Tenis

Berdychu malo i dva seta i meč-lopta

Iz Pariza:Maja Giljanović • ponedjeljak, 23.05.2011.
Berdychu malo i dva seta i meč-lopta
Foto: EPA

Nakon što je prije šest dana proslavio 31. rođendan, Stephane Robert je sam sebi darovao najljepši mogući poklon. Francuz je kroz kvalifikacije protiv Stadlera, Faraha i Kuznjecova tek treći put u karijeri izborio nastup u glavnom ždrijebu Roland Garrosa, ali nije uživao u lovorikama nego se u prvom kolu pobrinuo za prvorazrednu senzaciju. Činilo se da 140. tenisača svijeta ždrijeb nije pomilovao kad mu je ime spojio sa Tomašom Berdychom, ali na koncu se ispostavilo da je Čeh taj koji je izvukao deblji kraj. Prošlogodišnem polufinalistu i aktualnom šestom igraču svijeta nije pomoglo ni vodstvo od 2:0 u setovima, Robert se vratio na 2:2 i u odlučujućem, petom setu dugom 75 minuta slavio 9:7.

Dugo će Stephane Robert pamtiti utorak 23. svibnja. 31-godišnji Francuz, koji je kroz kvalifikacije protiv Simona Stadlera (6:3, 6:3), Roberta Faraha (6:1, 6:3) i Andreja Kuznjecova (7:5, 6:7, 6:2) nakon 2004. i prošle godine tek treći put u karijeri izborio nastup u glavnom ždrijebu Roland Garrosa, priredio je prvoklasnu senzaciju i kući poslao prošlogodišnjeg polufinalista Tomaša Berdycha.

Šestom tenisaču svijeta ni samom vjerojatno nije jasno što se zapravo na terenu broj dva dogodilo. Čeh je prvih sat vremena krstario, u prva dva seta osvojio je 21 poen više od Roberta, napravio ukupno dvije (2!) neprisljene pogreške i bez da se i oznojio poveo 2:0 u setovima (6:3, 6:3). Robert se, međutim, nije dao smesti: zaigrao je na sve ili ništa, agresivnom taktikom poljuljao Berdycha i odjednom se situacija na terenu stubokom promijenila. Francuz je bio taj koji je vodio igru, napadao, Berdych je uglavnom bio na stražnjoj nozi i jedva da je prošlo pola sata Robert mu je uzeo triput servis i smanjio na 1:2 u setovima (6:2).

I u četvrtom setu slučajni bi se namjernik prevario pogađajući tko je šesti, a tko 140. tenisač svijeta. Za nove 32 minute Robert je osvojio 81 % poena nakon prvog servisa, jednu break-loptu Berdycha je spasio inside-out forhendom, servis šestog nositelja je uzeo još dva puta i rezultat vratio na početak (6:2). Berdych je vidio da je vrag odnio šalu, ali uzalud, Robert je bio u naletu i nije se mislio zaustaviti. Nije ga pokolebalo ni što nikad u karijeri nije pobijedio u meču glavnog turnira pokraj Porte d'Auteila, ni što nikad nije prošao u drugo kolo nijednog od četiri Grand Slam turnira, ni što nikad nije pobijedio meč u pet setova, ni što nikad nije pobijedio Top 10 igrača.

Nakon što je na 2:2 propustio četiri break-lopte, odmah u sljedećem gemu poklekao je na svom servisu, ali nošen atmosferom prirodnijoj tribinama obližnjeg Parka prinčeva izgubljeno je smjesta i nadoknadio. Berdych je stisnuo i na 5:4 i na servis Roberta izborio meč-loptu, ali Francuz se izvukao servis-winnerom. Odluka je pala kod rezultata 7:7, 62. izravnim poenom 31-godišnjak je došao do breaka, na svom servisu nije zadrhtao i nakon gotovo tri i pol sata igre bombom od servisa izborio drugo kolo u kojem ga čeka Fabio Fognini, koji je prošle godine izbacio Gaela Monfilsa.

Mi o vuku, vuk na vrata. Monfils kao da je olako shvatio Björna Phaua, Nijemac koji je glavni turnir izborio protiv Bobbyja Reynoldsa, Carlosa Salamance i Ive Minara nije oklijevao i za 40 minuta osigurao je vodstvo od 1:0 u setovima (6:4). Deveti nositelj u nastavku je, međutim, zaigrao kako i priliči bivšem (2008.) polufinalistu, drugi je set osvojio 6:3, a otpor 31-godišnjaka slomio je sa 7:5 u trećem setu, nakon čega mu je u četvrtom poklonio "kvrgu" i izborio drugo kolo protiv sunarodnjaka Guillaumea Ruffina, koji je u ponedjeljak u tri seta nadigrao Adriana Mannarina (6:2, 6:3, 6:2).

Za Francuze ima i loših vijesti: 22. nositelj Mickäel Llodra i Florent Serra svoj su nastup okončali na prvoj prepreci. Llodra je protiv Stevea Darcisa dobio tie-break prvog seta (7:5), samo da bi sljedeća tri seta sva tri izgubio sa po 6:3, a 118. igrač svijeta Serra je u svom sedmom nastupu u glavnom ždrijebu Igoru Andrejevu u prosjeku uzeo manje od tri gema po setu (4:6, 1:6, 3:6).

Roland Garros, 1. kolo, tenisači:
Robert (Francuska, q) - Berdych (Češka, 6) 3:6, 3:6, 6:2, 6:2, 9:7, Monfils (Francuska, 9) - Phau (Njemačka, q) 4:6, 6:3, 7:5, 6:0, Darcis (Belgija) - Llodra (Francuska, 22) 6:7(5), 6:3, 6:3, 6:3, Andrejev (Rusija) - Serra (Francuska) 6:4, 6:1, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!