Ostali sportovi

Blanka i Sandra otvaraju sezonu

Maja Giljanović • nedjelja, 15.05.2011.
Blanka i Sandra otvaraju sezonu
Foto: Kristijan Komarica

Dvostruka svjetska prvakinja, europska prvakinja i prošlogodišnja pobjednica Dijamantne lige Blanka Vlašić i europska prvakinja i lani drugoplasirana u ukupnom poretku Dijamantne lige Sandra Perković u nedjelju u Šangaju na drugom mitingu u sklopu ovogodišnjeg izdanja Dijamantne lige otvaraju sezonu. Nakon što je propustila dvoransku sezonu Blanka će u Kini na zaletište prvi put nakon pobjede u Kawasakiju u rujnu prošle godine, a nakon kraćeg oporavka od ozljede leđa Sandra u krug prvi put nakon što je u veljači na Zimskom bacačkom kupu u Splitu bacila novi hrvatski rekord i najdulji hitac u svijetu još od 2007. godine.

Prošle godine Blanka Vlašić i Sandra Perković sezonu su otvorile u Dohi prvim mjestom u skoku u vis i trećim u bacanju diska i utrle put prema najboljoj sezoni hrvatske atletike u povijesti.

I Nedžad Mulabegović i Martin Marić šestim mjestom u bacanju kugle i 10. mjestom u bacanju diska na Europskom prvenstvu u Barceloni te mlađe kategorije koje su zapažene rezultate zabilježili na Svjetskom juniorskom prvenstvu i Olimpijskim igrama mladih (Ivana Lončarek, Dario Horvat, Ines Ikić, Ivan Horvat, Sara Kolak, Martin Marković) dali su svoj obol, ali lokomotivu vuku Blanka i Sandra.

Vezane vijesti

Blanka je tako u Barceloni osvojila svoj prvi naslov prvakinje Europe, pobijedila je na svih sedam mitinga Dijamantne lige te je pobijedila i napala svjetski rekord na Kupu kontinenata u svom Splitu, a Sandra je dvaput postavljala novi hrvatski rekord (u Splitu početkom sezone na 66,85 m i u Bruxellesu koncem sezone na 66,93 m), u Barceloni je zaskočila iskusnu konkurenciji i postala najmlađa prvakinja Europe u bacanju diska u povijesti i u Dijamantnoj je ligi pobijedila u New Yorku i Bruxellesu i u ukupnom poretku zauzela drugo mjesto (iza Yarelis Barrois).

Prvi miting nove sezone Dijamantne lige prošlog tjedna održan u Dohi prošao je bez natjecanja u ženskom visu i disku, a organizatori Šangaja su se iskazali i osigurali vrhunsku konkurenciju: pored Blanke skaču bivša olimpijska pobjednica Jelena Šlesarenko, svjetska i europska dvoranska viceprvakinja Ruth Beitia, Marina Aitova, Vita Stjopina, Nadežda Dušanova, Svjetlana Radživil, Zheng Xiangjuan, Ana Ustinova i Chen Yanjun, a pored Sandre bacaju olimpijska vicepobjednica i viceprvakinja svijeta Barrios, svjetska prvakinja Dani Samuels, Becky Breisch, Žaneta Glanc, Aretha Thurmond, Li Yanfeng, Gia Lewis-Smallwood, Ma Xuejun, Tan Jian i Sun Taifang.

Blanka i tata joj i trener Joško pred put u Šangaj su naglasili: "Iza nas je šest tjedana najintenzivnijih mogućih treninga kojima smo radili bazu i za ljeto i Svjetsko prvenstvo u Daeguu i za sljedeće ljeto i Olimpijske igre u Londonu. Pet sati trening u ponedjeljak, pet u srijedu, umornija sam nego ikada prije, a tu je još i osmosatno putovanje. Na zaletište ću doslovce iz aviona tako da ne očekujem spektakularan rezultat".

Sandra je u Šangaj doputovala na prvom jjestu top-liste ovogodišnjih rezultata, koncem veljače u Splitu je bacila najdalji hitac na svijetu još od 2007. godine i hrvatski rekord poboljšala na 67,96 metara: "Forma je odlična za ovaj dio sezone, malo me usporila ozljeda" (u ožujku je u Daruvarskim toplicama provela 10 dana na višesatnoj fizikalnoj terapiji i vježbala po ciljano za otklanjanje bolova u leđima osmišljenom programu, nap. a.). "Teško se upuštati u prognoze tim više što ne znam u kakvoj su formi ostale, ali nije ni bitno, ja ću kao i na svakom natjecanju dati sve od sebe".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.05.2011. u 09:14
    Sretno!
    Obrisan korisnik