Košarka

NCAA: Velika pobjeda Kentuckya, UNC lako

Tomislav Pacak • subota, 26.03.2011.
NCAA: Velika pobjeda Kentuckya, UNC lako

Dvije jako i dvije nimalo dramatične utakmice donio je drugi dan Sweet Sixteen runde NCAA turnira. Dok su North Carolina i Kansas lako preskočili svoje prepreke pobjedama od 20-ak razlike, druge dvije utakmice odlučivane su u samoj završnici…

Utakmica večeri svakako je bio ogled sveukupno prvog nositelja Ohio Statea i slavnog Kentuckya za kojeg su mnogi smatrali kako je prenisko rangiran s obzirom na igre koje je posljednjih mjeseci pružao. Nažalost po Ohio State, takva su se predviđanja pokazala istinitima – momčad koje je do sada lako opravdvala svoj status favorit izgubila je prvu tijesnu završnicu u kojoj se našlai tijekom turnira.

Konačni rezultat od 62:60 dovoljno govori o tipu utakmice koji su gledali navijači u Newarku. Žestoku obrambenu bitku presudio je talentirani freshman Brandon Knight preciznim šutem pet sekundi prije kraja. Knight je, zanimljivo, igrao prilično lošu utakmicu, no baš kao i protiv Princetona u drugoj rundi, pogodio je pobjednički koš.

"Kada dolazi vrijeme za odluku, s nekoliko sekundi do kraja i utakmicom koja može prevagnuti na obje strane, samo pokušavam donijeti dobre odluke", izjavio je junak Kentuckyja.

Knightov suigrač Doron Lamb nema ništa protiv da Knight nastavi ovako: "Mislim da to radi namjerno. Mislim da namjerno promaši svaki šut u prvom dijelu i onda pogodi šut za pobjedu. Ako nastavi pogađati te šuteve, nemamo ništa protiv."

Ogroman doprinos pobjedi Kentuckya dao je Josh Harrellson koji je uspio barem djelomično zaustaviti izvrsnog Jareda Sullingera (21 poen i 16 skokova), upisavši pritom vlastitih 17 poena i 10 skokova.

U dvoboju dviju momčadi koje su bile presretne dosadašnjim razvojem događaja na turniru, VCU je nastavio svoj neočekivani pohod zaustavivši jednako iznenađujuću Floridu State. Bradford Burgess zabio je pobjedničko polaganje sedam sekundi prije kraja, a Rob Brandenberg blokirao je posljednji pokušaj s druge strane za tijesnu pobjedu u produžetku.

North Carolina je protiv Marquettea odlučila promijeniti svoj recept iz prethodnih utakmice – ovoga puta Tar Heelsi su već u prvom dijelu razbili protivnika. Tijek utakmice slikovito je opisao trener Roy Williams:

"Pogledao sam na semafor i bilo je 10:8 za njih, a idući puta pogledao sam ga kada smo odlazili na poluvrijeme i bilo je 40:15. U najmanju ruku, znao sam da nam ide dosta dobro."

Marquette u prvom dijelu nije mogao pogoditi koš, što je mnogima bilo iznenađenje jer obrana nije baš forte North Caroline. No, Tar Heelsi su pokazali da su sve bolji i u tom segmentu igre, i da su već godinu dana nakon propuštanja turnira spremni za velike stvari. Tyler Zeller zabio je 27 poena uz 15 skokova, a učinak od 14+12 dodao je John Henson.

Jednako lagano do pobjede je stigao i Kansas koji je sa 77:57 svladao Richmond. Brady Morningstar zabio je 18 poena, Thomas Robinson dodao je 12 uz 14 skokova, a Marcus Morris zabio je 13 koševa za Kansas koji je šest minuta prije kraja prvog dijela vodio 31:9 i pokazao Spidersima da te večeri neće biti sreće za njih.

Kansas je tako ostao jedini prvi nositelj u turniru, nakon što su ispali Pittsburgh, Duke i Ohio State.

NCAA turnir, Sweet 16: North Carolina (2) – Marquette (11) 81:63, Kansas (1) – Richmond (12) 77:57, Ohio State (1) – Kentucky (4) 60:62, Florida State (10) – VCU (11) 71:72 (pr.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.03.2011. u 13:12
    North Carolina je impresivno odigrala prvo poluvrijeme.
    Obrisan korisnik