Tenis

Del Potro teško preko žilavog Karlovića

Iz Pariza:Maja Giljanović • ponedjeljak, 23.05.2011.
Del Potro teško preko žilavog Karlovića
Foto: Kristijan Komarica

Više od dva i pol sata Ivo Karlović je bio ravnopravan jednom od favorita Roland Garrosa iz sjene, Juan Martinu Del Potru, Karlo je bivšem četvrtom tenisaču svijeta i pobjedniku US Opena uzeo set, ali Argentinac je u četiri nakon tri sata i 13 minuta pronašao put ka pobjedi.

Nakon što je doznao ime protivnika u prvom kolu Ivo Karlović je na Twitteru objavio: "Ništa, izgleda da ću morati prirediti senzaciju". A da se nije šalio pokazale su početne minute susreta između 149. igrača svijeta s jedne i 27. s druge strane. Karlović je bivšeg četvrtog tenisača svijeta i pobjednika US Opena iznenadio agresivnošću, uzeo mu prvi set, imao svoje šanse i u trećem za novo vodstvo, ali nakon što je propustio tri break-lopte kod rezultata 3:2 u tom trećem setu, Del Potro je izvukao unutrašnje rezerve i pronašao put ka pobjedi.

1. SET

Karlović je izvrsno krenuo, prva dva svoja servisa osvojio je bez izgubljenog poena, a na prvom servis-gemu Del Potra izborio break-loptu. Nije je iskoristio, ali je Argentincu dao materijala za razmišljanje. U trećem servis-gemu Del Potro mu je uzeo prvi poen, a najbliže breaku stigao je u 10. gemu, na 0:30 i dva izjednačenja, ali Karlović se iz škripca izvukao sjajnim servisima.

Odluka je pala u tie-breaku: Karlo nije dobro počeo, Del Potro je odmah napravio mini-break, odlijepio se brzo na 3:0, vodio i 4:2, ali u tom je trenutku Karlović stisnuo. Kratkom loptom smanjio je na 3:4, Del Potro je u sljedećem poenu i sam pomogao promašenim zicerom u poziciji kad je Karlovića ima na streljani, a treći poen uzastopce i preokret na 5:4 hrvatski je Davis Cup reprezentativac izborio izvrsnom forhend paralelom. Del Potro je osvojio oba svoje poena, izborio set-loptu, ali Zagrepčanin nije zadrhtao, opalio mu je servis od 196 km/h i Argentinac je loptu mogao samo ispratiti pogledom.

Drugi neobranjivi servis zaredom sada je donio Karloviću set-loptu, ali bekhend mu završava upola mreže i Del Potro se vraća u igru. Samo kratko, neprisiljeno griješi na svom servisu, a ovog puta Karlović nema milosti. Drugu set-loptu je nakon 59 minuta igre pretočio u vodstvo od 1:0 u setovima (9:7).

2. SET

Antiklimaks nakon osvojenog seta uslijedio je odmah u prvom servis-gemu Karlovića u drugom setu. Del Potro je stigao do 15:40, Karlo je prvu break-loptu izvukao as-servisom, ali na drugoj je ostao bez odgovora i Del Potro je dobio injekciju samopouzdanja. Svoj servis je osvojio bez previše priče i poveo 3:0, na 4:1 je propustio tri lopte za još jedan break, ali se nije pokolebao. Na 5:3 je došao do tri set-lopte i nakon 38 minuta poravnao na 1:1 u setovima (6:3).

3. SET

Treći set je išao po planu i programu za obojicu do šestog gema. Karlović je vodio 3:2 i na Del Potrov servis stigao do 40:30, ali bekhend mu je u izmjeni ostao u mreži. Del Potro mu je pružio još dvije šanse, prvu neprisiljenom pogreškom i drugu duplom na servisu, ali Karlović nije uzeo ponuđeno. Na 4:4 visio je i Karlović, na 30:40 spašavao se drugim servisom, a jednom kad je to izvukao sljedeća dva poena u džep je spremio s dva servisa od preko 200 km/h. Drugi je liznuo samu liniju, sudac na crti je kasno viknuo aut, ali Del Potro je sportski obrisao trag i Karlović je poveo 5:4.

Na pet je gemova nažalost i ostao, Del Potro je osvojio svoj za 5:5 i na Karlovićev osigurao 15:40. Nije ih iskoristio, ali ovog puta je Karlović bio široke ruke i duplom mu je osigurao još jednu priliku. Ni ona nije urodila plodom, ali ukupno peta break-lopta u gemu pronašla je svoje mjesto i Del Potro je napravio ključnu razliku koju je za nepunu minutu bez izgubljenog poena pretvorio u 2:1 u setovima (7:5).

4. SET

Četvrti set, ujedno i meč, odlučen je u trećem gemu, na 30:40 na Karlovićev servis, Del Potro je napao, uzeo mu servis za vodstvo od 2:1, potvrdio break na svom servisu i više se nije osvrtao. U petom je gemu umalo stigao i do dvostrukog breaka, ali Karlović se nije predavao, spasio je Argentinčeve tri prednosti, smanjio na 2:3 i zadržao nadu.

Najozbiljniju prijetnju na svoj servis (30:30) Del Potro je neutralizirao u osmom gemu, poveo 5:3 i nakon što ga je Karlović prisilio da svojim servisom zaključi meč, u 10. gemu i odgovorio izazovu. Odjurio je na 40:0, izborio tri meč-lopte, iskoristio odmah prvu i nakon ukupno tri sata i 13 minuta prošao žilavog Karlovića.

MEČ

Karlović je ubacio 67 % prvog servisa, zabio 22 asa, zakucao 60 winnera, ali i napravio 42 neprisiljenih grešaka. Upravo su one presudile, Del Potro je ukupno imao četiri winnera, ali i 21 neprisiljenu pogrešku manje. Karlović je na break-loptama ostao bez breaka u pet pokušaja, a Del Potru su bila dovoljna tri oduzeta Karlova servisa od izborenih 16 break-šansi.

Roland Garros, 1. kolo, tenisači :
Del Potro (Argentina, 25) - Karlović (Hrvatska) 6:7(7), 6:3, 7:5, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 22:15
    rodice se mozda neka nova nada,kao recimo Djokovic u srbiji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 19:35
    Teška vremene za ljubitelje bijelog sporta u Hrvatskoj! Na žalost nekakvog razloga za optimizam baš i nemamo, ni u muškom ni u ženskom dijelu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 15:15
    nazalost del potro je za karlovica izmislio tenis... ali danas je jos dobar i otpor dao
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 14:57
    S obzirom na podlogu i protivnika neloše izdanje Karlovića, ne zaboravimo da je bolesni Del Potro Čiliću nedavno prodao bicikl!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 14:44
    Kako nije loše, ispao je u 1. kolu, u kojoj varijanti to može biti dobro????
    Obrisan korisnik