Nogomet

Hoće li biti "kuhinje"?

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • subota, 21.05.2011.
Hoće li biti "kuhinje"?
Foto: Duje Bonačić

Posljednje kolo HNL-a je pred nama, a dvojica Sportnetovih kolumnista pokušala su predvidjeti kako će se okončati. Od osam parova naši su se novinari složili u četiri, a u jednom paru najavili potpuno oprečna očekivanja...

Sve utakmice igraju se u subotu, 21. svibnja, u 19 sati.

Varaždin - Inter Zaprešić

Tomislav Pacak: Iako u Varaždinu s razlogom bježe od takvog načina razmišljanja, ovo je jedna od lakših utamica kola za prognozu. Interu pobjeda malo znači, Varaždinu garantira ostanak u prvoligaškom društvu. Varaždin je domaćin, Varaždin ima dovoljno dobrih igrača u napadu s kojima može otključati bravu ove sezone jako dobrih Zaprešićana i usprkos mladosti ne bi smjeli prokockati šansu u ovoj utakmici osigurati ostanak.

Prognoza: Pobjeda Varaždina (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: Varaždinci su dugo bili hit i prvenstva i kupa, ali u završnici sezone prosuli su puno onoga što su dotad stekli. U prvoj utakmici finala kupa su se osramotili, a isto im se može dogoditi ako ne pobijede Inter, a oni koji su ispod njih ostvare trijumfe. Varaždincima je ovo utakmica na sve ili ništa, motiv im je puno veći nego Zaprešićanima i očekujem pobjedu koja će ih definitivno ostaviti u ligi.

Prognoza: Pobjeda Varaždina (dosadašnji učinak 27-29)

Slaven Belupo - Osijek

Tomislav Pacak: Ovdje bih radije igrao 'više golova' jer su obje momčadi ugrabile dovoljno bodova za miran san uoči zadnjeg kola, riješene su brige oko ostanka (ali i borbe za Europu). Osijek je živnuo nakon odlaska Karačića, pušu malo pozitivniji vjetrovi, a na strani Belupa je domaći teren. Obje ekipe vjerojatno jedva čekaju da završi prvenstvo, pa ću u nedostatku boljih ideja tipovati na pobjedu Belupa kako bi Koprivničanci završili s okruglim učinkom od 10 pobjeda, 10 poraza i 10 remija.

Prognoza: Pobjeda Slavena (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: Ni jedne ni druge ne pritišće nikakav rezultatski imperativ, pa dvojim hoće li to biti vrlo zanimljiva ili jako dosadna utakmica. Kako god bilo držim da je koprivnička momčad kvalitetnija od osječke i pobjedom može donekle popraviti svoj prilično razočaravajući plasman ove sezone.

Prognoza: Pobjeda Slavena (dosadašnji učinak 27-29)

Karlovac - Šibenik

Tomislav Pacak: U "normalnom" kolu igrao bih, dakako, na Karlovac koji je dobar domaćin, no Šibeniku su ovdje prijeko potrebni bodovi i više bi me iznenadio neuspjeh Šibenika nego njihova četvrta pobjeda u gostima. U posljednjim kolima uglavnom dobivaju oni kojima treba, pa mislim da će i Šibenčani biti među "davljenicima" koji će pronaći put do pobjede.

Prognoza: Pobjeda Šibenika (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: Turbulentna sezona za oba protivnika došla je do kraja, Karlovčani su odavno prebrinuli sve brige glede opstanka, Šibenčane još samo teorija dijeli od istog. S obzirom da ni jedni ni drugi nisu u nekoj spektakularnoj formi, po bod svakome zadovoljio bi obje strane i označio zadovoljavajući ljetni raspust.

Prognoza: Neriješeno (dosadašnji učinak 27-29)

Hajduk - Lokomotiva

Tomislav Pacak: Ovdje je najteže igrati na onog kome treba (Lokomotiva) jer se ipak radi o Hajduku koji ipak ima dva motiva - jedan je Zdravko Mamić, drugi je prijetnja da Split pretekne svog gradskog rivala. No, atmosfera u Hajduku nije bajna nakon loše sezone, Splićani već tri kola ne znaju za pobjedu, a Lokomotiva dugo nije poražena i na Poljud dolazi svjesna kako treba tri boda. Ne mogu zamisliti puno scenarija u kojima bih tipovao na pobjedu Lokomotive na Poljudu, ali ovo je jedan od tih.

Prognoza: Pobjeda Lokomotive (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: Hajduk je ovog proljeća kod kuće uspio pobijediti samo Split, pa ni dolazak "davljenika" Lokomotive Splićani ne dočekuju bez strepnje za konačan rezultat. Drugo mjesto "bili" su vjerojatno osigurali bodom u Kranjčevićevoj, ali pobjeda protiv "malog Dinama" dala bi barem malo šećera na kraju gorkog proljeća i možda malo smanjila količinu uvreda s tribina. A za to se vrijedi potruditi.

Prognoza: Pobjeda Hajduka (dosadašnji učinak 27-29)

Cibalia - Istra 1961

Tomislav Pacak: Baš kao i u slučaju Lokomotive na Poljudu, ovo je jedna od rijetkih situacija gdje naginjem prema Istri 1961. Iako mislim da neće pobijediti baš svi "davljenici", većina hoće, a među njima bi mogla biti i Istra 1961 osim ako rano sazna da svi rivali uvjerljivo vode. Pod Pamićem su se Puljani preporodili, uspjeli su se izvući do točke gdje imaju šanse za ostanak i sada moraju napraviti posljednji korak na jednom od najtežih gostovanja u ligi, i nadati se pomoći drugih klubova.

Prognoza: Pobjeda Istre 1961 (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: Iako je prošlog ljeta progutala gorku pilulu od sjevernoirskog Cliftonvillea, Cibalia je i ove sezone dugo maštala o Europi, no drugi dio sezone nije pratio dobru jesen. Puljani stižu s ambicijom osiguranja opstanka, no ni pobjeda ih neće spasiti ako se ne poklope još neki rezultati. Iako mnogi sumnjaju u "kuhinje", ja ne vjerujem da će Istra uspjeti "skuhati" pobjedu u Vinkovcima.

Prognoza: Neriješeno (dosadašnji učinak 27-29)

Hrvatski dragovoljac - Zagreb

Tomislav Pacak: Po istom modelu kao i do sada, pobjeđuje onaj kojem treba. Zagreb se u potpunosti fokusirao na ovu utakmicu, Pjesnici su čak bili i u karanteni, a HD se pomirio s odlaskom u drugu ligu, pa je razlika u motivu za ovu utakmicu ogromna.

Prognoza: Pobjeda Zagreba (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: "Dragovoljci" su malo popustili u završnici proljeća, a Zagreb je nakon proljetnog propadanja do "crvene zone" dobio još jednu prigodu izvući se iz drugoligaških problema. Znatno veći motiv imaju "bijeli" od "crnih", a u ovakvim situacijama uvijek kruže i one naše vječne paranoidne (?) priče o tome kako će "ovi pustiti onima pa će oni ovima nekad vratiti".

Prognoza: Pobjeda Zagreba (dosadašnji učinak 27-29)

Rijeka - Zadar

Tomislav Pacak: Zadru treba bod, bod će nekako i osvojiti protiv nezainteresirane Rijeke.

Prognoza: Neriješeno (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: Zadar je u principu riješio pitanje opstanka pobjedom u prošlom kolu, pa u Rijeci neće imati uteg za vratom. Riječanima je ovo dobra prigoda da malo poprave ovosezonski dojam i preskoče još neku prepreku ispred sebe.

Prognoza: Pobjeda Rijeke (dosadašnji učinak 27-29)

Dinamo - Split

Tomislav Pacak: Modri pred svojim navijačima, kojih bi barem na proslavi naslova trebalo biti u nekoj pristojnoj brojci, nemaju pravo odigrati slabo, bez obzira na krajnje nejasnu situaciju s trenerom. Tot je malo oslobodio dinamovce u igri prema naprijed, pa treba očekivati otvorenu i dobru utakmicu s rasterećenim Splitom koji nema što izgubiti, a eventualnom pobjedom može preskočiti Hajduk na završnoj ljestvici.

Prognoza: Pobjeda Dinama (dosadašnji učinak 29-27)

Bernard Jurišić: Iako bi Split osvajanjem ponekog boda možda mogao preskočiti Hajduk na drugom mjestu, kakvo-takvo šampionsko slavlje Dinama ipak neće moći nagrditi. Pobjedom će "modri" zapečatiti još jednu uspješnu (domaću) sezonu, a Splitovci će im stisnuti ruku i okrenuti se novoj.

Prognoza: Pobjeda Dinama (dosadašnji učinak 27-29)

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2011. u 13:32
    i onda se cudimo sto nema ljudi na tribinama. sportnet se prikljucuje svim medijima hrvatske u pljuvanju HNLa i s ovim naslovom dotice dno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2011. u 13:27
    ajmo lokosi...navijačka podružnica imotski
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2011. u 13:15
    ili Istra
    Obrisan korisnik
  • satarash21.05.2011. u 13:15
    ako se odlučuje između lokomotive i zagreba, prije će lokosi ispasti!
    satarash
  • Obrisan korisnik21.05.2011. u 13:06
    a najbolje da kod nas neće bit kuhinje sa svim tim šljamom koji vodi HNS i nogomet općenito
    Obrisan korisnik