Tenis

Dodig propustio četvrtog na svijetu

Ivor Krapac • petak, 25.03.2011.
Dodig propustio četvrtog na svijetu
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig je u drugom kolu Masters 1000 turnira u Miamiju imao lijepu priliku za dosad najzvučniju pobjedu karijere, "skalp" trenutno četvrtog tenisača svijeta - no, Robin Söderling uspio se izvući i slaviti protiv trećeg hrvatskog reketa u tri seta. Ivanu je pripao prvi set, a nakon Šveđaninovog povratka u drugom, hrvatski adut pamtit će i ispušteni break prednosti u odlučujućem setu...

Masters 1000 turnir u Miamiju ove godine zasad nije donio puno dobrih vijesti hrvatskim ljubiteljima tenisa. Za jedinu se pobrinuo Ivan Dodig prolaskom prvog kola protiv Andreja Golubeva, a nije puno nedostajalo da 26-godišnji Međugorac donese još jednu, još ljepšu. Ivan je imao dobru priliku za slavlje nad četvrtim nositeljem Robinom Söderlingom, svjetskim brojem četiri, ali prvi švedski reket je za nešto manje od dva sata došao do 3:6, 6:2, 6:4 i time "za dlaku" osigurao ostanak u ždrijebu.

Nakon što je Dodig s tri breaka prošao prvim setom, uz dva ključna nakon 3:3, Söderling je u drugoj dionici uzvratio riješivši većinu posla sa svoja dva breaka na putu do 4:0. No, za razliku od drugog, treći set donio je odličnu Ivanovu priliku da riješi ovaj meč u svoju korist.

Treći hrvatski reket je rano došao do breaka prednosti, u drugom gemu, a nakon što je poveo s 3:0, gem kasnije imao je i dvije nevezane prilike za novi break i golem korak prema pobjedi. Da je uspio, pitanje je bi li se Söderling izvukao iz "rupe" od 4:0 u tom setu, ali Šveđanin je izvukao taj teški servis-gem, smanjio na 3:1, pa ubrzo nakon toga došao na svoje.

Prvi korak prema preokretu četvrtog nositelja dogodio se na Dodigovom servisu kod vodstva od 4:2, kada je Šveđanin breaknuo prvi put u tom setu, da bi dva gema kasnije, kod 4:4, došao i do drugog uzastopnog breaka, uz Ivanovu pomoć s dvostrukom pogreškom na break-lopti. Za kraj, Söderlingu je preostalo zaključiti niz od pet osvojenih gemova na svojem servisu za pobjedu, nije mu išlo lako, no nakon što je asom spasio Dodigovu break-loptu za povratak, ubrzo zatim dovršio je posao na svojoj drugoj meč-lopti.

Ivan je, tako, izgubio meč u kojem je bio jako blizu iako mu, ako ćemo gledati statistiku, servis nije bio saveznik. Imao je samo 46 posto ubačenog prvog, a uz devet asova, ubacio je i pet dvostrukih pogrešaka, čak četiri u drugom setu. U trećoj dionici je, pak, ubacio samo 10 od 26 prvih servisa, tek 38 posto, što mu je znatno otežalo posao u pokušaju da zadrži rani break prednosti. Na koncu, nakon vodstva od 4:1 dogodio se pad, što je Šveđanin iskoristio za preokret i pobjedu.

Nakon Dodigovog ispadanja, hrvatski tenis je u Miamiju ostao na još samo jednom predstavniku u singlu. Marin Čilić, koji je bio slobodan na startu, bit će u akciji u subotu u drugom kolu protiv Janka Tipsarevića.

ATP Masters 1000 Miami, 25.3.2011., drugo kolo: Söderling (Švedska, 4) - Dodig (Hrvatska) 3:6, 6:2, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.03.2011. u 10:13
    Ne slažen se s tobon vrcko jer definitivno mi čilić dobia dodiga ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2011. u 23:45
    Šteta za ovakvu priliku,trenutno je Dodig od naših u najboljoj formi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2011. u 19:31
    dobro je Dodig, samo nastavi ovako...uskoro će početi ''padati'' i ovi iz samog vrha....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2011. u 18:27
    Šteta...
    Obrisan korisnik