Tenis

Dodig nije mogao bliže

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • petak, 04.03.2011.
Dodig nije mogao bliže
Foto: FaH

Philipp Kohlschreiber pobrinuo se da njemačka reprezentacija završi prvi dan susreta s Hrvatskom u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa u puno boljem raspoloženju nego se to činilo nakon startne pobjede Marina Čilića. Ivan Dodig bio je vrlo blizu pobjede nad vodećim njemačkim tenisačem, imao je i meč-loptu u tie-breaku četvrtog seta - no, nakon više od četiri i pol sata veselio se 27-godišnji gostujući adut...

Za prvi "živi" meč u singlu u hrvatskoj reprezentaciji, Ivan Dodig teško je mogao odigrati bolje i hrabrije nego je odigrao protiv Philippa Kohlschreibera, ali izostala je opipljiva nagrada. Znali smo da će se drugi hrvatski reket boriti, znali smo i da je u dobroj formi i sposoban donijeti Hrvatskoj 2-0, a za poen ili dva na jednu ili drugu stranu, sve je moglo završiti i drugačije. No, završilo je tako da je s terena sretniji otišao prvi njemački reket, koji je sa 6:4, 3:6, 4:6, 7:6(6) i 6:4 osigurao 1-1 na kraju prvog dana.

Iz četiri sata i 38 minuta dugog maratona, priča o poenu ili dva na ovu ili onu stranu koji su mogli sve promijeniti ponajprije će se vrtiti oko četvrtog seta. Nijemac ga je otvorio ranim breakom, no Dodig se ubrzo vratio i "namjestio" uzbuđenja koja su se zbivala kasnije.

Najveće se dogodilo u tie-breaku, kada se Ivanu dogodio i jedan poen kojeg je morao igrati dvaput, s obzirom da su sutkinja u stolcu i glavni sudac susreta naredili ponavljanje zbog "suđenja" s tribina da jedna lopta nije bila dobra, no izdržao je i to i kod vodstva od 6:5 imao meč-loptu protiv servisa. Nije išlo, Dodig je u izmjeni promašio forhend i Nijemac se spasio.

Dva poena kasnije, s Ivanovom dvostrukom pogreškom, došao je kraj vrlo uzbudljivom setu u kojem je hrvatski adut imao i 0:30 i dvije break-lopte, dvije prednosti, kod 3:3, potom izvlačio 0:40 kod minusa od 4:3, pa okretao 0:30 kod zaostatka od 5:4. Od dvije prilike za break u sedmom gemu četvrtog seta, više će pamtiti drugu, na kojoj je Nijemac u izmjeni nakon drugog servisa "potegnuo" forhend na koji nije bilo Dodigovog odgovora.

U petom setu nije krenulo dobro za hrvatskog aduta, Nijemac je breaknuo već u prvom gemu, no u Ivanu je ostalo još borbe, dovoljno da u osmom gemu vrati break i poravnanjem na 4:4 ponovno probudi nadu. Ipak, odmah potom nije odigrao dobro na servisu - jedan promašeni čisti bekhend-volej, a potom i prekratki napad forhendom kojeg je Kohlschreiber lako kaznio prolazom otvorili su vrata za novi break i Nijemčev servis za pobjedu. Vodeći gostujući adut ga je iskoristio.

Iako Dodig nema puno toga za predbaciti samom sebi i iako je odigrao pet setova bez većih padova, nije išlo do pobjede, a pri tome ne treba gurnuti u drugi plan ni što je vodeći njemački tenisač igrao jako, jako dobro. Makar za nijansu ili dvije, netko je morao dobiti.

Davis Cup, 1. kolo Svjetske skupine:

Hrvatska - Njemačka 1-1: Kohlschreiber - Dodig 6:4, 3:6, 4:6, 7:6(6), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 14:07
    Ne sjećam se kad sam gledao jednog tenisača da se toliko bori! Svaka ti čast Ivane! Ono što me impresioniralo. Ivan se protiv najboljih igrača na svijetu jednako bori kao i protiv onih koji su puno lošije rangirani od njega! Osobno, najviše uživam u sportu kad vidim ovakvu sportsku borbu i rezultat... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 06:19
    NJemacka ce pobijedit kad hrvatska udje u europsku uniju....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 01:32
    Međugorje-Njemacka 1:1
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 01:00
    Iako nikada nije dosegao svoj krajnji maksimum Kohlschreiber je vrlo vrlo dobar tenisač i to što ga je Dodig toliko izmučio govori koliko je Dodig u dobroj formi.Inače bio sam na meču i moram reći da me impresionirao Kohlschreiberov bekhend,gotovo je nepogrešiv a izgleda prekrasno,jedan od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Vilenjak04.03.2011. u 22:33
    stvarno se ne zmislim kad sam tolko užival u tenisu ko danas,bravo kralju,dal si sve od sebe,još da nije bilo Švapske ciganije..........
    Vilenjak