Tenis

Nadalov preokret u sjeni hrabre Razzano

Piše: Vedran Babić • srijeda, 25.05.2011.
Nadalov preokret u sjeni hrabre Razzano

Treći dan Roland Garrosa bez dileme je obilježio emotivni nastup Virginie Razzano na Chatrieru te preokret Rafaela Nadala protiv Johna Isnera. Hrvatsku sportsku javnost obradovao je Ivan Ljubičić, a Mirjana Lučić nije bila nikakva prijetnja Mariji Šarapovoj. Bilo je tu i suza Ane Ivanović, zatim novog "oboljelog" od sindroma "Tomaš Berdych" i jedna najava odlaska u mirovinu...

Za Virginie Razzano "rezervirao" sam mjesto u rubrici "Tenisačica i izjava dana" pa ću zato ovo izdanje Pogleda s Eiffela započeti s nešto vedrijim temama. Bit ću i malo subjektivan pa ću osvrt započeti s našim predstavnicima. U svom 12. nastupu u francuskoj prijestolnici Ivan Ljubičić upisao je 16. pobjedu, a iako je glupo očekivati da će ponoviti rezultat iz 2006. (polufinale), lijepo je bilo vidjeti da se relativno lako obračunao s Indijcem Somdevom Devvarmanom.

Daljnji ždrijeb i nije toliko loš. Sam Querrey (koji je stigao do prve pobjede ikad u Parizu) u drugom kolu, Xavier Malisse ili Fernando Verdasco u trećem...Sve su to premostive prepreke, ma što neki govorili o "borcu iz Banja Luke". I prije tri godine mnogi su ga već bili otpisali, a onda je u trećem kolu izbacio tada četvrtog tenisača svijeta Nikolaja Davidenka, preokrenuvši pritom zaostatak od 2:0 u setovima.

Povratak Mirjane Lučić na veliku scenu Roland Garrosa nije protekao uspješno. Za samo 56 minuta pala je protiv Marije Šarapove, jedne od glavnih konkurentica za naslov. O dominaciji Ruskinje dovoljno govori podatak da je na servisu izgubila samo pet poena, od toga tri na račun dvostrukih pogrešaka. Slavni dani davno su iza naše Mikice i bojim se da će ona do kraja svoje karijere "obitavati" tu negdje oko 100. mjesta jer sumnjam da može puno bolje od toga.

Andy Murray i Robin Söderling također su pobjednički krenuli u pariški turnir iako se potonji mučio s mladim Amerikancem Ryanom Harrisonom. I Murrayu i Söderlingu ždrijeb je prilično solidan i mislim da ćemo ih sigurno gledati u drugom tjednu.

Moj jučerašnji "potencijalni meč dana" između Fernanda Verdasca i Juana Monaca nije bio baš najatraktivniji meč dana, ali nije bio ni daleko od toga. Poslije tri i pol sata igre Španjolac je prošao dalje u četiri seta, baš kao i domaća uzdanica Gilles Simon protiv Amerikanca Michaela Russella, koji je, nemojmo zaboraviti, u osmini finala Roland Garrosa prije točno deset godina u šaci imao velikog Gustava Kuertena, ali mu na kraju prednost od 2:0 u setovima uz meč loptu nije bila dovoljna.

Kim Clijsters nije impresionirala u pobjedi nad Anastasijom Jakimovom i morat će pronaći bolju igru ako misli osvojiti svoj prvi pariški naslov. Praktički cijelu zemljanu sezonu Kim je propustila zbog ozljede gležnja zadobivene, pazite sad, plešući na piru svog rođaka, i očito je kako joj nedostaje mečeva na ovoj podlozi.

Iako je protiv Jakimove izgubila samo pet gemova, triput je gubila servis i općenito bilo je tu puno oscilacija u njezinoj igri, o čemu dovoljno govore brojke od 22 izravna poena i čak 33 neprisiljene pogreške. Kao što sam već rekao prije par dana, ne vjerujem da Clijsters može otići do samog kraja. Trenutno je u ždrijebu prisutno previše tenisačica koje su u mnogo boljoj formi i koje su i te kako u stanju eliminirati belgijsku legendu.

Jedna od njih svakako je Bjeloruskinja Viktorija Azarenka, koja se protiv Čehinje Andree Hlavačkove predstavila u kvalitetnijem svjetlu. Ipak, još uvijek nisam siguran je li četvrta nositeljica psihički sazrijela za Grand Slam titulu.

Uz pokoju suzu bivši broj jedan i osvajačica Roland Garrosa 2008. godine Ana Ivanović odradila je konferenciju za medije nakon bolnog poraza od Šveđanke Johanne Larsson. Brojni problemi s ozljedama koji su Srpkinju u jednom trenutku doveli i do 64. pozicije na ljestvici očito joj sve više utječu na psihu, a nedavno je, da muka bude još veća, saznala i za tendonitis u lijevom ručnom zglobu.

Jedna lijepa priča je pobjeda 17-godišnje Francuskinje Caroline Garcije protiv Čehinje Zuzane Ondraškove u njenom prvom meču na Roland Garrosu, a ne tako lijepo iskustvo doživjela je Dominika Cibulkova (trener Željko Krajan), polufinalistica prije dvije godine, koju je na startu zaustavila Amerikanka Vania King.

Meč dana

Peterostruki pobjednik Rafael Nadal opasno je živio protiv američkog diva Johna Isnera, u konačnici pobijedivši tek poslije nešto manje od četiri sata velike borbe. Gubio je s 2:1 u setovima, no borac kakav jest uspio je preokrenuti meč u svoju korist. Kako i sam priznaje, Nadal nikada ne briljira u prvim kolima ovog turnira i danas ga je to umalo koštalo. Isner je bio nadahnut, servis ga je vrlo dobro služio, a oba tie breaka osvojio je premoćno, s po 7:2.

Bilo je to prvi put da je Nadal morao igrati pet setova u Parizu (!), a iako je bio na set od ispadanja, nije igrao loše i na kraju se ipak uspio izvući, pojačavši tempo svoje igre u završna dva seta. Protiv sunarodnjaka Pabla Andujara u drugom kolu i njegova izvedba će zasigurno biti bolja i sigurnija nego što je bila ova danas. Bilo kako bilo, meč je bio vrlo uzbudljiv i gledatelji na najvećem stadionu Philippe Chatrier, kao i svi pred malim ekranima, mogli su uživati.

Tenisačica/izjava dana

Virginie Razzano izgubila je meč prvog kola od Jarmile Gajdošove 6:3, 6:1, no to je u ovoj priči manje bitno. Naime, francuskoj je tenisačici prošlog ponedjeljka preminuo zaručnik i trener Stephane Vidal od tumora na mozgu, no unatoč velikoj psihičkoj boli odlučila je nastupiti njemu u čast. I ovaj događaj ponovno nas je podsjetio na to da su neke stvari ipak važnije od pobjede ili poraza u jednom teniskom meču.

"Moj nastup bio je odluka mog zaručnika. On je želio da nastavim sa životom i da se nastavim boriti na terenu. Dala sam sve od sebe da zatomim emocije. Bilo je teško i bolno, ali učinila sam to za njega. Osjećam se usamljeno, teško je kada izgubite čovjeka svog života kojeg volite i kojeg ćete uvijek voljeti. Gradili smo zajedničku povijest 11 godina. On je bio moja druga polovica", rekla je tijekom dirljive konferencije za medije hrabra 28-godišnjakinja.

Iznenađenje dana

Nicolas Almagro očito je "obolio" od sindroma zvanog "Tomaš Berdych". Čeh je u ponedjeljak prokockao 2:0 u setovima protiv Stephanea Roberta, a isto je ponovio i španjolski tenisač, inače vodeći po broju pobjeda na zemlji ove sezone (24). Lukasz Kubot je 122. na svijetu i morao je proći kvalifikacije, a s obzirom da se u posljednje vrijeme sve više fokusira na igru parova, ovakav ishod zaista je veliko iznenađenje, tim više ako znamo da je Almagro od svojih 217 pojedinačnih pobjeda na ATP razini u karijeri čak 163 upisao na zemlji, podlozi na kojoj je osvojio svih deset svojih naslova.

Zanimljivost dana

Pobjedom Elene Baltache protiv Amerikanke Sloane Stephens Velika Britanija dobila je dvije predstavnice u drugom kolu Roland Garrosa po prvi put još od 1992. godine kada su tamo bile Jo Durie (danas poznati komentatorski glas Eurosporta) i Sara Gomer. Još u ponedjeljak prvo kolo prošla je velika britanska nada Heather Watson, najmlađa tenisačica među prvih 140 (19 godina). Britanskog ženskog tenisa dugo nije bilo nigdje "na mapi", no Watson i njena dvije godine mlađa sunarodnjakinja Laura Robson mogle bi to promijeniti.

Potencijalni meč idućeg dana

Moj pick za meč četvrtog dana Roland Garrosa je duel drugog kola između treće nositeljice Vere Zvonareve i kvalifikantice Sabine Lisicki na terenu broj 1. Ruskinja je imala prilično prosječnih prvih nekoliko mjeseci uz dosta uspona i padova i ne djeluje tako pouzdano kao prošle godine.

S druge strane, mlada Njemica i dalje je u procesu povratka nakon ozljede te je tek 121. na ljestvici. Iz tog razloga mjesto u glavnom ždrijebu morala je tražiti kroz kvalifikacije, a nakon što je u prvom kolu s lakoćom arhivirala Akgul Amanmuradovu, mislim da je spremna za dobar meč protiv favorizirane, ali ne i nedohvatljive suparnice.

Zbogom, Patty

Još jedna profesionalna karijera doživjela je svoj zaključak. Nakon uvjerljivog poraza od Rumunjke Sorane Cirstee (6:1, 6:3) Švicarka Patty Schnyder najavila je povlačenje iz svijeta tenisa s 32 godine na leđima. Iako iznimno talentirana, nikada nije uspjela bolje ni više od sedmog mjesta na WTA ljestvici (2005.) i polufinala Australian Opena godinu ranije, što joj je najdalji domet na nekom Grand Slamu. Osvojila je ukupno 11 turnira i izgubila u još 16 finala. Šteta, nakon Elene Dementijeve krajem prošle godine, svijet tenisa napustila je još jedna prepoznatljiva ličnost.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2011. u 19:36
    iako mi nije jasno kako moze biti mec dana , monaco verdasco, kad se ne zna tko je u losijoj formi, da ne kazem da monaco nikada nije ni igrao dobro :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.05.2011. u 19:35
    odlican clanak! bravo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.05.2011. u 01:50
    pravi članak...! ..cjenim što se spominju i neki rez. iz prošlog desetljeća kojih se fora sjetit...
    Obrisan korisnik