Nogomet

Paolillo: "Inter prepoznao Zagrebovu filozofiju"

Iz Veslačke: Mihaela Bradovski • utorak, 10.05.2011.
Paolillo: "Inter prepoznao Zagrebovu filozofiju"
Foto: Mihaela Bradovski

Nogometni klub Zagreb današnjim je stavljanjem potpisa na ugovor o suradnji postao partner aktualnog europskog prvaka, Intera. Posao dogovaranja suradnje između dviju omladinskih škola trajao je od srpnja prošle godine. Generalni direktor milanskog kluba, Ernesto Paolillo, naglasio je kako Interova Akademija Zagrebovu Školu nogometa vidi ozbiljnim partnerom, a već je najavio i prve zajedničke korake...

Zagreb je nogometnu javnost o ovom dogovoru informirao prije nešto više od mjesec dana, a službeni početak suradnje između Interove nogometne Akademije i Zagrebove Škole nogometa današnji je potpis ugovora. U nogometni centar Zagrebello stigli su, kao predstavnici talijanskog kluba, glavni direktor Ernesto Paolillo i voditelj Akademije Roberto Samaden.

Vincenzo Cavaliere, direktor Zagreba: "Ovo je događaj velik ne samo za naš klub već i ogromno priznanje hrvatskom nogometu. Naša infrastruktura, ali prije svega organizacija u klubu privukla je pozornost Intera u srpnju 2010. godine i tada smo krenuli s projektom koji danas službeno zapečaćuje ovaj potpis. Na putu do njega vodilo se puno razgovora, analiza, Inter se raspitivao o nama i preko drugih kanala i na kraju smo sa zadovoljstvom danas okupljeni ovdje. Naše će se partnerstvo isključivo odnositi na rad dviju omladinskih škola."

Samom činu stavljanja potpisa na ugovor prethodila je prezentacija Zagrebove Škole nogometa. Njen voditelj, Dražen Madunović, u kratkim je crtama pokušao opisati rad unutar nje, ali i istaknuti elemente koji su i privukli Interovu pozornost.

"Naša škola usko surađuje s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, pa su tako i brojna istraživanja tog fakulteta povezana s našim klubom. Prije nego što je HNS predložio Auroru kao jedan od softverskih programa za praćenje razvoja igrača, u nogometnom klubu Zagreb dali smo si truda i napravili posebne kartone za praćenje tog napretka. To je jedan od iskoraka koje smo napravili u odnosu na druge. Na osnovi tih kartona selekcionirali smo kadrove u Školi, ali se i vodili prilikom dovođenja novih igrača."

Zagreb je prvi klub s kojim je Inter ostvario ovakvu vrstu suradnje, ne samo na prostoru Hrvatske već uopće, a privukla ga je prije svega organizacija te ozbiljnost s kojom se u Veslačkoj pristupa svakom elementu rada jedne nogometne Škole.

Roberto Samaden, voditelj Interove Akademije: "Osobno sa Zagrebom surađujem već gotovo godinu dana i prvo bih čestitao predsjedniku kluba Draženu Mediću i direktoru Cavaliereu na ovom projektu, ali i na svemu što rade, a kao što ste čuli sve je na zavidnoj razini. Trenutno se možemo smatrati, ako ne najuspješnijom, onda jednom od najuspješnijih Škola u Italiji. Točno 45 igrača koji su potekli iz nje u ovome trenutku igra u Seriji A ili Seriji B, dok za nacionalnu vrstu igra njih sedmero."

"Nadalje, imamo isplaniran čitav godišnji ciklus, kada je u pitanju rad Škole. Neću reći da je to nešto novo prema ostalim klubovima, ali pokušavamo se držati svega zadanog te na to ne gledamo samo kao slovo na papiru. Programiranje treninga važan je dio, ništa nije prepuštano slučaju i nije neobično da već sada znamo što ćemo raditi na kojem treningu i za tri mjeseca. To uključuje i treninge vratara i treninge s posebnim grupama, a obuhvaća sve segmente nogometne igre."

Zagrebove mlađe selekcije posljednjih su godina stigle do brojnih naslova te u seniorski nogomet izbacile nemali broj igrača i sve je to, zajedno sa svim ranije spomenutim, postalo preduvjetom za danas zapečećenu suradnju.

"Ta je naša strategija opravdala očekivanja, a donijela nam i pozornost kluba s kojim danas potpisujemo ugovor o suradnji te činjenicu da Inter u nama vidi ozbiljnog partnera. U našoj Školi trudimo se što više pažnje posvetiti i individualnom radu jer samo na taj način možemo izvući maksimum iz naših mladića. U Interu su također upoznati i s rezultatima koje selekcije ove Škole postižu, kao i sa brojem igrača koje je ona dala u nacionalne selekcije, ali i u prvoligaško društvo, bez obzira da li u Zagrebu ili nekom drugom klubu. Satisfakcija svega što radimo upravo je ovaj potpis ugovora."

Ernesto Paolillo, direktor Intera: "Uvjereni smo da je današnji dan početak novog rasta i hrvatskog i talijanskog nogometa. Današnji nogomet, svima je jasno, podrazumijeva stručno planiranje, metodologiju i ni u kojem slučaju improvizaciju. Znamo da je Hrvatska zemlja u kojoj mnogi mladi igraju nogomet, a kao takva krije i brojne talente. Na našoj Akademiji, koja u ovom trenutku broji nešto više od 300 djece, ovo vidimo kao priliku za učenje. Jer osim što ćemo poslužiti kao učitelji jasno je da i mi ovom suradnjom imamo priliku naučiti nove stvari, a sve u svrhu daljnjeg napretka. Obje će strane ovim izvrsnim dogovorom nešto dati, ali i nešto dobiti."

Direktor talijanskog kluba, Ernesto Paolillo, u svom se obraćanju osvrnuo i na razlike između hrvatskog i talijanskog nogometa dodavši pritom kako upravo one, uz naravno jednaku filozofiju, a to je fokusiranje na omladinski pogon, obećavaju željeni napredak u radu.

"Hrvatska metodologija rada više je usredotočena na tehniku, dok ona talijanska svoj fokus ima na taktici i te dvije različitosti mogu spojiti na najbolji mogući način. Najvažnije nam je ipak što je Zagreb, baš kao i Inter, usredotočen na svoju budućnost, na svoje mlade igrače i ta njihova filozofija nije mogla ostati neprepoznata. Već početkom lipnja neki će naši treneri na jedno vrijeme preseliti u Zagreb gdje će započeti s radom zajedno sa Zagrebovim trenerskim timom. Razmjena iskustava nastavit će se i tako što će igrači s naše Akademije dolaziti ovdje, ali i suprotno. Mi smo prvi prepoznali mogućnost ulaganja u ovu zemlju, ali vjerujem kako će s vremenom i drugi klubovi ostvariti slične suradnje. Za kraj moram reći kako se nadamo da će rezultati ovog dogovora biti i takve naravi da će netko od Zagrebovih igrača pristupiti našem klubu, a sukladno tome da će igrači iz naše Serie A biti posuđeni ili prodani ovdje u Zagreb."

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.05.2011. u 21:31
    Zagreb je klub koji ima na čelu čovjeka koji je u jednoj sezoni uspio svojim odlukama potopiti klub. Zar je tako čudno da ljudi na svaki potez tog kluba gledaju sa skepsom? Nema te omladinske škole koja će spasiti klub od propasti ako gazda nema pojma što radi, pa sve i da potpišu s barcelonom.
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade10.05.2011. u 21:21
    Ako ništa, bar je promidžba dobra.
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik10.05.2011. u 20:07
    krasna stvar za budućeg drugoligaša. čestitam!
    Obrisan korisnik
  • snoopy10.05.2011. u 19:03
    ne mora se izroditi nešto spektakularno al ovo ne može biti loše, svi mladi igrači će imati koristi, posebno zagreboi kad provedu neko vrijeme u interu, ali i interovi u zagrebu, a tu će biti i razmjene seniora, pozitivno, svaka čast
    snoopy
  • Obrisan korisnik10.05.2011. u 18:37
    bas obrnuto...super je posao napravio zagreb...ali inter, koji im je k.... :)))
    Obrisan korisnik