Tenis

Veić zasjao u gradu svjetlosti

Piše: Vedran Babić • utorak, 24.05.2011.
Veić zasjao u gradu svjetlosti
Foto: Kristijan Komarica

Priveden je kraju i drugi dan Roland Garrosa. Nama najvažnija vijest je prolaz Antonija Veića, koji je tako poništio teoretsku šansu da Hrvatska ostane bez svih pet predstavnika već u prvom kolu, a pariškoj publici predstavili su se Novak Đoković i Roger Federer. Za prvu senzaciju pobrinuo se domaći tenisač Stephane Robert, a kod djevojaka Caroline Wozniacki i Francesca Schiavone nisu se praktički ni oznojile...

Tko bi rekao da će prvi hrvatski tenisač (nadam se ne i jedini) u drugom kolu biti Antonio Veić, koji je već jako dugo u fazi stagnacije. Nakon što je izbacio tri respektabilna suparnika u kvalifikacijama, u prvom je kolu glavnog turnira eliminirao i Urugvajca Pabla Cuevasa, koji je ove sezone, primjerice, pobijedio Andyja Roddicka, Joa-Wilfrieda Tsongu i Thomaza Belluccija.

Iako mu je Cuevas predao, Veić je ionako već bio u povoljnoj situaciji pa je njegova pobjeda sasvim zaslužena. Bio mu je to prvi nastup u glavnom ždrijebu pariškog Grand Slama, a sada kada je ostvario proboj u drugo kolo, može bez ikakvog pritiska i potpuno rasterećen izaći na teren protiv iskusnog, ali i nepredvidljivog Rusa Nikolaja Davidenka, inače dvostrukog polufinalista ovog turnira. Bit će teško, no s Davidenkom se zaista nikad ne zna...

Ivo Karlović, pak, nije uspio. Ždrijeb ga zaista nije mazio, no ipak je vjerovao u pobjedu protiv Juana Martina Del Potra. Dobro je krenuo, uzeo prvi set, ali je izgubio iduća tri premda je vrlo lako mogao dodatno zakomplicirati stvari. "Div sa Šalate" trenutno je 148. tenisač svijeta i znamo da je njegova karijera u silaznoj putanji, no nadam se da je u njemu ipak ostalo još malo materijala za pokoji, barem kratkotrajni bljesak.

Po mnogima (ali ne i po meni) glavni favorit za naslov, Novak Đoković, upisao je i jubilarnu 40. uzastopnu pobjedu. Nizozemac Thiemo De Bakker, nekoć najbolji junior svijeta, nije mu predstavljao nimalo težak zadatak te se na kraju morao zadovoljiti sa samo šest osvojenih gemova.

Nole, koji je dan ranije proslavio svoj 24. rođendan, bio je u "brutalnoj" formi. Na servisu je izgubio svega deset poena (spasio jednu break loptu) i jasno je kao dan da će ga biti vrlo teško zaustaviti. Kažem ja teško, ali ne i nemoguće. Pa ipak je i on samo od krvi i mesa. Valjda.

Roger Federer imao je tek nešto teži posao, no baš kao što sam i najavio u nedjelju, Feliciano Lopez nije bio u stanju pružiti ni približno toliko jak otpor kao nedavno u Madridu. Prokletstvo koje Španjolca prati u Parizu (osmi put već pada na prvoj prepreci) očito je bilo prejako, a ovaj put kumovalo mu je i vrlo dobro izdanje trećeg tenisača svijeta koji je nekako pao u drugi plan iza Đokovića i Rafaela Nadala.

I dok sam dobro "nanjušio" laganu pobjedu Federera, zakazao sam u procjeni potencijalnog meča dana. Richard Gasquet na kraju je uvjerljivo nadigrao Radeka Štepaneka, osvojivši 14 od 17 posljednjih gemova nakon što je u prvom setu bilo 5:5. Razočarao me Čeh, a Gasquet bi s obzirom na ždrijeb mogao dogurati i do drugog tjedna i vrlo vjerojatnog dvoboja s Đokovićem. No, o tom potom.

Podgoričke gore list, Kanađanin Milos Raonic, zaustavljen je u prvom kolu, kao i Australac naših korijena Bernard Tomic, od kojeg se još uvijek čeka onaj pravi, istinski bljesak i proboj na velika vrata ATP scene. Tomic je, inače, s 18 godina najmlađi sudionik glavnog ždrijeba.

Kod djevojaka, Caroline Wozniacki i Francesca Schiavone kao da su se natjecale koja od njih dvije će brže završiti meč. Pobjedu je na kraju odnijela Dankinja, koja je japansku veteranku Kimiko Date Krumm apsolvirala za točno 60 minuta, a braniteljica naslova Amerikanku Melanie Oudin za dvije minute duže, ali uz jednaki gubitak gemova (2).

Schiavone je ponovno izgledala kao prava pobjednica, no realno, protivnica poput Oudin, koja ove sezone ne igra pretjerano dobro, ipak može zavarati. Koliko Talijanka zaista može uvjerit ćemo se u mečevima što dolaze, a evo iskoristit ću ovu priliku da obznanim kako je moja glavna favoritkinja za naslov upravo Wozniacki.

Ma što mi mislili o njezinoj možda predefenzivnoj igri i o u sustavu bodovanja koji joj je omogućio vodeću poziciju, a da nije osvojila Grand Slam, ona je ipak broj jedan. Činjenica je i ta da u Parizu nema gotovo svih suparnica koje joj ne pašu, prije svega sestara Williams. Kažem "gotovo" jer tu je i dalje Kim Clijsters, no ona nije u natjecateljskoj formi i nisam siguran može li ponovno otići do kraja i osvojiti i drugi Grand Slam sezone nakon Melbournea.

Sve ostale suparnice za Wozniacki su i te kako premostive prepreke. Ovo je za nju rekao bih jedinstvena šansa da napokon osvoji Grand Slam i zacementira svoju poziciju vodeće svjetske tenisačice.

Francuze je prvo rastužila Aravane Rezai, potom razveselila Marion Bartoli, a svakako moram izdvojiti i pobjede pritajene Vere Zvonareve te "uzavrele" Čehinje Petre Kvitove, odnedavno nove članice Topa Ten.

E, baš za Kvitovu je vezana jedna lijepa priča koja me osobno oduševila. Naime, nakon što je osvojila jaki turnir u Madridu, Kvitova je narednog tjedna otkazala još jedan atraktivan turnir u Rimu te je umjesto u vječni grad otišla u - Prag, na tamošnji Challenger, obrazloživši taj potez riječima:

"Oduvijek sam trenirala u ovdašnjem teniskom klubu, a ljudi ovdje su mi uvelike pomogli tijekom mojih juniorskih dana. Vlasnik Miroslav Černošek zamolio me da nastupim i jedina korektna opcija bila je prihvatiti poziv i time pokazati svoju privrženost njemu i ovom turniru. Ponosna sam što sam među deset najboljih, no to je samo broj i mislim da je važnije biti odan onima koji ti pomognu na putu do vrha."

U današnjem svijetu u kojemu se praktički sve vrti oko novca lijepo je čuti i ovakvu priču, tek toliko da znamo da još uvijek ima onih kojima novac nije sve u životu.

Najveće iznenađenje priredila je naturalizirana Australka Anastazija Rodionova izbacivši Ruskinju Nadiju Petrovu u tri seta. Petrova je dvaput bila polufinalistica u Parizu, no i njezina je karijera trenutno u silaznoj putanji pa ovaj poraz i nije toliko iznenađujuć.

Meč/iznenađenje dana

Današnja situacija nije mi ostavila mnogo izbora pa sam morao "spariti" dvije zasebne rubrike. Apsolutni junak drugog dana bio je francuski kvalifikant Stephane Robert, koji je šokirao šestog nositelja i lanjskog polufinalistu Tomaša Berdycha. Imao je Čeh 2:0 u setovima i potom meč loptu u petom, ali na kraju je morao čestitati svom suparniku na pobjedi.

Očekivao sam Berdycha daleko u turniru, moram priznati. No, Robert je "dao sve od sebe, borio se za život" i tako s 31 godinom na leđima ostvario svoju prvu pobjedu u glavnom ždrijebu Roland Garrosa, prvu pobjedu na Top Ten igračem te prvu pobjedu u pet setova.

Meč je trajao tri sata i 23 minute, a rezultatom 3:6, 3:6, 6:2, 6:2, 9:7 Robert se u drugom kolu pridružio sunarodnjacima Gaelu Monfilsu i Iryni Bremond, dok su Michael Llodra, Florent Serra i Benoit Paire zaustavljeni.

Tenisač dana

Nakon operacija desnog kuka i desnog ramena i ukupno 14 mjeseci stanke (posljednji pojedinačni meč odigrao je krajem veljače prošle godine), bivši broj dva Tommy Haas vratio se na teniske terene. Iako je doživio poraz od Marsela Ilhana iz Turske, bilo je lijepo vidjeti 33-godišnjeg Nijemca i osvajača 12 ATP turnira ponovno u akciji, premda je iluzorno očekivati kako će više ponoviti svoje uspjehe s konca 90-ih godina prošlog stoljeća i početka prošlog desetljeća.

Preokret dana

Ova rubrika inače nije bila u mojim zamislima, no ono što je Sara Errani napravila zaista zaslužuje poseban prostor. Amerikanka Christina McHale imala ju je u šaci, vodila je s čak 5:0 u trećem setu, no borbena Talijanka nije ni pomislila na predaju te je s konačnih 6:7 (4), 6:2, 9:7 izborila prolaz u drugo kolo. Kapa dolje!

Izjava dana

Lanjska osvajačica Roland Garrosa Francesca Schiavone opisala je kakav je osjećaj ponovno biti u Parizu, gradu koji će joj sigurno do kraja života ostati u najljepšem mogućem sjećanju: "Bilo je puno adrenalina. Teren je savršen i jako sam sretna što sam ovdje. To je kao da ste kod kuće i vaša majka čini sve da se osjećate ugodno. Eto, tako sam se osjećala."

Zanimljivost dana

Roger Federer po 13. godinu zaredom nastupa na Roland Garrosu, no jeste li znali da već deveti put u nizu nije izgubio ni set u meču prvog kola? Odnosi se to, naravno, samo na one slučajeve u kojima je prošao prvo kolo, a posljednji put kad je na putu do pobjede u prvom kolu izgubio set bilo je još davne 2000. godine kada je s 3:1 u setovima porazio danas umirovljenog Waynea Arthursa.

Potencijalni meč idućeg dana

Možda se neki neće složiti s mojim odabirom, no mislim da bi najuzbudljiviji meč trećeg dana mogao biti onaj između Fernanda Verdasca i Juana Monaca. Znam, sastaju se Rafael Nadal i John Isner, no Amerikanac je potpuno van forme pa sumnjam da može ugroziti peterostrukog osvajača ovog turnira.

Zato vjerujem da će puno neizvjesnije biti na terenu broj 2 gdje će 16. nositelj Verdasco "ukrstiti" rekete s Argentincem Monacom. Ni jedan ni drugi ove sezone ne briljiraju i ovo im je praktički posljednja šansa da se na zemlji pokažu u pravom svjetlu. Monaco u međusobnim dvobojima vodi 7-3 (6-2 na zemlji) i jedan je od najtežih suparnika u prvom kolu što se nepostavljenih tenisača tiče, no Verdasco je kroz karijeru bilježio neusporedivo bolje rezultate u Parizu i ipak ga se mora smatrati favoritom.

Bilo kako bilo, uzbuđenja vjerujem da neće nedostajati, a ne isključujem ni moguće razrješenje susreta tek u petom setu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 12:45
    u najuzi krug definitivno spadaju stosur, sharapova koje su uhvatile sjajnu formu taman kad za pocetak RG. iako naravno sve je moguce...tu su jos i kvitova, georges koje bi mogle daleko dogurati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 12:43
    kakva wozniacki, pa jel vi pratite tenis? :)) glatko je izgubila od georges, pa od sharapove (koja igra sjajno) prije par dana...cisto sumljam da moze do naslova, iako je moja miljenica :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 12:24
    Neka prođe Njemica ako dođe do tog susreta, raritet je vidit zgodnu ženu u tenisu, a cura zna i igrat itekako
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 10:22
    Ajde super i meni je Wozniacki glavna kandidatkinja za naslov, uz Azarenku ako se oporavila od ozljedice..Samo da prođe onu Georges koja je u njenom dijelu ždrijeba, a ta Švabica joj ne paše, već ju je dvaput dobila ove godine..
    Obrisan korisnik
  • danchy24.05.2011. u 10:22
    nikad, najviši renking mu je 2. mjesto
    danchy