Tenis

Dodig nadjačao petog na svijetu!

Ivor Krapac • srijeda, 20.04.2011.
Dodig nadjačao petog na svijetu!
Foto: EPA

Ono što nije uspio nedavno u Miamiju, Ivan Dodig napravio je u novom ogledu s Robinom Söderlingom, u drugom kolu ATP turnira iz serije 500 u Barceloni. Dodig je nadigrao petog na svijetu na Šveđaninu najdražoj zemljanoj podlozi, na kojoj je Söderling u protekle dvije godine dolazio do finala Roland Garrosa...

U mjesecima u kojima je pokazao koliko je napredovao, s probojem duboko među prvih 100 na svijetu, Ivanu Dodigu nedostajala je još jedino pobjeda nad nekim Top 10 igračem. Nedavno je na Masters 1000 turniru u Miamiju bio jako blizu, uz propuštenih 4:1 u trećem setu u drugom kolu protiv Robina Söderlinga, ali nije morao dugo čekati na novu takvu priliku - dogodila se nepunih mjesec dana kasnije, u drugom kolu na zemlji Barcelone, a 26-godišnji Međugorac ju je objeručke prihvatio, slomivši trenutno petog na svijetu sa 6:2 i 6:4.

Gledajući renking protivnika, Dodigu je dosad najzvučnija pobjeda bila ona nad Ivanom Ljubičićem ranije ove sezone na putu do naslova na PBZ Zagreb Indoorsu, kada je Ljubo bio 15. na svijetu, dok je sada uzeo i "skalp" koji se uvijek bilježi i pamti posebno. Dobiti svjetskog broja pet, finalista Roland Garrosa u protekle dvije sezone, na podlozi koja Ivanu nije najdraža, spada u krug posebno vrijednih dosega.

Korak do prvih 50

S 45 bodova za ATP ljestvicu, koliko vrijedi plasman u osminu finala ovog turnira, Dodig će osigurati novi najbolji renking karijere, provizorno 53. mjesto na svijetu. Dosad je najviše došao početkom ovog mjeseca, kada je bio 55., dok je trenutno na 56. poziciji.

Probije li se u četvrtfinale, Ivan će osigurati dodatnih 45 bodova, a s takvim ulovom bi proboj među prvih 50 bio osiguran.

Početak meča nije najavljivao povoljan rasplet za hrvatskog aduta, no nakon što je rano izgubio servis i pao u zaostatak od 2:0, sve se ubrzo okrenulo na njegovu stranu. Ivan je krenuo nadoknađivanjem breaka zaostatka, a potom produžio seriju i s ukupno osam uzastopnih osvojenih gemova došao do vodstva od 6:2 i 2:0.

No, bez obzira što je doživio pad forme u odnosu na odličan početak sezone, Söderling nije od suparnika koji će se tek tako predati na zemljanim terenima. U četvrtom gemu drugog seta nadoknadio je break zaostatka i vratio se u ritam servisa, da bi kod vodstva od 4:3, u maratonskom Dodigovom servis-gemu, propustio najbolju priliku za produžetak ovog meča.

26-godišnji Međugorac se u tom gemu izvukao nakon 0:30, a kasnije i 30:40 i dvije Söderlingove prednosti, da bi odmah potom, nakon što je držao za 4:4, došao do breaka koji se pokazao odlučujućim. Servis za meč prošao je bez Ivanovog suočavanja s break-loptom.

Na putu do zvučne pobjede, Dodig se mogao osloniti na servis, sa solidnih 62 posto ubačenog prvog i devet asova u isto toliko servis-gemova. Još je zadovoljniji mogao biti iskorištenošću break-lopti (5/7), dok je Söderling tu bio puno slabiji, na 2/9.

Novi izazov slijedi u osmini finala, u kojoj će treći hrvatski reket dočekati boljeg iz susreta njemačkog kvalifikanta Simona Greula i 15. nositelja Milosa Raonica, Kanađanina crnogorskih korijena. Idući Ivanov meč na rasporedu je u četvrtak kasno poslijepodne, zasad kao četvrti iza 13:30 sati na središnjem terenu, ali uz mogućnost da bude premješten i na teren broj 1.

ATP Barcelona, 20.4.2011., drugo kolo: Dodig (Hrvatska) - Söderling (Švedska, 3) 6:2, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2011. u 12:38
    Slažem se s iggy popom. Dodiga obožavam zbog toga što svaki put ostavi srce na terenu, fajter do bola. Nema Čilićev talent, ali mi je 18 puta draži. Po njegovom govoru tijela vidiš da vjeruje u pobjedu i protiv mnogo boljih igrača i onda je normalno da taj fanatizam i na tebe prenese. Ja redovito... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zdren20.04.2011. u 22:17
    svaka čast
    Zdren
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 21:35
    kapa dolje mladiću, počeo je naplaćivati sav svoj dosadašnji trud i uložen napor! bravo i ne posustaj dalje ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 20:51
    Soderling je mjesec dana bez natjecateljskog tenisa, vuče ozljedu...ali to ne umanjuje Ivanovu pobjedu, koji je ratnik, obožavam takve igrače. Sad će mu se i ždrijeb donekle otvoriti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 20:50
    bravo majstore!
    Obrisan korisnik