Tenis

Kohlschreiber: "Očekujem Dodiga u singlu"

Ivor Krapac • utorak, 01.03.2011.
Kohlschreiber: "Očekujem Dodiga u singlu"
Foto: EPA

Tri dana prije početka susreta, njemački reprezentativci i izbornik Patrik Kühnen s podjednakom razinom optimizma i opreza očekuju ogled s Hrvatskom u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa. Podloga im, kažu, odgovara, a iako će hrvatski reprezentativci biti u barem maloj prednosti na domaćem terenu, vjeruju u svoje izglede...

Mjesec dana nakon što im je najveći dio reprezentacije (Mayer, Petzschner, Kas, izbornik Kühnen) već bio u glavnom hrvatskom gradu, na PBZ Zagreb Indoorsu, Nijemci su ponovno u zagrebačkom Domu sportova, ovog puta u potrazi za prolaskom prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa, koje je na rasporedu ovog vikenda.

Početkom tjedna Nijemci još nisu bili u punom sastavu. Christopher Kas pristigao je u noći s ponedjeljka na utorak nakon što je prošlog tjedna igrao finale parova u Delray Beachu, no Philipp Kohlschreiber, Florian Mayer i Philipp Petzschner već su osjetili teren Dvorane II Doma sportova, a prvi dojmovi su pozitivni.

Patrik Kühnen o podlozi: "Nekada se u dvorani igralo na bržima, na tepihu, a za igrače koji cijele sezone igraju negdje drugdje, primjerice, ukoliko dođu iz Dubaija ili Delray Beacha, većini se lakše prilagoditi na ovakav teren".

Patriku Kühnenu ovo neće biti prvi susret s hrvatskom reprezentacijom. Prije devet godina, također u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova, bio je pomoćnik izborniku Michaelu Stichu u njemačkom porazu s 4-1 u prvom kolu, dok je 2007. u istoj fazi natjecanja u izborničkoj ulozi predvodio svoju momčad do 3-2 u Krefeldu.

"Hrvatska je 2002. bila vrlo jaka, s Goranom Ivaniševićem i Ivanom Ljubičićem, bili su jači od nas tog vikenda, a sjećam se i da je bila odlična atmosfera u dvorani. Prije četiri godine bili smo jaki i mi i oni, Hrvatska s dvojicom Top 10 igrača, (Ljubičić i Mario Ančić, op.) dok smo mi imali Haasa, Benjamina Beckera, Waskea i Kohlmanna. Dobili smo i iza toga otišli u polufinale", prisjetio se Kühnen.

"Bit će ovo izazovan vikend za nas, vidjet ćemo kako će završiti", nastavio je njemački izbornik, dodajući da ne razmišlja previše o tome koga će Goran Prpić u četvrtak nominirati na ždrijebu: "Čilić je, vjerujem, siguran za singl, a drugoga je Prpiću vjerojatno dosta teško odabrati. Vidjet ćemo u četvrtak, neću nagađati, pripremit ćemo se za ono što dobijemo".

Philipp Kohlschreiber o Davis Cupu: "Ovo je natjecanje koje mi odgovara, osjećam se spremno, dosad sam se uvijek dobro nosio s reprezentativnim nastupima. Nastojat ću biti najbolji što mogu do petka i u mečevima, možda mi se sezona okrene nakon ovog susreta".

Za razliku od Kühnena, prvi njemački reket Philipp Kohlschreiber, 35. na svijetu, očekuje da će se u petak sresti s Ivanom Dodigom - iako ga je Ivo Karlović, koji je također opcija, pobijedio početkom sezone u osmini finala Dohe, u meču s tri tie-breaka.

"Ne znam hoće li Karlović igrati, mislim da Dodig ima bolje šanse biti nominiran za singl", veli Kohlschreiber, uz prisjećanje na poraz od Karla u Dohi: "Sa svojim servisom, Ivo je težak protivnik, a to što smo igrali meč s tri tie-breaka dovoljno govori koliko je bilo gusto. Imao sam svoje šanse, ali ih nisam iskoristio".

Vodeći njemački tenisač je u dosadašnjem tijeku sezone na Touru na omjeru 6-5, nije baš impresivan, ali tvrdi da je igra bolja od rezultata: "Bilo je i dobrih mečeva, no nažalost, ne baš toliko pobjeda. Cilj mi je fokusirati se na svoju igru i nadam se da će i rezultati krenuti ovog vikenda".

Philipp Petzschner: "Drago mi je što sam ponovno pozvan u reprezentaciju, nedostajalo mi je igranje za svoju zemlju u Davis Cupu. U ovom natjecanju je posebna atmosfera, nadam se da mogu učiniti momčad jačom sada kada sam ponovno ovdje - dat ću sve od sebe da dobro odradim ulogu koju ću imati".

Priliku za preokret, prisjetio se, imao je nedavno u Rotterdamu kada ga je Robin Söderling nadjačao u tie-breaku trećeg seta, riješenom tek s 9:7 u korist četvrtog tenisača svijeta: "Da sam to dobio, možda bi pobjeda sve okrenula u moju korist, prolazak kraj Top 10 igrača bi me vjerojatno podignuo".

Florian Mayer, drugi njemački reket, takvo podizanje ni ne treba. Mayer je trenutno samo mjesto slabije rangiran od Kohlschreibera, 36. na svijetu, a u dosadašnjem tijeku sezone već ima po dva četvrtfinala (Brisbane, Dubai) i dva polufinala na Touru (Sydney, PBZ Zagreb Indoors).

Pored toga, drugi njemački reket ima i 2-0 u međusobnim susretima s Marinom Čilićem, a sasvim je izgledno da će se s hrvatskim brojem jedan ponovno naći u petak. "Ovo je Davis Cup, potpuno drugačije natjecanje, Hrvatska je kod kuće i imat će publiku na svojoj strani", kazao je Nijemac o tih 2-0 protiv Čilića: "Ako ćemo se ponovno sresti, vjerujem da ću imati priliku, teren nije prebrz što je dobro za mene - mislim da će izgledi biti podjednaki".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!