Automoto

Stoner bez konkurencije u Le Mansu

Lovro Štrbinić • nedjelja, 15.05.2011.
Stoner bez konkurencije u Le Mansu
Foto: EPA

Utrka u Le Mansu posve je zasluženo pripala vozaču Honde Caseyu Stoneru, koji je današnjom dominantnom vožnjom samo potvrdio viđeno u prethodnom dijelu vikenda. Utrku su obilježila zanimljiva događanja iza njegovih leđa, a gužvu je najbolje iskoristio Dovizioso izborivši drugo mjesto. Malo prekratak nakon vrlo dobre utrke ostao je Rossi, a utrku zbog izlijetanja nije završio Dani Pedrosa.

Australac Casey Stoner pobjednik je četvrte utrke sezone u francuskom Le Mansu, a vozaču Honde bila je to druga pobjeda ove sezone. Tim rezultatom vratio se u borbu za prvo mjesto u ukupnom poretku, pogotovo zahvaljujući izlijetanju Pedrose koji je dugo držao drugu poziciju. Na kraju je ona pripala Doviziosu koji je iskoristio grešku Simoncellija te u izravnim dvobojima nadmudrio Rossija i Lorenza, koji su na kraju bili treći i četvrti.

Start utrke već je tradicionalno dobro odradio Dani Pedrosa i nakon prvog kruga je iz četveroboja Hondi izašao kao pobjednik. Početak je dobro iskoristio i Lorenzo koji se ugurao na treću poziciju, dok su Talijani Simoncelli i Dovizioso izgubili jednu, odnosno dvije pozicije. Vrlo brzo je vodeće mjesto nazad vratio Australac koji je tijekom cijelog vikenda pokazivao izuzetnu dominaciju, a Pedrosa se sad nalazio ispred trećeplasiranog Lorenza na Yamahi.

Međutim, aktualnog svjetskog prvaka uskoro je dostigao Simoncelli i došao u krug vozača koji drže mjesto na postolju. Lorenzo je nakon desetak krugova utrke na leđima imao još jednog Hondinog vozača, a vrlo brzo je nešto jači motor u ovom trenutku iskoristio Dovizioso te smo 17 krugova prije kraja ponovno imali četiri Honde na čelu. U međuvremenu je Crutchlow s šeste pozicije osjetio francuski asfalt nakon pada u jednom zavoju, a Valentino Rossi je to iskoristio i krenuo u popravljanje loše pozicije iz kvalifikacija. Osim ispred Britanca, koji mu je sam olakšao posao, Rossi je prošao i ispred dvojice Amerikanaca na Yamahi te je krenuo u lov na Lorenza i njegovu petu poziciju.

Također, ni Dovizioso nije uspio stvoriti prednost ispred Španjolca na Yamahi pa smo mogli gledati troboj za četvrto mjesto. Na polovici utrke Lorenzo je vratio četvrtu poziciju prestizanjem Doviziosa kojem je sad prijetio njegov sunarodnjak na Ducatiju. U 18. krugu je, nakon nekoliko krugova borbe, Pedrosa skupo platio dvoboj sa Simoncellijem za drugom mjesto. Nakon dodira s Talijanom izletio je sa staze te je bio prisiljen odustati. To je ujedno značilo da je troboj iza leđa vodećeg dvojca postao još važniji jer je donosio postolje. Doviziosa je prešao i Rossi i sad je jurio i na treće mjesto.

U pozadini ovih događanja zanimljivu bitku za šestu poziciju vodili su Spies i Hayden, a šest krugova prije kraja nastup je izlijetanjem završio i Loris Capirossi. Zaoštrilo se i u borbi za postolje jer je uspješan napad Rossija na Lorenza nakon dva zavoja iskoristio i Dovizioso te vratio četvrto mjesto pokraj neopreznog Španjolca. Kako je netom prije zbog vlastite greške i Simoncelli pao u poretku Rossi se odjednom našao na drugom mjestu, kao prvi pratitelj nedodirljivom Stoneru. Simoncelli je sad vodio bitku s Haydenom za šestu poziciju, nakon što je ovaj izgubio mjesto u izravnom ogledu sa Spiesom.

Tri kruga prije kraja do drugog mjesta je došao Dovizioso, a troboj je sad postao dvoboj jer Lorenzo više nije mogao konkurirati za postolje. Posljednja dva kruga prošla su u velikoj borbi dvojice Talijana, a na kraju je drugo mjesto uspio zadržati Hondin Dovizioso. Lorenzo je došao do četvrte pozicije, a Simoncelli je u posljednjim krugovima uspio preteći obje Yamahe i plasirati se na peto mjesto.

VN Francuske, utrka:
1. C. Stoner (Aus/Honda)
2. A. Dovizioso (Ita/Honda)
3. V. Rossi (Ita/Ducati)
4. J. Lorenzo (Špa/Yamaha)
5. M. Simoncelli (Ita/Honda)
6. B. Spies (SAD/Yamaha)
7. N. Hayden (SAD/Yamaha)
8. H. Aoyama (Jap/Honda)
9. H. Barbera (Špa/Ducati)
10. K. Abraham (Češ/Ducati)
11. T. Elias (Špa/Honda)
12. A. Bautista (Špa/Suzuki)
13. C. Edwards (SAD/Yamaha)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.05.2011. u 16:00
    kakav zicer, 2.15 na kladi, uzmem to i padnem jučer dinamo -.- bravo casey
    Obrisan korisnik