Tenis

Tko pije, a tko plaća?

Piše: Vedran Babić • subota, 28.05.2011.
Tko pije, a tko plaća?
Foto: EPA

Kako Roland Garros odmiče, to je sve više i više uzbuđenja i neizvjesnosti. S obzirom da je petak donio i prve mečeve trećeg kola, mečevi postaju sve jači, a snage odmjeravaju sve bolji i više rangirani tenisači i tenisačice međusobno. I dok je muški dio prošao bez velikih šokova, dotle su ženski obilježili porazi Caroline Wozniacki i Samanthe Stosur, koji su još jednom zorno prikazali koliko je ustvari ženski tenis u ovom trenutku nepredvidiv i otvoren...

Dan po dan i evo već smo priveli kraju i prvi petak na Roland Garrosu. Šesti dan turnira opet nam je ponudio nekoliko vrlo dobrih i napetih mečeva, a takvih bi trebalo biti sve više i više.

Roger Federer ponovno se nije previše oznojio u svojoj pobjedi. Iako sam očekivao nešto jači otpor Janka Tipsarevića, on se nije dogodio te se Srbin na kraju morao zadovoljiti sa samo osam osvojenih gemova. Francuske uzdanice Gael Monfils i Richard Gasquet također su izborile daljnji plasman i njih dvojica su definitivno "mine" za one najbolje.

Gasquet je prošle godine u prvom kolu ispustio Andyja Murraya, a ovo mu je prvi proboj među posljednjih 16, što je razlog njegova vrlo emotivnog slavlja po završetku susreta s Thomazom Belluccijem. Monfils je, pak, prije tri godine dogurao do polufinala i tamo namučio Federera, s kojim bi se ove godine mogao sastati u četvrtfinalu.

Prije toga, morat će izbaciti Davida Ferrera (kojeg je 2008. pobijedio u četvrtfinalu), koji je demolirao Ukrajinca Sergija Stahovskija i prepustio mu samo četiri gema. Ako Fedex prođe sunarodnjaka Stanislasa Wawrinku, posao mu jamačno neće biti lagan, neovisno da li mu suparnik bude Ferrer ili Monfils.

Albert Montanes nije imao pretjerano uspješnu (zemljanu) sezonu, pa je njegov ulazak među 16 prilično iznenađujuć. U trećem kolu izbacio je Mihajla Južnija i tako po prvi put u karijeri izborio drugi tjedan Roland Garrosa. U trećem kolu prethodno je bio čak pet puta, a jednom ga je na toj prepreci zaustavio i naš Mario Ančić (2005.).

U turniru je još i umaški poznanik Fabio Fognini, koji je iskoristio premorenost Guillerma Garcije - Lopeza, a za kraj dana ostavljen je veliki spektakl - meč između Novaka Đokovića i Juana Martina Del Potra. Meč je prekinut pri rezultatu 1:1 u setovima, a kolega Krapac u izvještaju je već pisao o problemu s posjetiteljima koji je nastao kada je meč bio premješten sa Chatriera na Suzanne Lenglen.

Prva dva seta bila su uistinu fenomenalna i pokazala su da se Del Potro ipak može nositi s Đokovićem. Koliko još dugo, saznat ćemo u subotu. Tko zna što nam nastavak donosi...

Braniteljica naslova Francesca Schiavone mučila se u početku meča s Kineskinjom Shuai Peng, no nakon što je ova počela imati probleme s kašljanjem i općenito disanjem, posao talijanske tenisačice postao je znatno lakši. Je li Schiavone zaista spremna za obranu naslova možda ćemo saznati u njenom sljedećem meču protiv Jelene Janković, koja je u prva tri meča izgubila ukupno tek tri gema više od Schiavone.

Janković je u ovom kolu eliminirala "Lady Gagu ženskog tenisa" Bethanie Mattek Sands, kojoj je poslije meča umjesto "Alejandro, Alejandro" glavom vjerojatno prolazio stih "Jelena, Jelena"...

Rusiju će u gornjem dijelu ždrijeba zastupati Vera Zvonareva, Svetlana Kuznjecova i Anastasija Pavljučenkova, a prvospomenuta i potonja igrat će međusobno. Sve tri igraju odlično ovog tjedna i ne bi me iznenadilo da se jedna od njih dokopa i samog finala.

Osim Monfilsa i Gasqueta, francuske navijače obradovala je i Marion Bartoli, koja je izbacila Juliju Görges, jednu od favoritkinja iz sjene. Njemica je krenula dobro i osvojila prvi set, ali se u drugom našla u breaku zaostatka, nakon čega joj je nešto upalo u oko. Doslovce. To ju je očito zasmetalo i nije se više mogla koncentrirati kao dotada. Protiv raspoložene i razigrane Bartoli to danas nije moglo proći nekažnjeno.

Naslov ovog izdanja Pogleda s Eiffela upućen je aktualnom stanju u ženskom tenisu. Za situacije u kojima je nastala velika zbrka ili nešto slično, obično kažemo da se ne zna tko tu pije, a tko plaća. Pozicije više očito ništa ne znače u ženskom tenisu i praktički svatko može pobijediti svakoga.

Sestre Williams sve su rjeđe na turnirima, što zbog ozljeda, što zbog nekih drugih aktivnosti izvan tenisa i nije nemoguće uskoro očekivati njihovo povlačenje. Justine Henin već se povukla, kao i Amelie Mauresmo, a i Dinara Safina je uzela "neodređeni odmor". Kim Clijsters bi jamačno dominirala da je 100 posto fit i da se u potpunosti koncentrira na tenis, no pošto to nije slučaj, sada je situacija takva da uopće i nije toliko iznenađenje ako prve dvije nositeljice ispadnu prije osmine finala.

Lakše je "predvidjeti" smak svijeta nego pobjednicu Roland Garrosa, no upravo ta nepredvidivost je zapravo i pozitivna stvar jer više ne postoji neka dominantna tenisačica te je praktički svaki turnir, svaki Grand Slam, otvoren do samog kraja.

Meč dana

Trebala je to biti fešta francuskog puka na Chatrieru. Trebala je to biti proslava ulaska Joa - Wilfrieda Tsonge u osminu finala. Sve je bilo idealno za domaće navijače jer je njihov ljubimac imao 2:0 u setovima i 4:1 u trećem. A onda, potpuni preokret.

Kako to obično biva nakon što dođete tako blizu pobjede i onda shvatite da ipak morate ponovno krenuti u osvajanje i tog trećeg seta, dođe do raspada sistema. Tsonga je malo pomalo počeo sve više griješiti, a Stanislas Wawrinka dobijati na sigurnosti.

Tie break trećeg seta koji je otišao na stranu Švicarca prelomio je susret i u naredna dva seta Tsonga, koji je trenutno bez trenera, više nije bio onaj igrač iz prva dva seta. Četverosatni meč bio je uzbudljiv i kvalitetan, a pratila ga je i standardno užarena atmosfera na najvećem stadionu u kompleksu.

Na kraju je bilo lijepo vidjeti i srdačan zagrljaj dvojice tenisača na mreži, što je svakako doprinijelo sveukupnoj pozitivnoj atmosferi, pa čak i unatoč činjenici da je francuski predstavnik doživio poraz.

Tenisačica dana

Daniela Hantuchova već je više od deset godina poznato lice na WTA Touru, no otkako je 2003. dosegla najviši renking karijere (5. mjesto), što zbog kvalitetnijih sestara Williams i belgijskog dvojca Henin - Clijsters, što zbog nekih ozljeda, a što zbog vlastite psihičke labilnosti u pojedinim mečevima (uzrokovane razvodom roditelja), nije napravila još poneki korak dalje. Čak suprotno. Od te godine pa sve do danas samo je 2007. završila unutar Top 10.

No, 28-godišnja Slovakinja danas je na Chatrieru pokazala da još uvijek nije za otpis premda je i dalje daleko od svjetskog vrha (29. mjesto). Na svega četiri gema ostavila je moju favoritkinju za naslov Caroline Wozniacki i tako se obistinilo ono što su mnogi i predviđali - da Wozniacki jednostavno nema igru za osvajanje Grand Slama, barem ne na zemlji. Barem ne sad.

Unatoč tome što sam i sam svjestan da njena igra ima puno prostora za napredak, nekako sam bio uvjeren da će ovo biti njen turnir. No, pojavila se raspoložena Hantuchova, čiji su razarajući udarci s osnovne linije bez problema razbijali inače vrlo pouzdanu obrambenu igru mlade Dankinje. S obzirom na "razvodnjenost" u ženskom dijelu turnira, i Hantuchova se tako uključila u borbu za naslov.

Iznenađenje dana

Premda je i pobjeda Hantuchove mogla "upasti" u ovu rubriku, nekako mi je pobjeda Gisele Dulko nad lanjskom finalisticom Samanthom Stosur ipak veće iznenađenje. Nakon svega, 26-godišnja Argentinka nikada nije prošla dalje od osmine finala na Grand Slamu, a i najbolji renking karijere joj je 25 mjesta slabiji od trenutnog, koji je 51.

Sve to na kraju nije imalo apsolutno nikakvog utjecaja. Dulko je u svakom relevantnom segmentu igre bila bolja od svoje australske suparnice, koja je ostala bez asa, a svi znamo kakav moćan servis posjeduje. Njezine stature ne bi se, bez uvrede prema Stosur, posramio ni poneki muškarac, no ni to danas nije igralo bitnu ulogu.

Izjava dana

Nije ovo bio dan pretjerano zanimljivih izjava, no možda je znakovita ona Federerova na pitanje kako se osjeća sada kada više nije u uskom krugu favorita zajedno s Đokovićem i Rafaelom Nadalom. "Ne bih rekao ni da sam prošlih godina pored Nadala bio glavni favorit. Danas više nemam što dokazivati kada sam već osvojio ovaj turnir, no sigurno je da je sada pritisak na Novakovim i Rafinim leđima, što za mene i nije tako loše."

I zaista, Federer igra opušteniji no ikad i nikako ga se ne smije otpisati, bez obzira na to što je realno vrhunac njegova tenisa već prošao.

Zanimljivost dana

Porazi Clijsters i Wozniacki u prijevodu znače da je ovo prvi put od 1971. godine da su prve dvije nositeljice svoj nastup završile prije osmine finala. Prije točno 40 godina istu sudbinu doživjele su velikanke "bijelog sporta" Margaret Court i Virginia Wade. Hoće li proći još 40 godina do novog takvog slučaja? Nekako sumnjam...

Potencijalni meč idućeg dana

Da ne bi ispalo da sam monoton i da uvijek biram iste igrače za svoje rubrike, ovaj put ću prednost dati meču Mardy Fish - Gilles Simon. Amerikanac (10. na svijetu) proživljava drugu mladost i "gladan" je novih uspjeha na Grand Slamovima, a s druge strane Simon (18.) će imati podršku domaćih navijača na Chatrieru.

I jedan i drugi su poznati kao borci, kao igrači koji se nikada ne predaju i koji igraju, kako bi rekao Goran Karan, do zadnjeg daha, a neizvjesnosti ovom meču doprinijet će i veliki ulog. Naime, ni jedan ni drugi nikada nisu izborili drugi tjedan Roland Garrosa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 13:33
    Slažem se da Wozniacki nije bila favorit,a mislim da je ovogodišnji roland garros u ženskoj konkurenciji toliko izjednačen da će praktički sve koje uđu u četvrtfinale imat podjednake šanse za naslov.iako mnogi tvrde da je ženski tenis nikad slabiji,meni je ovo zanimljivije od gledanja sestara... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 11:38
    Ipak je autor mlad, čim je Voznjacki odredio za glavnog favorita. Voznjacki ima problem što joj je igra jednolična, i to možda može da prođe u 4 kola nekog turnira niže klase, ali u 7 kola GS će naići na neku udaračicu protiv koje njeno konstantno vraćanje loptice neće proći, a tad nema plan B... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 09:42
    Da se osvrnem na Federera-on je po meni strašno jak ovdje,prvi put nakon valjda 6 godina nije glavni favorit za naslov i izgleda da ga je to malo rasteretilo jer ovo što sam vidio u prva 3 kola je vrlo dominantno.Prije 2 tjedna je Lopeza jedva dobio u 3 tie breaka a sad ga je razbio.Međutim,tek sad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik