Nogomet

"Euforični Gruzijci su stvarno dobri"

Iz Sheratona:Borna Rupnik • četvrtak, 10.03.2011.
"Euforični Gruzijci su stvarno dobri"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Izbornik Slaven Bilić objavio je danas popis igrača na koje računa u naredna dva ispita hrvatske reprezentacije. Kao što je to uobičajeno slučaj s Bilićem, popis je u skladu s očekivanjima, a zbog "gužve u šesnaestercu" (nakratko) su "izvisili" Mario Mandžukić i Srđan Lakić...

Francuska i Pariz nisu često u sjeni Gruzije i Tbilisija, no stručnom stožeru hrvatske reprezentacije u mislima su, razumljivo, isključivo Kaladze i društvo, a ne Blancovi puleni:

Popis reprezentativaca

Vratari: Stipe Pletikosa (Tottenham, Eng), Vedran Runje (Lens, Fra), Danijel Subašić (Hajduk).

Obrambeni: Ivan Strinić (Dnipro, Ukr), Josip Šimunić (Hoffenheim, Nje), Darijo Srna (Šahtar, Ukr), Dejan Lovren (Lyon, Fra), Vedran Ćorluka (Tottenham, Eng), Šime Vrsaljko (Dinamo), Gordon Schildenfeld (Sturm, Aut).

Vezni: Danijel Pranjić (Bayern, Nje), Luka Modrić (Tottenham, Eng), Ivan Rakitić (Sevilla, Špa), Ognjen Vukojević (Dynamo K., Ukr), Niko Kranjčar (Tottenham, Eng), Tomislav Dujmović (Dinamo M., Rus), Milan Badelj (Dinamo), Ivan Perišić (Club Brugge, Bel), Ivo Iličević (Kaiserslautern, Nje).

Napadači: Mladen Petrić (HSV, Nje), Eduardo da Silva (Šahtar, Ukr), Nikola Kalinić (Blackburn, Eng), Nikica Jelavić (Glasgow Rangers, Ško).

Pretpozivi: Mario Mandžukić (Wolfsburg, Nje), Srđan Lakić (Kaiserslautern, Nje), Domagoj Vida (Bayer, Nje), Manuel Pamić (Sparta, Češ).

"Očekuju nas dvije utakmice, od kojih je jedna kvalifikacija, pa tako i mi razmišljamo samo o tom gostovanju u Gruziji."

Tri dana nakon gostovanja u Gruziji koje je na rasporedu 26. ožujka u 21 sat, Hrvatska će u Pariz na noge Francuskoj, u istom terminu. Iako će prijateljski ogled s Francuskom biti zgodna provjera mogućnosti hrvatske selekcije, posebno jer smo prijateljske utakmice uglavnom igrali protiv nešto slabijih suparnika, koncentracija je isključivo usmjerena na Gruziju:

"To smo označili kao tešku, jako bitnu utakmicu u kojoj ćemo sve napraviti za pobjedu s kojom bismo zadržali prvo mjesto i napravili razmak pred konkurentima, te se tako približili Europskom prvenstvu."

Posao neće biti lagan, jer Gruzijci su, prema Bilićevim riječima i ambiciozni i euforični, ali i kvalitetni: "Gruzija je u igri za plasman, to su njihove ambicije koje su se vidjele na dogovoru oko rasporeda. Mjesecima pričaju o toj utakmici, stadion će biti rasprodan."

Izbornik je odao priznanje svom kolegi na klupi predstojećeg protivnika: "Prije su imali problem stranih izbornika, nisu imali pravu atmosferu za tako temperamentan narod, a sada im je došao Ketsbaia. Napravio je euforiju, ima rezultate, svi znaju za pojedince poput Kaladzea, Kobiašvilija, Iašvilija, ima ih u Engleskoj. Imaju i mladog dragulja, Ananidzea, igra u Spartaku i podsjeća na Modrića."

Bilić o Gavranoviću

Mladi švicarski reprezentativac hrvatskog podrijetla, Mario Gavranović, skrenuo je pažnju na sebe pogotkom koji je Schalkeu donio četvrtfinale Lige prvaka. Gavranović je već neko vrijeme na radaru HNS-a:

"Mi njega znamo, dobivali smo informacije i od Rakitića. Jučer je praktično riješio utakmicu u Ligi prvaka. Mi smo mala zemlja i ne mogu nas ne interesirati igrači koji imaju pravo i želju igrati. Pogledajte Raktića koji je prezadovoljan, isplatilo se ići i razgovarati s njime."

Respekt izazivaju dobri rezultati i dobri nastupi: "Stvarno su dobri. Ostali su neporaženi u Ateni, kod kuće dominirali protiv Izraela, pobijedili su Maltu, u Latviji primili gol u sudačkoj nadoknadi. Lakoćom su pobijedili Armeniju, dobili su Sloveniju u Sloveniji... ", nabrajao je Bilić.

I dok loš travnjak u Tbilisiju neće posebno odgovarati Hrvatskoj, stil igre Gruzije ipak bi trebao: "Ne tuku, nisu prljavi, nisu čvrsti poput Estonije. Oni više vole igrati poput Izraela, ali lakoćom mogu nekome zagorčati život. Puni su motiva, ali mi idemo pobijediti i to ćemo napraviti."

Nadovezao se i izbornik mlade reprezentacije, Ivo Šušak, koji je svojedobno bio i izbornik te selekcije, ocijenivši ovako kvalitetu gruzijskog nogometa: "Po nogometnom talentu oni su poput Bosne i Hercegovine."

"Žuja" i dalje uz reprezentaciju

Na današnjoj konferenciji za medije, HNS je obavio i svečano potpisivanje novog ugovora s dugogodišnjim partnerom, Zagrebačkom pivovarom. Glavni tajnik Zorislav Srebrić tom je prigodom efektno izjavio: "Drago mi je daje Zagrebačka pivovara izabrala tako dobrog partnera. Hrvatska je od jučer osma reprezentacija svijeta, peta u Europi."

Bilić je izrazio zadovoljstvo što se zdravstvena situacija u odnosu na ogled s Češkom popravila, pa će Hrvatska, ne bude li novih ozljeda, potpuno spremna otići u Tbilisi.

Među trenutnim problemima ističe se loš status Josipa Šimunića u klubu, no Bilić se nije htio odreći usluga dokapetana: "Takva je situacija s njim bila i prije Češke. U kontaktu smo, pričali smo i jutros, on je suspendiran i ne igra. Trenira s ekipom, a hoće li konkurirati za iduće utakmice ne zna ni on. Pozvan je zbog svoje kvalitete, zato što je dokapetan i zato što je bitan ne samo na terenu nego i izvan njega. Realan je i iskusan igrač, a na treninzima ćemo osjetiti u kakvoj je formi."

Za razliku od Šimunića ili recimo Nike Kranjčara, Mario Mandžukić još nema takav status u reprezentaciji da bi dobio poziv usprkos neigranju u klubu. No, Bilić se nipošto ne odriče Mandžukića, kao niti ostalih igrača koji će dobiti pretpoziv:

"I ozljeda je utjecala da on izgubi svoj status u klubu koji je stekao kod McClarena. Onda je došla promjena trenera, i uz sve to je izgubio kontinuitet. Po pretpozivu se vidi da je i on još uvijek dio reprezentacije, kao i svi ostali, ali nismo htjeli gomilati previše igrača. Mandžukića volim kao igrača i kao momka, očekujem njegov povratak kroz klub do udarne postave reprezentacije."

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.03.2011. u 17:50
    Toliko su dobri da ćemo ih razguzit sa 3-4 komada
    Obrisan korisnik
  • Mihalj13.03.2011. u 21:03
    redondo ćorluka se u englesku probio igrajući stopera. i on je u biti prije stoper nego desni bek.
    Mihalj
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 13:19
    srna,corluka,lovren,strinic,kranjcar,modric,vukojevic,pranjic,eduardo,petric. to je po meni neki optimalan igracki sastav. ali mi imamo toliko fenomenalnih igraca da je gotovo nemoguce reci kojih 11 su najboljih. golmana nisam ni napisao jer stvarno neznam koga bih stavio. a o napadackim opcijama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2011. u 19:23
    Biscan apsolutno spada medju nase trenutno najbolje stopere. Corluka-Lovren-Biscan-Simunic bi bila odlicna kombinacija. Ovako moramo krpat ili sa Pranjicem na beku ili Schildenfeld na stoperu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2011. u 17:40
    Mislio sam na stoperski par , fali jedan Tudor ili takav tip igraca , Sve su to dobri igraci ,ali samo je Lovren klasicni stoper ali jos je mlad da bi nosio teret sam... Srna i Strinic su dobri i tu price nema ... Ali gledajuci cijeli sastav i igrace , najtanji je tu iizbor.. Ovo je neko moje ... [više na forumu]
    Obrisan korisnik