Nogomet

Nije lako biti sudac

Piše:Vedran Babić • nedjelja, 06.03.2011.
Nije lako biti sudac
Foto: Bruno Karadža

20. kolo Prve HNL vratilo je barem donekle neizvjesnost u utrci za naslov prvaka jer je Dinamo kiksao, a Hajduk pobijedio, pa je razlika između njih ponovno pet bodova. Nažalost, više od rezultata i igre ovog vikenda najčešća meta trenerskih kritika bili su suci...

Treneri dvaju vodećih momčadi naše lige, Vahid Halilhodžić i Goran Vučević, imaju nešto zajedničko kada govorimo o utakmicama Dinama odnosno Hajduka ove subote. Naime, i jedan i drugi uglavnom su zadovoljni igrom svojih momčadi iako je generalni dojam nešto drukčiji.

Dinamo je u otužnoj atmosferi stadiona na Maksimiru odigrao mršavih 0:0 protiv Slaven Belupa, koji je na noge lideru stigao s jasnom namjerom da rezultat traži kroz kontre i polukontre. Dinamo je, sasvim logično, dominirao cijelu utakmicu i stvarao prilike, najviše u drugom dijelu, ali sve je to nekako ostalo nedorečeno. Bez Sammira to očito nije to.

Hajduk je, pak, u Zadru izvukao papirnato gledano laganu pobjedu (2:0), no dojam je također puno bljeđi. Pogoci su postignuti iz prekida, a igra u prvom poluvremenu je bila prilično zabrinjavajuća. U nastavku su "Bili" zaigrali nešto bolje, ali opet nisu oduševili i njihova igra u prve dvije "proljetne" utakmice ne može radovati njihove navijače.

Kritiziranje sudačkih odluka nije nikakva novina u svijetu sporta. Pogotovo ne u nogometu. Pogotovo ne u Hrvatskoj. No, čak i za naše prilike, ovaj je vikend bio neobičan. Zaista ne pamtim kolo u kojemu su čak tri trenera toliko bila ogorčena na suđenje kao što su to bili Stanko Mršić, Vjekoslav Lokica i Zoran Vulić. Nije lako biti trener i nemoćno pratiti igru sa strane, ali nije lako ni sucima jer se svaka njihova odluka pomno secira i gotovo uvijek osporava.

U Parku mladeži zahuktavaju se planovi za Europu, a pobjeda nad Cibalijom samo potvrđuje tu tezu. Katalinićevi igrači su bili bolji i zasluženo pobijedili pa su preskočili Vinkovčane i vratili se na treću poziciju uoči velikog derbija na Poljudu protiv Hajduka. Split je odlično krenuo u drugi dio sezone za razliku od neuvjerljivog Hajduka i nije nemoguće da i na Poljudu "Crveni" zaustave "Bile", kao što je to bio slučaj u Parku mladeži prošlog ljeta.

Šibenik i Lokomotiva su, pak, po četvrti put u isto toliko međusobnih dvoboja odigrali bez golova. Nevjerojatan je taj podatak i zaista ne znam da li igdje u svijetu postoji sličan slučaj. Bilo kako bilo, takve stvari zaista ne pridonose popularizaciji nogometa u nas i zbog ovakvih situacija poželimo da postoji neko pravilo koje bi kažnjavalo klubove u slučaju ovakvih kroničnih neefikasnosti.

Vulićeva Istra 1961 u Osijeku je opasno kompromitirala svoj ionako već ugroženi prvoligaški status, dok su domaćini pobjedom skočili na osmo mjesto te u sljedećem kolu imaju novu priliku za bodove jer u Gradski vrt stiže Hrvatski dragovoljac, koji, doduše, iza sebe ima dvije uzastopne pobjede. Onu drugu ostvarili su protiv Varaždina i to na svom travnjaku u Sigetu, a vodeći pogodak za domaćina postigao je Marin Vrnoga de Gregorio, 20-godišnjak rođen u Barceloni.

Zagreb je u Zaprešiću prekinuo dugi niz utakmica bez pobjede. Točnije, Pjesnici su posljednji put prije dvoboja s Interom slavili još tamo 23. listopada prošle godine u Koprivnici. Pobjeda je stigla u pravo vrijeme za Pavlovićeve igrače jer novi poraz ostavio bi ih na neugodnoj 13. poziciji. Ovako, trenutno okupiraju 11. poziciju. I konačno, Rijeka i Karlovac su također odigrali bez golova, pa su tako u ovom kolu čak tri utakmice završile rezultatom 0:0.

Pogodak kola

Iako je Istra 1961 poražena u Osijeku, njezin igrač Ivor Weitzer odnio je titulu strijelca najljepšeg pogotka po mišljenju potpisnika ovih redaka. 22-godišnji Weitzer, koji se Puljanima pridružio u zimskom prijelaznom roku, ljevicom je sjajno opalio s više od 25 metara i pogodio same rašlje Kardumovog gola za izjednačenje rezultata u prvom dijelu.

Igrač kola

Kao što smo i istaknuli u najavi utakmice Split - Cibalia, ključni igrač domaće momčadi mogao bi biti Bojan Golubović. I bio je. Dva pogotka glavom bila su dovoljna za Splitovu pobjedu i povratak na treću poziciju koja vodi u Europu. "Crveni" su još uvijek daleko od ostvarenja tog cilja, no na odličnom su putu, a Golubović hvata pravu formu te je postigao tri od četiri Splitova pogotka u drugom dijelu prvenstva.

Tragičar kola

Nakon što je početkom drugog poluvremena zamijenio Rocea, 22-godišnji Kamerunac Henri Belle svoj premijerni nastup za Istru obilježio je isključenjem desetak minuta prije kraja kada je loptom pogodio domaćeg vratara Karduma.

Izjava kola

Strateg Istre Zoran Vulić zaista se rijetko doticao suđenja, no poslije poraza njegove momčadi od Osijeka više nije imao razumijevanja te je otvorio dušu: "Tužan sam, moram biti iskren, jer smatram da je kod oba pogotka Osijeka sudac kumovao. Prvi put pričam o sucima jer sam inače sportaš i razmišljam sportski i tako ću uvijek razmišljati, ali sam tužan ako smo do ovoga došli. Duboko se ispričavam ako sam u grešci, ljudski je griješiti, ali mislim da je prvi pogodak sto posto zaleđe, a kod drugog prekršaj na vrataru. Ovako nešto nije potrebno nikome tko se bavi ovim sportom."

Promašaj kola

U drugoj minuti zadarske utakmice domaći vratar Antonio Ježina kratko je ispucao loptu, na koju je natrčao Marin Tomasov i lansirao ju, prema riječima kolege Bernarda Jurišića, na balkon kuće iza tribina. Tomasov nije u dobroj formi već duže vremena, a upravo on je prvi napustio igru u ovoj utakmici. Koliko će još Vučević imati strpljenja s njim?

Promašena prognoza kola

Lovro Štrbinić i moja malenkost zaista se nisu proslavili svojim prognozama. Iako sam se osobno nadao poboljšanju svog ukupnog omjera, na kraju sam ga još i pokvario, pogodivši ishode samo tri utakmice. Lovro je, pak, bio još lošiji te je pogodio samo pobjede Hajduka i Osijeka. Morat ćemo ozbiljno razmisliti o svojim postupcima ubuduće...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.03.2011. u 09:25
    Ovo sa sucima je već farsa. Pa jel baš u svakom kolu mora biti repova. Nebitno radi li se o borbi za 1., 3., 11. ili koje mjesto na ljestvici. Svaki trener i igrač si uzimaju za pravo srati o sucima. To treba početi kažnjavati kao i vani. I kraj.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.03.2011. u 00:09
    Najbitnije da Šibenik svake sezone proglase najoštećenijim klubom lige
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2011. u 19:07
    Nevjerovatno koliko se Sibenik krade, i to ne samo jucer nego to traje vec par godina, nekome ocito ne pase da Sibenik ostane u ligi, nevjerovatno je da sudac jucer nije vidio 2 pcota penala...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2011. u 17:55
    greška kod tragičara kola, belle nije udario loptom vratara karduma za crveni već se zaletio na dodavača lopti te ga udario, nema kardum ništa s time...
    Obrisan korisnik