2011. u 00:34
    puno previše fulanih slobodnih bacanja
    Gomez69
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 22:11
    Hvala Zvrx! Ja se jos uvijek nadam da cu vidjet Cedevitu i mrave na final4!
    Obrisan korisnik
  • Zvrx10.02.2011. u 21:54
    Sve čestitke Zagrebu. Ekipa u klubu točno zna što radi i ide krupnim koracima naprijed. Što god mi mislili o tome. Još jednom, bravo Zagreb!
    Zvrx