Košarka

Predstavljen Kup Dražen Petrović

Sportnet • ponedjeljak, 18.04.2011.
Predstavljen Kup Dražen Petrović

Danas je u muzeju Mimara u Zagrebu po prvi puta predstavljen jedinstveni sportsko-humanitarni projekt - Klupski košarkaški kup – Dražen Petrović. U godini koja je svakako obilježila puno promjena u hrvatskoj košarci, Hrvatski košarkaški savez, Hrvatski olimpijski odbor, Projektni tim Vrednica i naravno Zaklada "Dražen Petrović" predstavili su ovaj izniman projekt.

Uvodna riječ podrške ovog jedinstvenog projekta pripala je pravom domaćinu, gradonačelniku Grada Zagreba, gospodinu Milanu Bandiću. Par uvodnih riječi je potrošio naglašavajući potporu i naravno veselje što se takvi projekti ostvaruju. Zagreb je uvijek znao prepoznati zanimljive događaje, pogotovo one vezane uz konstantno ulaganje u razvitak sporta.

Uslijedilo je generalno predstavljanje glavnih načela ovoga projekta. Povezivanje sportske, gospodarske i humanitarne dimenzije projekta, postizanje pozitivnog ozračja u hrvatskim medijima te konstantno raditi na tome da se probudi smisao košarke orijentiranjem i na mlađe naraštaje.

Osim generalnih ciljeva cijelog projekta veliki je naglasak stavljen i na sportske ciljeve, između kojih su unaprjeđenje rada s mlađim kategorijama u svim košarkaškim klubovima. Homogeniziranje organizacijske strukture košarkaških klubova i unaprjeđenje cjelokupne atmosfere u košarkaškoj organizaciji.

Uz sve te spomenute stavke i ciljeve, jedan je cilj zasigurno veliki pokretač cijelog projekta a to je kontinuirano odavanje počasti svim onim vrijednostima koje simbolizira veliki Dražen Petrović.

Uključili su se naknadno i predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, na čelu sa gospodinom Zlatkom Matešom i Josipom Čopom, koji su ponovili važnost ovoga projekta te ga maksimalno podržali. Osim HOO-a prisutni su bili i predstavnici Hrvatskog košarkaškog saveza – gospodin Danko Radić i gospodin Željko Drakšić koji su dodatno potaknuli raspravu o jedinstvenom i dosad nikad upotrebljenom načinu natjecanja.

"Cilj je da u natjecanju sudjeluju svi klubovi registrirani pri HKS-u, na kraju sezone će se zbrajati bodovi svih selekcija te najbolje rangirani klubovi stječu pravo nastupa na završnom turniru. Na samom završnom turniru klubovi će nastupati s tri selekcije a pobjednik će biti odlučen nakon više pobjeda u 3 utakmica (klasični 3:0 ili 2:1). Završno natjecanje bi se tako igralo po kup sistemu te bi završetkom istog bio i proglašen najbolji košarkaški klub u Hrvatskoj".

Treba istaknuti da je bio prisutan i predstavnik Erste Card Cluba (Diners Club) – gospodin Željko Menalo koji je podcrtao važnost ovog velikog projekta te razloge za koje su se odlučili poduprijeti ga maksimalno, direktnim sponzoriranjem. Preciznije predstavljanje ovog zanimljivog projekta pripala je predstavnicima projektnog tima Vrednica, na čelu sa voditeljem čitavog projekta, gospodinom Željkom Došenom koji se obratio prisutnima.

"Želimo istaći da se radi o jedinstvenom sustavu natjecanja, koji do sada nije primjenjivan nigdje u svijetu i za koji vjerujemo da će doprinijeti razvoju košarkaškog sporta u Hrvatskoj".

U znak podrške ovog jedinstvenog projekta nije moglo nedostajati prisustvo gospođe Biserke Petrović, predsjednice Upravnog odbora Zaklade "Dražen Petrović" te poznatije naravno i kao majka velikog i jedinog Dražena Petrovića. Njena pojava je ujedno bila i znak podrške cijelog projekta i konstantnog odavanja počasti svim vrijednostima koje sam Dražen Petrović simbolizira i nakon 18 godina od njegove smrti.

Klupski košarkaški kup Dražen Petrović novi je sustav natjecanja koji se ističe svojom jednostavnošću i cjelovitošću. Cilj je bio jedan jedini a to je taj da se košarka u Hrvatskoj potakne i krene prema jednoj standardizaciji ne izostavljajući potom glavne stavke a to su fair play i poticanje mladih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaHKLKup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2011. u 21:14
    jedinstveno??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2011. u 20:43
    e ovo će biti jako zanimljivo, sad sudjeluju svi uzrasti pa neće samo veliki klubovi dobivati jer imaju i drugi klubovi super omladinske škole
    Obrisan korisnik