Tenis

Prekinuta Dodigova pobjednička serija

Ivor Krapac • petak, 18.02.2011.
Prekinuta Dodigova pobjednička serija
Foto: Kristijan Komarica

Uspješni niz Ivana Dodiga zaustavljen je na šest uzastopnih pobjeda. Nakon pet dobivenih mečeva na putu do nedavnog naslova na PBZ Zagreb Indoorsu i prolaska kraj Rainera Schüttlera u prvom kolu Memphisa, u osmini finala nadjačao ga je Juan Martin Del Potro, koji igra sve bolje nakon lanjske duge stanke zbog ozljede...

Iako će sam reći da će potraga za najboljim izdanjem trajati još neko vrijeme, Juan Martin Del Potro, čini se, hvata zamah za približavanje svjetskom vrhu, gdje i dalje spada - bez obzira što ga je pauza zbog ozljede i operacije desnog ručnog zgloba bacila daleko, trenutno na 298. mjesto na svijetu. Ivan Dodig znao je da ga u osmini finala ATP turnira iz serije 500 u Memphisu čeka jako težak posao u pokušaju da produži pobjednički niz, što se na terenu potvrdilo sa 6:4 i 6:4 u korist 22-godišnjeg Argentinca.

Del Potro je prošlog tjedna bio u polufinalu San Josea, a prvi korak prema drugom uzastopnom četvrtfinalu napravio je breakom već u prvom gemu meča, u kojem je Ivana izdao prvi servis. Iste muke prolazio je i u nastavku seta, u tom dijelu meča imao je samo 35 posto ubačenog prvog, ali break s početka ostao je jedini u prvoj dionici.

Argentinac je u većini svojih servis-gemova prolazio bez problema. Izuzetak je bio servis kod vodstva od 3:2, kada je držao nakon 30:40, uz Dodigov promašaj bekhendom na break-lopti, u situaciji koja je nudila solidnu priliku.

U drugom setu Ivan se dobro držao na početku, no pad se dogodio u sedmom gemu. Najava problema stigla je na Del Potrovom servisu kojim je Argentinac poravnao na 3:3, bez gubitka poena, a da je na sva četiri poena Dodig imao šansu za nešto više - no, dogodila se serija promašaja.

Gem kasnije, za ključni Argentinčev break, hrvatski adut pomogao je što promašajima prvog servisa, što lošim odabirom s izlaskom naprijed kada bi prvi servis ušao. Pokazalo se da su dva dolaska na mrežu bila preriskantna, na prvom nije "izvukao" volej, drugi je propao s poluvolejem izvan terena, a za kraj gema, dogodio se i promašaj forhendom na break-lopti, za veliku Del Potrovu prednost.

U dva suparnikova servis-gema do kraja meča Ivan je imao šansu kod zaostatka od 4:3, kada je bio na 30:30, ali dalje od toga nije išlo. Del Potro je ostao dovoljno čvrst, a iako je u drugom setu odigrao nešto slabije nego u prvom, napravio je koliko je trebalo da se probije među posljednjih osam.

U četvrtak su stigle i dvije dobre vijesti za Amerikance. Nakon startne pobjede nad Ivom Karlovićem, kvalifikant Michael Russell napravio je novi korak sa 6:4 i 6:4 protiv Florenta Serre, dok je branitelj naslova i peti nositelj Sam Querrey prošao u četvrtfinale sa 6:3 i 7:6(3) protiv Briana Dabula.

Milos Raonic nastavio je seriju s prošlotjednog puta do naslova u San Joseu. Uz 38 asova po putu, Kanađanin crnogorskih korijena ubilježio je 6:4, 6:7(10) i 7:6(1) protiv Radeka Štepaneka, a imao je šansu i za bržu pobjedu - u drugom setu propustio je četiri break-lopte, dok je u tie-breaku imao četiri nevezane meč-lopte, jednu sa servisom.

ATP Memphis, 17.2.2011., osmina finala: Russell (SAD, Q) - Serra (Francuska) 6:4, 6:4, Del Potro (Argentina, WC) - Dodig (Hrvatska) 6:4, 6:4, Querrey (SAD, 5) - Dabul (Argentina) 6:3, 7:6(3), Raonic (Kanada, WC) - Štepanek (Češka) 6:4, 6:7(10), 7:6(1).

Parovi, četvrtfinale: Knowles/Mertinak (Bahami/Slovačka, 3) - Melo/Soares (Brazil) 3:6, 6:3, 14:12.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!