Ostali sportovi

Kišerlovski i Miholjević na Giru

Maja Giljanović • petak, 06.05.2011.
Kišerlovski i Miholjević na Giru
Foto: Sandro Donda

Tri godine nakon što je ukupni pobjednik Gira d'Italia postao bez osvojene etape trostruki pobjednik Tour de Francea Alberto Contador vraća se na mjesto zločina i najveći je favorit trotjednog izazova kroz Italiju. 21 etapa i 3,525 kilometara čeka ukupno 207 biciklista, a među njima su i Robert Kišerlovski koji je prošle sezone u debiju oduševio 10. mjestom i Vladimir Miholjević kojem je ovogodišnji nastup jubilarni 10. uzastopni.

U 18 sati na Piazzi Carignano u Torinu kreće službeno predstavljanje 207 biciklista iz 23 momčadi ispred kojih je od subote do 29. svibnja ukupno 3,525 kilometara 94. izdanja prvog Grand Toura sezone Gira d'Italija.

Alberto Contador (Saxo Bank)
Ovogodišnja ruta od sedam planinskih ciljeva i 40 velikih uspona kao stvorena je za trostrukog pobjednika Tour de Franccea i pobjednika Gira prije tri godine. Contador je na fizičkom planu najveći favorit, ali pitanje je koliko je načisto u glavi tim više što se u kuloarima sve glasnije govori da je odluku o nastupu na Giru donio zbog činjenice da mu visi nastup na Touru.

"Ponovno sam u Italiji isključivo zato pto sam se 2008. divno proveo i poželio sam se vratiti na mjesto koje mi je donijelo veliko veselje", Španjolac je izjavio na konferenciji za novinare u Alpignanu i zaključio: "O odluci Sportskog arbitracijskog suda ni ne razmišljam".

Može Contador govoriti što ga je volja, ali teško će itko povjerovati da kao žedan u pustinji ne čeka presudu Arbitracijskog suda vezano za žalbu Svjetske biciklističke federacije i Svjetske anti-doping agencije o oslobađajućoj odluci Španjolskog biciklističkog saveza na pozitivan doping-nalaz, a koja je najavljena za lipanj.

Višestruki pobjednici

2 Ivan Basso, Paolo Savoldelli, Gilberto Simoni, Ivan Gotti, Miguel Indurain, Giuseppe Saronni, Jacques Anquetil, Franco Balmanion, Charly Gaul, Giovanni Valetti i Costante Girardengo
3 Bernard Hinault, Felice Gimondi, Fiorenzo Magni, Gino Bartali, Giovanni Brunero, Carlo Galetti
5 Eddy Merckx, Fausto Coppi, Alfredo Binda

Contador je 2008. na Giru nastupio znajući da njegova tadašnja momčad Astana neće voziti Tour, ali ovog puta inzistira da mu je Giro bio u planu i prije skandala s klenbuterolom i da puca na double koji su u jednoj sezoni dosad ostvarila sedmorica: Fausto Coppi (1949., 52.), Jacques Anquetil (1964.), Eddy Merckx (1970., 72., 74.), Bernard Hinault (1982., 85.), Stephen Roche (1987.), Miguel Indurain (1992., 93.) i Marco Pantani (1998.).

Upitan za pritisak 28-godišnjak je izjavio: "Kao da mi se umjetno pokušava natovariti veći pritisak nego to zaista je. Giro je drugačiji od Toura, na Touru su 2009. i 2010. svi od mene očekivali pobjedu. Bez zabune i ovdje sam došao pobijediti, ali smatram da je veći pritisak primjerice na leđima Nibalija ili Scarponija koji voze kod kuće".

Vincenzo Nibali (Liquigas), Michele Scarponi (Lampre), Denis Menčov (Geox)
Nibali je prošle sezone vozeći za kapetana i kasnijeg pobjednika Ivana Bassa osvojio treće mjesto, nedavno pobjednik Gira del Trentino Scarponi lani je bio četvrti, a pobjednik Gira prije dvije godine Menčov smatraju se najvećom prijetnjom po Contadora.

U uskom krugu onih koji objektivno mogu daleko je i Roman Kreuziger tim više što će 25-godišnjaku leđa čuvati Robert Kišerlovski. Najbolji hrvatski biciklist prošli je tjedan zbog napuknutog kralješka još tijekom utrke Pariz-Nice odustao od Toura de Romandie, vratio se nakon prve etape u Rijeku, konzultirao se s liječnicima, vagao putovati u Italiju ili ne i na koncu suprotno savjetu iskusnog Aleksandra Vinokourova prelomio.

"Vozit ću Giro. Teško spavam jer nisam na tabletama protiv bolova, ali stisnem li zube mislim da mogu izdržati, pomoći Kreuzigeru i stići do kraja", izjavio je. Kišerlovski je prošle godine na debiju na Giru u bojama Liquigasa zauzeo 10. mjesto u ukupnom poretku i nije ni čudo da je Giuseppe Martinelli, sportski direktor Astane u koju su i Kišerlovski i Kreuziger prešli koncem prošle sezone, zadržavao dah čekajući vijesti iz Rijeke: "Vinokourov mi je sugerirao da preskočim Giro i vozim Tour, ali Martinelli mi je rekao da želi da vozim znajući da u penjačkim etapama mogu pomoći Kreuzigeru".

Vladimir Miholjević Giro vozi nakon Alessija i Liquigasa drugi put u Acqua&Saponeu i jubilarni 10. put u karijeri, 36-godišnjak je o težini ovogodišnje utrke izjavio: "Opće je mišljenje da je 94. Giro među najtežima u povijesti, 14. etapa i uspon Zoncolan, 15. etapa i visinska razlika od 6,500 metara izazivaju glavobolje i najiskusnijima".

Budući je prošlogodišnji pobjednik Basso odustao od obrane naslova u prvu etapu, momčadski kronometar u duljini od 19,3 kilometara u Torinu, sa startnim brojem jedan kreće Stefano Garzelli (Acqua&Sapone), u čast 150. obljetnice ujedinjenja Italije broj 150 je dobio prvak Italije Giovanni Visconti (Farnese), Contador nosi broj 181, Miholjević šest, a Kišerlovski 144.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • majmunoslav06.05.2011. u 21:12
    Šteta kaj se Robi nije skroz oporavil, bilo bi to postoljeko ukupno. Hehe, kaj još vozi za Amicu?
    majmunoslav