Tenis

Niti jači trening za Sam i JJ

Iz Pariza:Maja Giljanović • nedjelja, 22.05.2011.
Niti jači trening za Sam i JJ
Foto: Davor Sajko

Prošle godine Samantha Stosur je Jelenu Janković pobijedila u polufinalu, a 365 dana poslije obje su obranu bodova započele sa stilom. Australka je na stadionu Philippe Chatrier za 68 minuta Ivetu Benešovu ostavila na pet, a Srpkinja na Suzanne Lenglenu Alonu Bondarenko za 65 minuta na četiri gema. Izgubila je i mlađa Bondarenko Katerina, a nenadano je svoj nastup na startu okončala i 19.nositeljica Shahar Peer. Većina mečeva prvog dana završila je u dva seta, prekovremeno su radile samo Vera Duševina protiv Jelene Dokić, Varvara Lepčenko protiv 18. nositeljice Flavie Pennette i Bethanie Mattek-Sands protiv Arantxe Parra Santonje.

Prvog dana drugog Grand Slama sezone teren stadiona Philippe Chatrier i Suzanne Lenglen opipale su među ostalima i prošlogodišnja finalistica Samantha Stosur i polufinalistica Jelena Janković upravo preko čijih je leđa Australka izborila svoje prvo pojedinačno Grand Slam finale i izgubila ga od Francesce Schiavone. Ni Sam ni JJ svojim protivnicama nisu ostavile ni mrvice, osma je nositeljica protiv Ivete Benešove za 68 minuta pobijedila 6:2, 6:3, a 10. protiv Alone Bondarenko za 65 minuta 6:3, 6:1.

Benešova je krenula obećavajuće i Stosur uzela servis na startu, ali jednom kad se Stosur zahuktala Čehinja je ostala bez odgovora. “Dobar je osjećaj ponovno izaći na ovaj teren, jedino što je danas bilo osjetno manje svijeta“, s osmijehom je komentirala. “Nisam mogla ne sjetiti se prošle godine, volim ovaj teren, privilegij je na njemu zaigrati odmah prvog dana“ i zaključila: “A još veći posljednjeg!“. Protivnica Stosur u sljedećoj rundi je Simona Halep, bit će to repriza prošlogodišnjeg prvog kola u kojem je rumunjska tinejdžerica vodila 4:2 u prvom setu prije nego je Stosur stisnula gas i slavila 7:5, 6:1.

Janković je protiv Bondarenko bila još i uvjerljivija, bivša prva tenisačica svijeta je ključni break u prvom setu izborila u šestom gemu i lako ga sačuvala do 6:3, a u drugom je priču kraju privela serijom od šest gemova uzastopce (6:1). U drugom kolu najbolju srpsku igračicu čeka Vera Duševina koja je jedna od samo tri igračice koje su prvog dana za pobjedu radile prekovremeno. Jelena Dokić je osvojila prvi set (6:4), ali Duševina nije pognula glavu, broj neprisiljenih grešaka svela je na minimum, čekala i dočekala pogreške rođene Osječanke i preokrenula na 6:3, 6:2. Vodstvo od 1:0 u setovima (6:2) ispustila je i Arantxa Parra Santonja protiv Bethanie Mattek-Sands, Španjolka je drugi set izgubila u tie-breaku (5:7), u trećem je izgubila sva četiri servis-gema i na koncu izgubila i volju. Mattek-Sands koja je prije dva tjedna do četvrtfinala u Madridu stigla preko leđa pobjednica Roland Garrosa, bivše Ane Ivanović i aktualne Francesce Schiavone drugo je kolo u trećem setu izborila za pola sata rezultatom 6:3.

Loš dan za obitelj Bondarenko upotpunila je i mlađa Alonina sestra Katerina protiv Rebecce Marino (3:6, 3:6), a svoj su nastup na startu okončale i dvije nositeljice. 18. nositeljicu Flaviu Pennettu Varvara Lepčenko je mogla pobijediti i lakše, ali ni pobjedi u tri seta (6:3, 2:6, 6:3) neće gledati u zube. Maria Jose Martinez Sanchez cijelu sezonu na zemljanoj podlozi nije nikog pobijedila, jedino je na zemlji slavila u Fed Cupu protiv Francuske, ali otpor 19. nositeljice Shahar Peer slomila je u tie-breaku prvog seta (7:4) i do kraja ispustila još samo jedan gem.

Bivša pobjednica Svjetlana Kuznjecova nije gubila vrijeme protiv Magdalene Ribarikove (6:2, 6:3), Julia Görges je u duelu de belles (ljepotica) slavila protiv Mathilde Johansson (6:1, 6:4), od nositeljica su pobijedile i Anastazija Pavljučenkova (Švedova) i Cvetana Pironkova (Dellacqua), a bez kapi znoja drugo su kolo izborile Polona Hercog protiv Olivie Sanchez (6:0, 6:1) i Lucie Šafarova protiv Kirsten Flipkens (6:1, 6:1).

Australian Open, 1. kolo tenisačice:
Görges (Njemačka, 17) – Johansson (Francuska) 6:1, 6:4, Stosur (Australija, 8) – Benešova (Češka) 6:2, 6:3, Cornet (Francuska) - Voračova (Češka) 6:4, 6:2, Janković (Srbija, 10) – A. Bondarenko (Ukrajina) 6:3, 6:1, Martinez Sanchez (Španjolska) – Peer (Izrael, 19) 7:6(4), 6:1, Duševina (Rusija) – Dokić (Australija) 4:6, 6:3, 6:2, Dulko (Argentina) – Falconi (SAD, wc) 6:3, 6:4, Šafarova (Češka) – Flipkens (Belgija) 6:1, 6:1, Pironkova (Bugarska, 32) – Dellacqua (Australija, wc) 7:5, 6:3, Hercog (Slovenija) – Sanchez (Francuska, wc) 6:0, 6:1, Marino (Kanada) – K. Bondarenko (Ukrajina) 6:3, 6:3, Halep (Rumunjska) - Kudrjavceva (Rusija) 6:2, 6:1, Kuznjecova (Rusija, 13) – Ribarikova (Slovačka) 6:2, 6:3, Mattek-Sands (SAD) - Parra Santonja (Španjolska) 2:6, 7:6(5), 6:3, Pavljučenkova (Rusija, 14) – Švedova (Kazahstan) 7:5, 6:3, Barthel (Njemačka) – Bammer (Austrija) 6:1, 7:5, Lepčenko (SAD) - Pennetta (Italija, 18) 6:3, 2:6, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!