Košarka

Cibona se pošteno namučila

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • četvrtak, 14.04.2011.
Cibona se pošteno namučila
Foto: FaH

Cibona je u šestom kolu proslavila svoju drugu pobjedu u Ligi za prvaka, ali ne bez ozbiljnih poteškoća. Nakon slabog ulaska u utakmicu u Domu Dražena Petrovića, sinjski Alkar se u nastavku sasvim razigrao i kroz drugu i treću četvrtinu jako brinuo Cibose, kojima nije bilo lako prelomiti susret...

Teže nego je sugeriralo prvih deset minuta, u kojima su dosta brzo otišli preko +10, košarkaši Cibone proslavili su i svoju drugu pobjedu u Ligi za prvaka. Nakon Zaboka, u dvorani Cibosa izgubio je i Alkar, no za razliku od Zabočana, Sinjani su bili daleko ozbiljniji protivnik momčadi Josipa Vrankovića. Završilo je s 89:79, uz definitivno odvajanje Cibosa tek u posljednjoj dionici.

Nakon prve četvrtine, djelovalo je da će ovo biti utakmica u kojoj Cibona neće imati previše problema - no, drugih deset minuta donijelo je sasvim drugačiju sliku, puno ljepšu za goste iz Sinja. Početnu dionicu obilježili su Tomislav Zubčić kao Cibonin startni razigravač umjesto ozljedom "načetog" Karla Vragovića, što je bilo novo Vrankovićevo rješenje, ali i napadački odlični Bojan Bogdanović, koji je sa svojih 14 poena vukao domaće do 31:18 potkraj prve dionice.

Goste dizali navijači

Alkar je kroz dobar dio utakmice, dok su spremnici bili puni, jurio na krilima podrške s tribina - kako je nakon utakmice otkrio trener Sinjana Poljak, s tri kombija navijača koji su došli u Zagreb podržati svoju momčad. Uz glasove i pjesmu podrške, držali su se koliko su mogli, a Cibona je dobila naznaku kako bi to moglo izgledati kada budu gostovali u Sinju. Naravno, tada će Cibosima biti još dosta više "vruće" nego ovog četvrtka...

Ipak, nakon tih +13, Cibosi su sasvim stali. Vragović je prvi put ušao početkom druge dionice, a s njim na parketu vidjeli smo sve ono slabo što još od završnih kola NLB lige obilježava napad Vukova - osim igrača s loptom, svi stoje, akcija praktički nema, osim ukoliko akcijom nazovemo polurezonski ili sasvim nerezonski šut čovjeka kod kojega se u tom trenutku zatekla lopta. No, naravno, to nije košarkaška akcija.

S druge, gostujuće strane, malo Željka Župića i puno, puno više Ante Delaša, koji je u prvom poluvremenu ubilježio 19 poena, bilo je dovoljno da se Alkar potpuno vrati, a u 17. minuti i povede prvi put nakon ranih 3:2. Delaš je zabio za 36:35, da bi malo kasnije, uz koš i dodatno bacanje, još držao prednost u korist svoje momčadi (39:38).

Cibona je do kraja druge četvrtine odgovorila poenima Zubčića i Gorana Vrbanca za preokret na 42:39, s koliko se otišlo na poluvrijeme. Nakon povratka na parket, neizvjesnost je trajala i kroz treću dionicu, u kojoj je Sinjane serijom poena u egal vratio Dino Erceg, da bi u 27. minuti Marko Primorac postavio najveće gostujuće vodstvo, tricom za 57:54.

Prije ulaska u posljednjih deset minuta, Cibona se ipak odvojila. Bojan Bogdanović, kojem je nakon prve četvrtine sasvim stao vanjski šut, dvaput je zabio pod košem i dodao asistenciju Radoševiću za čisto polaganje, dok se Vrbanc pridružio s tricom i dva slobodna bacanja u odlasku do 68:61 na kraju treće četvrtine. U završnoj dionici, nada gostiju još je trajala nakon koša i dodatnog bacanja Mirka Modrića za 68:64, pa šuta Joška Ćurkovića iz okreta za 70:66, no Cibona je ubrzo nakon toga, do ulaska u 35. minutu, definitivno prelomila utakmicu.

Zubčić s pet i Ante Krapić s četiri poena povezali su seriju domaćih od 9:0 za odmak do 79:66, nakon čega Sinjani više nisu prišli bliže od devet razlike. Kako je nakon utakmice kazao gostujući trener Boris Poljak, na pad je utjecao i umor, ponajprije Ante Delaša, koji se jako iscrpio i u organizaciji igre i kao realizator, a kako nije bilo pravih rješenja na klupi, bilo je razumljivo da se Cibona odvojila i izdržala do kraja.

Najefikasniji Cibonin igrač na putu do pobjede bio je Bojan Bogdanović (24 poena, četiri asistencije), dok je Tomislav Zubčić dodao 19, a Leon Radošević 12 poena. Nakon što je zabio 19 u prvih 20 minuta, Delaš je do kraja upisao 22 poena, uz šest asistencija, a prvi u pratnji bili su Župić (17 poena, sedam skokova) i Erceg (14 poena, osam skokova).

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6915.04.2011. u 08:38
    pa nikome đouk ne uljeva povjerenje.
    Gomez69
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 01:26
    Ne znam, ali meni ovaj Vranković ne ulijeva povjerenje... Ok za Cibonu, pogotovo ovakvu Cibonu, no repka je ipak svetinja... Kaj nisu mogli žicat neke bardove!? Pada mi na pamet Maljković... Brijem da bi on to posložio kak se spada.
    Obrisan korisnik
  • Gomez6914.04.2011. u 23:01
    ovo zadnje, istina, i to je to žalosno, što se tiće suđenja: bio sam na tekmi, i pogrešaka od strane sudaca je bilo, (na obje strane) ali ne toliko da bi se trebalo ovako komentirati.
    Gomez69
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 22:40
    razlika izmedju ovogodisnje i proslogodisnje cibone je sto ova nema niti minimum srca,zelje i htijenja...ovo je hrpa igraca koji odradjuju svoje ugovore do kraja sezone i onda ce svi koji ce moci napustiti ovaj klub
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 22:12
    ajme zamisli, stvarno se ispricavan ako ti je to zasmetalo
    Obrisan korisnik