Automoto

Sezona se nastavlja u Jerezu

Lovro Štrbinić • srijeda, 30.03.2011.
Sezona se nastavlja u Jerezu
Foto: EPA

Nakon odrađene prve utrke i poprilične dominacije Caseya Stonera i Repsol Honde MotoGP se seli na europsko tlo gdje je prva postaja Jerez. Ovo kultno španjolsko trkalište dat će nam tako dodatne odgovore na mnoga pitanja i pokazati može li se netko približiti "Letećem Australcu" prije nego što ovaj bodovno odmakne.

Dva tjedna nakon što je Katar bio domaćin otvarajućoj utrci sezone sve tri klase Svjetskog prvenstva u motociklizmu sele se u Europu gdje će i ostati određeno vrijeme. Za početak će odraditi utrku u Jerezu, jednoj od četiri španjolske postaje u MotoGP kalendaru.

Na ovoj stazi otvorenoj 1985. utrke ovog natjecanja prvi put su održane 1987. godine. Kroz godine mnogo se vozača penjalo na najvišu stepenicu pobjedničkog podija, ali najviše puta je to uspjelo osmerostrukom pobjedniku (šest puta u najjačoj klasi) Valentinu Rossiju. Prošle godine je maksimalni broj bodova pripao kasnijem svjetskom prvaku Jorgeu Lorenzu.

Sama staza duga je 4423 metra, a najveća brzina (Marco Melandri 2005. 291,9 km/h) razvija se na pravcu duljine 607 metara. Vozači tijekom jednog kruga moraju savladati pet lijevih i osam desnih zavoja, a najbrže je to pošlo za rukom Lorenzu 2008. godine kada je ostvario rekordno vrijeme 1:38,189.

Nadolazećeg vikenda breme favorita ponijet će Casey Stoner iz razloga što je u Kataru Australac na Repsol Hondi izgledao dominantno u usporedbi s ostalim pretendentima za sam vrh poretka. Tu svakako spada njegov momčadski kolega Dani Pedrosa koji se nakon prošle utrke požalio na probleme s ozljedom, ali potpuno spreman može jurišati na najvišu poziciju.

Odličnu utrku na nešto slabijem motoru odvozi je u Kataru i aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo, a on je uočio Jereza izjavio: "Dobro smo počeli sezonu u Kataru i mislim da je sjajan trenutak za vožnju pred svojim navijačima u Španjolskoj. Ne mogu dati prognozu za nedjelju, ali momčad i ja napravit ćemo sve što možemo da budemo na čelu poretka. Jerez je posebno mjesto za mene, možda i najbolja staza na svijetu. S 15 godina sam ovdje prvi put vozio pred 100000 ljudi."

Blizu vrhu mogao bi biti i njegov momčadski kolega Ben Spies, šestoplasirani u prvoj utrci. "Imam nedovršenog posla u Jerezu. Zaista sam uživao prošle godine ovdje voziti i bio sam vrlo razočaran kad sam ostao bez bodova. Sad se vraćam sa spremnim motorom i vjerujem da će ishod biti drugačiji, pogotovo jer imamo iskustva s lanjske utrke. Kako je ovo domaća utrka mog momčadskog kolege očekujem odličnu atmosferu", izjavio je Spies uoči druge postaje u MotoGP kalendaru.

Naravno, ne smije se zaboraviti legendu ovog sporta i vozača koji ovu stazu poznaje najbolje od svih aktualnih natjecatelja. Riječ o Valentinu Rossiju koji očekuje bolji nastup nego na Bliskom istoku gdje u prvoj utrci na Ducatiju zauzeo sedmu poziciju. "Gledajući s tehničke strane Jerez se ne čini kao idealna staza za Ducati, ali ja sam je oduvijek jako simpatizirao i definitivno ćemo ovdje pokušati nadmašiti naše dosadašnje rezultate. Nastavit ćemo raditi na pripremi motora, koristeći sve što smo naučili u Kataru gdje smo otkrili neka dobra rješenja za utrku", rekao je Rossi pred utrku na španjolskoj stazi na kojoj Ducati nije slavio od 2006. godine.

Treninzi su na rasporedu u petak i subotu, kvalifikacije u subotu u 13:55, a sama utrka u nedjelju u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • labrador240130.03.2011. u 18:04
    Svaka čast na brzini. Ima nas koji pratimo Moto-gp.
    labrador2401
  • labrador240130.03.2011. u 15:17
    3 utrke u Španjolskoj?? Jerez,Catalunya, Aragon i Valencia.
    labrador2401