Carling kup, finale, 27.02.2011, 17:00 h
Arsenal
Arsenal 1:2 Birmingham City
Birmingham City

Video: Arsenal poklonio kup Birminghamu!

Marin Vuković • nedjelja, 27.02.2011.
Video: Arsenal poklonio kup Birminghamu!
Foto: EPA

Nogometaši Birminghama osvajači su Carling kupa u sezoni 2010./2011., u posljednjim su trenucima dramatičnog finala na Wembleyju došli do pobjede nad Arsenalom i prvi put nakon 1963. godine klupske vitrine obogatili jednim trofejem.

Arsenalov niz od šest godina bez osvojenog trofeja nije prekinut niti u današnjem finalu Carling kupa, pobjedom od 2:1 i pogotkom Obafemija Martinsa nakon kardinalne pogreške Szczesnyja i Koscielnyja naslov pobjednika na veliko oduševljenje plave polovice Wembleyja odnio je Birmingham.

Bilo je to sjajno finale s pregršt trke, prilika i dobrog nogometa, a otvoreno je kontroverznim trenutkom već nakon 90 sekundi igre. U šesnaestercu Arsenala u izglednoj je gol prilici srušen Lee Bowyer, no pomoćni je sudac signalizirao zaleđe i od kaznenog udarca nije bilo ništa. Ponovljene snimke su pak pokazale da o zaleđu nije bilo govora.

U osmoj minuti uzvratio je Arsenal velikom prilikom Andreja Aršavina, no danas odlični Ben Foster bio je na mjestu. Igrao se otvoren i oku dopadljiv nogomet, a u 28. minuti došlo je i do promjene rezultata.

Nakon kornera loptu je glavom prema vratima Arsenala uputio Roger Johnson, a u petercu se poput nebodera podigao Nikola Žigić i pored nekoliko Topnika proslijedio je u mrežu za 1:0.

Mogao je Žigić ubrzo zatim udvostručiti prednost Birminghama, no u situaciji jedan na jedan sve mu je puteve zatvorio Szczesny i sačuvao svoju mrežu.

Šest minuta prije odmora Arsenal je ipak došao do zasluženog izjednačenja. Prvo je Jack Wilshere fantastičnim udarcem pogodio gredu, a nakon što obrana Birminghama nije uspjela otkloniti opasnost Aršavin je uposlio Robina van Persieja, a ovaj volejem pogodio za 1:1.

Drugi dio prvom je pravom prilikom otvorio Birmingham, Fahey je s ruba kaznenog prostora uzdrmao vratnicu Topnika, no završnica utakmice u potpunosti je pripala Arsenalu.

Pritisnuli su Birmingham na njegovu polovicu i potom u nekoliko navrata zaprijetili Fosteru, no bivši vratar Manchester Uniteda izašao je kao pobjednik i nakon udaraca Samira Nasrija i Tomasa Rosickyja.

Kada se činilo da će utakmica otići u produžetke, trenutak dekoncentracije često kritizirane Arsenalove obrane odlučio je utakmicu. U pokušaju ispucavanja Koscielny je promašio loptu, a ona je potom prevarila i vratara Arsenala te došla do Obafemija Martinsa, kojemu nije bilo teško zatresti potpuno praznu mrežu i Birminghamu donijeti veliko slavlje.

Carling kup

finale

Arsenal1:2Birmingham City

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis28.02.2011. u 17:15
    obafemiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! go nigeria, go! :D ajde, napokon da kolega opet zablista.
    cameosis
  • Obrisan korisnik28.02.2011. u 15:32
    slažem se s gravediggerom.. velika greška je bila puštanje kolo tourea. sve u svemu ova djeca nisu loša stvar, ali djecu se ne može držati na stoperima.. jer 50 posto dobrog stopera je iskustvo, a ta dječica nemaju iskustva.. da je wenger dopustio samo malo fleksibilnosti u toj svojoj politici... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2011. u 14:53
    koji trapavci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2011. u 11:52
    prije 5-6 dana u vrijeme LP protiv Barce sam napisao da je stoperski tandem Koscielni - Djouru najgori u Premier ligi i dobio sam 30-ak minusa...fatalna greška je bila prodaja Tourea. Arsenal ima strašan tim, ali mora malo ukočiti sa prodajom bitnih igrača, da bi postali konkurentni Man. Utd i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2011. u 08:53
    Postoji li gluplji način da se izgubi utakmica? Al ajde valjda će se sad malo stisnuti pred revanš sa Barcom...
    Obrisan korisnik