Nogomet

Twente u produžetku do Kupa

Vedran Babić • nedjelja, 08.05.2011.
Twente u produžetku do Kupa
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Na uistinu dramatičan način nogometaši Twentea osvojili su treći nizozemski Kup u povijesti kluba. U finalu odigranom u Rotterdamu na De Kuipu oni su protiv najuspješnije momčadi natjecanja, Ajaxa (18 naslova), preokrenuli zaostatak od 2:0 i u 118. minuti stigli do trofeja pobjedničkim pogotkom Marca Janka...

I drugi ovosezonski trofej odlazi u ruke Twentea. Nakon što su s 1:0 ljetos također protiv Ajaxa uzeli Superkup, ove su nedjelje u Rotterdamu na neutralnom terenu s 3:2 poslije produžetaka osvojili i Kup po treći put u povijesti nakon 1977. i 2001. godine.

Utakmica je otvorena obostrano napadačkom igrom, a prvi je do vodstva stigao Ajax pogotkom Demyja de Zeeuwa u 20. minuti. Twente je do izjednačenja mogao vrlo brzo, ali Luuk de Jong bio je neprecizan. Kazna je stigla u 40. minuti kada je Lorenzo Ebicilio povisio na 2:0.

Činilo se da Kup izmiče aktualnom prvaku, no u posljednjim trenucima prvog dijela Wout Brama postiže ključan pogodak za smanjenje na 2:1. Na krilima tog pogotka nogometaši Twentea ofenzivno su krenuli u nastavak i odmah u 56. minuti vratili stvari na početak pogotkom Thea Janssena.

Iako su obje momčadi do kraja 90 minuta imale svoje prilike za pobjedu, utakmica je otišla u produžetke. Prvu veliku šansu propustio je branitelj naslova u 96. minuti kada je igrač s klupe Daley Blind pogodio gredu, a Twente je prvi put zaprijetio u drugom poluvremenu preko Barta Buyssea.

Pobjednički pogodak za Twente stigao je u 118. minuti kada je Janssen izveo slobodan udarac, a Marc Janko u skoku bio brži od Ajaxova vratara Kennetha Vermeera i proslijedio loptu u mrežu.

Dva od tri ovosezonska trofeja već su otišla u vitrine Twentea, a hoće li i treći saznat ćemo iduće nedjelje kada se u Amsterdamu ove dvije momčadi sastaju u izravnoj borbi za naslov prvaka Nizozemske.

Finale nizozemskog Kupa, Rotterdam:
Twente - Ajax 3:2 (poslije produžetaka, u regularnom dijelu 2:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!