Nogomet

Video: Golgeterski obračun Lakića i Mandžukića

Damir Žbulj, Josip Tolić • subota, 07.05.2011.
Video: Golgeterski obračun Lakića i Mandžukića
Foto: EPA

Odigrano je i pretposljednje, 33. kolo njemačke nogometne Bundeslige. U borbi za mjesto koje iduće sezone vodi u Ligu prvaka, Bayern je u Hamburgu uvjerljivo svladao posljednjeplasirani St. Pauli, dok je u borbi za opstanak Kaiserslautern u gostima svladao Wolfsburg, uz golove naših Mandžukića i Lakića. Eintracht je novim porazom pao u zonu ispadanja, dok je Borussia iz Mönchengladbacha, kolo prije kraja, dohvatila mjesto koje vodi u kvalifikacije za ostanak u Bundesligi i iduće sezone...

U dvoboju dvaju klubova s hrvatskim igračima uspješniji je bio Kaiserslautern. Na Volkswagen Areni svladan je Wolfsburg s 2:1. Mario Mandžukić doveo je svoju momčad u vodstvo u šestoj minuti. Raspoložen dan hrvatskih reprezentativaca potvrdio je Srđan Lakić izjednačujućim pogotkom za Kaiserslautern u 25. minuti. Prije kraja poluvremena gosti su napravili potpuni preokret - pobjednički pogodak djelo je Martina Amedicka u 44. minuti. Kaiserslautern se ovom pobjedom digao do sredine poretka, dok je Wolfsburg ostao na rubu ispadanja, dijeli 16. mjesto s Borussijom Mönchengladbach.

Bayern je pobjedom nad Schalkeom u prošlom kolu, uz posrtaj Hannovera, ponovno zasjeo na treće mjesto prvenstvene ljestvice, koje vodi u Ligu prvaka iduće sezone. Sudbina je u njihovim rukama te im je trebala pobjeda nad posljednjeplasiranim St. Paulijem, koji se već praktički oprostio od prvoligaškog društva. Trener Bavaraca Andries Jonker na klupi je ostavio našeg Pranjića, dok je njihov napad predvodio Mario Gomez, trenutno najbolji topnik lige s 24 postignuta pogotka.

Nakon samo deset minuta igre Gomez je stigao i do 25. ovosezonskog pogotka, osiguravši svojoj ekipi rano vodstvo. Müller je ubacio u 16-erac, a nakon pomutnje u obrani domaćih, najbolje se snalazi Gomez, koji uspijeva nekako loptu poslati u gol. Istekom prvih pola sata gosti iz Münchena stižu i do drugog pogotka. Robben je u 32. minuti izveo udarac iz kuta s desne strane, najviši u skoku bio je Van Buyten, za povećanje vodstva Bayerna na 0:2.

U nastavku utakmice golijada Bavaraca se nastavlja. U roku od samo dvije minute, od 52. do 54., postižu još dva pogotka. Prvo je Robben fantastično proigrao Gomeza, za njegov drugi pogodak, ukupno 26. u sezoni, dok se Nizozemac ubrzo i sam upisao u strijelce, nakon odličnog dvostrukog proigravanja s Müllerom. Peti pogodak za Bayern djelo je Riberyja u 74. minuti utakmice, dok je počasni pogodak za domaće zabio Eger, glavom, desetak minuta prije kraja. Priču su za goste završili Robben, Gomez (postigao 27. prvenstveni pogodak) i Ribery, golovima u samoj završnici utakmice, za konačnih i uvjerljivih 1:8.

Bayer je na svom travnjaku protiv Petrićevog HSV-a tražio potvrdu osvajanja drugog mjesta, ali su susret iskoristili i za oproštaj Juppa Heynckesa od svojih navijača, pred rasprodanom BayArenom, kojemu je to bila posljednja domaća utakmica u Leverkusenu pred odlazak u Bayern iduće sezone. Petrić se zbog ozljede nije našao niti na klupi gostujućih nogometaša.

Gosti iz Hamburga stigli su u vodstvo već u šestoj minuti utakmice. Aogo je ubacio slobodan udarac u kazneni prostor domaćih, lopta dolazi do Westermanna, koji ju, iz blizine, šalje preko gol-linije. Heynckes je već nakon pola sata igre posegnuo za zamjenama kako bi njegova ekipa zaigrala ofenzivnije. Hyypiä je mjesto na terenu prepustio napadaču Derdiyoku, no, do odmora nije bilo promjene rezultata. Do izjednačenja domaći stižu u 54. minuti. Pomalo sretno je pokušaj Vidala, uz pomoć Kiesslinga, završio u mreži Hamburga, a do kraja susreta pogodaka više nije bilo.

Stuttgart, koji je praktički riješio sve dileme oko prvoligaškog ostanka, na svom travnjaku je dočekao ekipu Hannovera. Gosti su pred ovaj dvoboj još uvijek bili u igri za mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali im je za očuvanje koraka s Bayernom trebala subotnja pobjeda. Nakon izuzetno slabih 45 minuta, pogodaka nije bilo u mrežama protivnika. Ipak, nastavak je donio bolju igru Stuttgarta, koju su okrunili golovima u 58. i 61. minuti.

Prvo je jednu odbijenu loptu u gol pospremio Hajnal, da bi samo tri minute kasnije Okazaki, udarcem s ruba 16-erca, povećao prednost na 2:0. Pet minuta kasnije gosti uspijevaju smanjiti rezultat, a u strijelce se upisao Stindl. Mreže se do kraja susreta više nisu tresle, a gosti su ovim porazom definitivno izgubili svaku nadu za nastup u Ligi prvaka iduće sezone.

Nogometaši Schalkea, nakon ispadanja u polufinalu Lige prvaka od Manchester Uniteda, na svom su travnjaku ugostili Mainz, ekipu koja je ovim dvobojem željela osigurati mjesto koje vodi u Europsku ligu iduće sezone. Misli domaćina okrenute su finalu Kupa, koje je na rasporedu 21. ovog mjeseca, gdje ih čeka Duisburg. Ralf Rangnick nije previše mijenjao ekipu koja je odradila europski nastup u tjednu, a zanimljivo je kako je ovo bila vjerojatno posljednja utakmica Manuela Neuera u dresu Schalkea pred domaćim navijačima.

Prvo poluvrijeme završilo je bez pogodaka, no, nastavak su odlično otvorili domaći nogometaši. U pauzi je Huntelaar zamijenio Metzeldera, a nakon samo tri minute igre u nastavku postigao je i pogodak. Korner Farfana, Raul glavom prebacuje prema vratima, na pravom mjestu je Huntelaar, koji loptu šalje u mrežu Mainza. Međutim, gosti stižu do brzinskog izjednačenja. Holtby je odličnom loptom pronašao Schürrlea, koji, možda čak i iz zaleđa, iz drugog pokušaja šalje loptu pored Neuera.

Pravi preokret vidjeli smo u završnici utakmice jer su gosti golovima Holtbyja u 82. te Noveskog u 85. minuti stigli do pobjede, kojom su osigurali peto mjeto i nastup u Europskoj ligi iduće sezone.

Nürnberg je prije dvoboja s Hoffenheimom još uvijek imao teoretske šanse za proboj do petog mjesta prvenstvene ljestvice, koje osigurava Europu iduće sezone. Gosti su svoj ovosezonski bundesligaški posao odradili, nalaze se na sredini ljestvice, bez mogućnosti značajnijeg napredovanja ili nazadovanja. Aktualni trener Marco Pezzaiuoli iduću sezonu ionako više neće biti trener Hoffenheima pa je na ekipi bio zadatak samo da mirno privede prvenstvo kraju i odradi preostale utakmice.

Domaći su do vodstva sigli nakon 16. minuta igre u prvom poluvremenu. Ekici je ubacio slobodan udarac s desne strane u kazneni prostor, a Wollscheid, uz malu pomoć "odbijanca" od nekog iz obrane gostiju, posprema loptu u mrežu. Gosti stižu do izjednačenja pet minuta prije odlaska na odmor. Na ubacivanje Islanđanina Sigurdssona, najviši u skoku je Roberto Firmino, koji glavom postiže pogodak. Sigurdsson se u strijelce upisao četiri minute prije kraja dvoboja, osiguravši svojoj ekipi pobjedu, koja neće imati neku veliku rezultatsku važnost za konačni poredak.

Momčad Borussije iz Dortmunda, koja je već osigurala titulu, rasterećena je došla na noge Werderu na Weserstadion i izgubila s 2:0. Brzo vodstvo bremenovcima je donio Mikaël Silvestre u šestoj minuti. Domaćini su nastavili u istom ritmu, a i drugi pogodak na susretu završio je u mreži Weidenfellera. Za 2:0 u 64. minuti zabio je Claudio Pizarro i tako svojoj momčadi i matematički osigurao ostanak u Bundesligi.

Imenjaci prvaka Njemačke, Borussia Mönchengladbach, ostvarila je vrijednu pobjedu na domaćem terenu protiv Freiburga. Bitan trenutak dvoboja dogodio se u 66. minuti, kada je crveni karton zaradio branič Freiburga Omer Toprak. Domaćini su brojčanu prednost prvi put iskoristili u 80. minuti, za 1:0 precizan je bio Hanke. Udvostručenje vodstva stiglo je samo dvije minute poslije zahvaljujući Marcu Reusu pa Borussiji ostaje nada da će se u zadnjem kolu spasiti od ispadanja u drugu ligu.

U izravnoj borbi dva kluba sa začelja ljestvice za bijeg s dna, Eintrachta i Kölna, uspješniji su bili gosti i tako potvrdili ostanak u elitnom razredu. Mrežu frankfurtovaca načeo je Adil Chihi u 24. minuti. U napetoj završnici svaku neizvjesnost riješio je Lukas Podolski pogotkom iz jedanaesterca u 90. minuti. Eintracht je porazom došao u vrlo težak položaj jer je pao na pretposljednje, 17. mjesto, i u zadnjem kolu mora ići na sve ili ništa želi li osigurati ostanak, uz uvjet da mu se poklope drugi ishodi.

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

33. kolo

Schalke 041:3Mainz 05
Werder Bremen2:0Borussia D.
Bayer Leverkusen1:1Hamburger SV
Stuttgart2:1Hannover 96
Wolfsburg1:2Kaiserslautern
Eintracht Frankfurt0:2Köln
Borussia M.2:0Freiburg
Nürnberg1:2Hoffenheim
St. Pauli1:8Bayern
1Borussia D. 3467:22+4575
2Bayer Leverkusen 3464:44+2068
3Bayern 3481:40+4165
4Hannover 96 3449:45+460
5Mainz 05 3452:39+1358
6Nürnberg 3447:45+247
7Kaiserslautern 3448:51-346
8Hamburger SV 3446:52-645
9Freiburg 3441:50-944
10Köln 3447:62-1544
11Hoffenheim 3450:50043
12Stuttgart 3460:59+142
13Werder Bremen 3447:61-1441
14Schalke 04 3438:44-640
15Wolfsburg 3443:48-538
16Borussia M. 3448:65-1736
17Eintracht Frankfurt 3431:49-1834
18St. Pauli 3435:68-3329

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.05.2011. u 10:55
    eto mandzukic ipak nije truba kak su svi srali po njemu, kad nije upadal u momcad odmah i zabijal......trebalo je i eduardu koji je ipak bolji strijelac vremena da se privikne na novu ligu i jači i brži tempo..ako mandzo nastavi dobro raditi, mogao bi biti jako pojačanje za našu reprezentaciju u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2011. u 05:29
    Bilic stavlja u prvih 11 kalinica, tragikomicno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2011. u 22:31
    Mandža posto opasan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2011. u 20:47
    Lakic,Mandzukic,Vukojevic,Srna,Klasnic
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2011. u 20:20
    Wolfsburg je napravio veliko sranje kad je pustio Misimovića...
    Obrisan korisnik

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

33. kolo

Schalke 041:3Mainz 05
Werder Bremen2:0Borussia D.
Bayer Leverkusen1:1Hamburger SV
Stuttgart2:1Hannover 96
Wolfsburg1:2Kaiserslautern
Eintracht Frankfurt0:2Köln
Borussia M.2:0Freiburg
Nürnberg1:2Hoffenheim
St. Pauli1:8Bayern
1Borussia D. 3467:22+4575
2Bayer Leverkusen 3464:44+2068
3Bayern 3481:40+4165
4Hannover 96 3449:45+460
5Mainz 05 3452:39+1358
6Nürnberg 3447:45+247
7Kaiserslautern 3448:51-346
8Hamburger SV 3446:52-645
9Freiburg 3441:50-944
10Köln 3447:62-1544
11Hoffenheim 3450:50043
12Stuttgart 3460:59+142
13Werder Bremen 3447:61-1441
14Schalke 04 3438:44-640
15Wolfsburg 3443:48-538
16Borussia M. 3448:65-1736
17Eintracht Frankfurt 3431:49-1834
18St. Pauli 3435:68-3329