Ostali sportovi

Gatto izdržao napad Contadora

Maja Giljanović • subota, 14.05.2011.
Gatto izdržao napad Contadora
Foto: EPA

700 metara uzbrdice unutar posljednja dva kilometra 26-godišnji Oscar Gatto iskoristio je kao lansirnu rampu napada koji je upalio i ispred trostrukog pobjednika Tour de Francea Alberta Contadora Talijanu osigurao najveću pobjedu u karijeri.

Osmu etapu Gira d'Italia u duljini od 217 kilometara od Saprija do Tropee osvojio je Oscar Gatto, 26-godišnji Talijan čiji Farnese proše sezone nije ni dobio poziv organizatora do najveće je pobjede u karijeri stigao ispred Alberta Contadora (Saxo Bank) na drugom i Alessandra Petacchija (Lampre) na trećem mjestu.

"Prve dvije godine karijere doslovce sam bacio u vjetar, ali sada nadoknađujem izgubljeno. U to doba jednostavno nisam bio svjestan koliko napornog rada iziskuje život profesionalca. Ključnu ulogu odigrao je Luca Scinto, ova pobjeda i njegovih je ruku djelo", odao je Gatto priznanje bivšem profesionalcu, a danas sportskom direktoru Farnesea.

"Pobjeda na Giru je velika stvar, a pobijediti ispred Alberta Contadora čini je tim i slađom", zaključio je Gatto. Trostruki pobjednik Tour de Francea Contador drugim se mjestom u Tropei probio na peto mjesto u ukupnom poretku 13 sekundi iza danas 29. Pietera Weeninga (Rabobank), a i ostala su tri mjesta u Top 5 ostala nepromijenja (Sivcov, Pinotti, Le Mevel).

Robert Kišerlovski (Astana) je zauzeo 30. mjesto pet sekundi iza Gatta i u ukupnom poretku ostao na 15. mjestu 52 sekunde iza Weeninga, a Vladimir Miholjević je na 134. mjestu za Gattom zaostao 1:24 minutu i u ukupnom plasmanu skliznuo na 58. mjesto 8:53 minute iza Nizozemca.

Deveta etapa vodi na Siciliju u podnožje ovog tjedna probuđene Etne. U srijedu je zbog debelih naslaga pepela zatvoren aerodrom u Cataniji, ali organizatori tvrde da 169 kilometara dugačka etapa sa startom u rodnom gradu Vincenza Nibalija Messini ide po planu. Dva su uspona na Etnu: prvi je dug gotovo 30 kilometara i diže se na visinu od 1,600 metara, a drugi na strijoj, južnoj strani prosječnog je nagiba od šest posto.

Giro d'Italia, 8. etapa:
1.Gatto (Italija, Farnese) 4h59:45
2.Contador (Španjolska, SAxo Bank)
3.Petacchi (Italija, Lampre) +5
4.Kristoff (Norveška, BMC) +5
5.Ferrari (Italija, Androni Giocattoli) +5
...
30.KIŠERLOVSKI (Astana) +5
...
134.MIHOLJEVIĆ (Acqua&Sapone) +1:24
...
193.Wilson (Australija, Garmin) +8:08

Ukupan poredak:
1.Weening (Nizozemska, Rabobank) 28h09:49
2.Sivcov (Bjelorusija, HTC-Highroad) +2
3.Pinotti (Italija, HTC-Highroad) +2
4.Le Mevel (Francuska, Garmin) +5
5.Contador (Španjolska, Saxo Bank) +13
...
15.KIŠERLOVSKI (Astana) +52
...
48.MIHOLJEVIĆ (Acqua&Sapone) +8:53
...
193.Brown (Australija, Rabobank) +1h16:31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!