Automoto

Lorenzo u Estorilu kao kod kuće

Maja Giljanović • četvrtak, 28.04.2011.
Lorenzo u Estorilu kao kod kuće

Nakon gotovo četiri tjedna stanke zbog odgode Velike nagrade Japana treća utrka u kalendaru ovog se vikenda vozi na stazi u Estorilu, a jedan je čovjek na Velikoj nagradi Portugala kao kod kuće. Jorge Lorenzo je u Estorilu 2008. ostvario prvu pobjedu u MotoGP-ju u karijeri, a pobijedio je i prije dvije i prošle sezone.

Estoril budi samo lijepe uspomene kod aktualnog svjetskog prvaka Jorgea Lorenza, Španjolac je na Velikoj nagradi Portugala prije tri sezone ostvario prvu MotoGP pobjedu u karijeri, a od pole-pozicije do slavlja u utrci jurio je i prije dvije i prošle godine.

"Staza u Estorilu za mene se pretvara u svojevrsni talisman, mjesto je to na koje se astronaut uvijek rado vraća. Odlično smo trenirali tijekom pauze, a kako su u ponedjeljak predviđeni i testovi tjedan u Portugalu nam je vrlo bitan s dva aspekta. Želimo nastaviti u ritmu koji nam je nakon Katara i Jereza donio vodstvo u ukupnom poretku, a cilj nam je i pronaći način kako unaprijediti motor za ubuduće", izjavio je Lorenzo koji nakon dvije utrke na prvom mjestu vodi ispred Hondinog dvojca, devet bodova ispred Danija Pedrose i 20 ispred Caseya Stonera.

Nakon što je u Jerezu postao tek 10. vozač u 63 godine povijesti Svjetskog prvenstva koji je podij u Grand Prix utrkama izborio 90 ili više puta Pedrosa je pauzu zbog odgode Motegija do listopada iskoristio za odlazak u bolnicu i operaciju ključne kosti: "Nestrpljiv sam, jedva čekam utrku. Rana još svježa, tek sam krajem prošlog tjedna skinuo šavove i ne znam što očekivati. Nadam se samo da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo izbjeći ćudljivo vrijeme koje je tradicija Estorila".

Stoner u Estorilu ima jedno drugo i jedno treće mjesto, ali nakon što je pobijedio u klasi do 250 kubika (2005.) u najjačoj bivšem svjetskom prvaku pobjeda izmiče: jednom je završio na šestom mjestu, a dvaput uključujući i prošle sezone utrku nije završio.

"Dobro sam se odmorio u Švicarskoj i Jerez zaboravio po brzom postupku" (incident s Rossijem koji je na koncu zauzeo peto mjesto Australca je izbacio iz utrke, nap. a). "Estoril mi nije među omiljenim stazama, ali vjerujem da bi nas motor mogao dobro slušati, dosta je uskih zavoja i dugih pravaca pa se nadam da ćemo biti kompetitivni od prvog dana".

Kao i Lorenzo i bivši mu momčadski kolega Valentino Rossi uživa u Estorilu. 31-godišnjak (Ducati) je samo jednom u 11 nastupa u MotoGP-ju završio izvan podija, a na najvišu se stepenicu uspinjao pet puta. Il dottore na tablici zauzima peto mjesto iza leđa još i momčadskog kolege Nickyja Haydena.

"Tijekom pauze nastavio sam s podizanjem fizičke spreme, ali uspio sam uhvatiti i slobodnog vremena za opuštanje. U Estorilu ćemo nastaviti raditi na postavkama GP11, motor još moramo bolje upoznati i učiniti čim više da mu podignemo brzinu na suhom do najintenzivnije faze sezone kad nas od lipnja nadalje čeka šest utrka u osam tjedana, izjavio je Rossi.

Poput Pedrose pauzu je za odlazak pod nož iskoristio i Randy De Puniet koji je, nakon što se podvrgnuo novoj operaciji prošle godine slomljene noge, sada uklonio šaraf iz koljena, a samo šest tjedana od loma bedrene kosti na stazu se vraća Alvaro Bautista.

Španjolac je dobio zeleno svjetlo od doktora Villamora u Madridu: "Radio sam iznimno naporno da se oporavim do Estorila. Svjestan sam da će biti teško, ali smatram da čim se prije vratim na motor tim ću ubrzati oporavak. U Madridu sam bio u hiperbaričnoj komori, sada sam nakon rehabilitacije u fazi rada na fizičkoj pripremi koja uključuje puno plivanja, vožnje bicikla i drugih oblika fitnessa da čim prije vratim snagu". Zapet kao puška u boxu Suzukija za svaki slučaj čeka Nobuatsu Aoki, pokaže li se da se Bautista prenaglio, Japanac ulazi u igru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • labrador240128.04.2011. u 14:44
    Znate li hoče li biti prijenosa na Sportklubu ???
    labrador2401