Nogomet

Gruzija slavi u Dugopolju

Sa stadiona Hrvatskih vitezova:Vedran Babić • petak, 03.06.2011.
Gruzija slavi u Dugopolju
Foto: Bruno Karadža

Naši mladi reprezentativci nikako da se "sprijatelje" s Dugopoljem. Nakon što je prije nešto više od dva mjeseca na stadionu Hrvatskih vitezova Ukrajina slavila u prijateljskoj utakmici, danas je u puno važnijoj utakmici slavila i Gruzija...

HRVATSKA - GRUZIJA 0:1 (0:1)

Dugopolje, stadion Hrvatskih vitezova, gledatelja: 500
Kvalifikacije za U-21 Euro 2013. u Izraelu, grupa 5
Suci: Ilias Spathas, Dimitrios Bozatzidis, Dimitrios Gkagkas (svi Grčka)
Strijelci: 0:1 Tarknišvili (4')
Žuti kartoni: Jozinović (7'), Celjak (41'), Vukušić (45'+2) - Kvekveskiri (23'), Jiškariani (72'), Mchedlidze (83')

HRVATSKA: Kalinić, Celjak (od 68. Slišković), Jozinović, Pavlović, Kelić, Ademi, Vujičević, Čop, Vukušić, Trebotić (od 46. Tičinović), Lendrić (od 46. Kovačić). Izbornik: Ivo Šušak.

Vezane vijesti

GRUZIJA: Makaridze, Kvekveskiri, Kverkvelia, Tarknišvili, Jiškariani, Dzalamidze (od 90' Jigauri), Šekiladze (od 64. Ioseliani), Mchedlidze, Qazaišvili (od 90'+2' Beglarišvili), Apakidze, Kakubava. Izbornik: Otar Gabelia.

Izabranici Ive Šuška porazom su otvorili kvalifikacije za Euro 2013. u Izraelu. Slabom igrom nisu opravdali ulogu favorita protiv Gruzije, koja s minimalnih 1:0 odnosi puni plijen.

U samom otvaranju utakmice naši nogometaši su doživjeli hladan tuš. Metaforički i doslovno. Ne samo što je nekoliko minuta prije početka počeo padati pljusak, već su u četvrtoj minuti Gruzijci poveli prekrasnim pogotkom Tornikea Tarknišvilija s 25 metara udaljenosti.

Premda su naši ionako u susret krenuli ofenzivno i s visokopostavljenom obranom, ovaj pogodak još ih je više tjerao naprijed, a to je, naravno, ostavljalo mnogo prostora Gruzijcima za opasne kontre i polukontre, iz kojih su mogli vrlo lako i podebljati svoje vodstvo. Levan Mchedlidze i Valeri Qazaišvili uputili su opasne udarce prema našem golu, no Lovre Kalinić ukrotio je oba.

Iako su Šuškovi izabranici imali veliku želju, zbog natopljenog travnjaka teško su kombinirali i stvarali akcije. Tek je u 17. minuti Ivan Lendrić bio u prvoj ozbiljnijoj situaciji, ali je s vrha šesnaesterca pucao ravno u vratara Giorgija Makaridzea.

Šest Hajdukovaca od prve minute

"Najzastupljeniji" klub što se njegovih igrača u početnom sastavu hrvatske reprezentacije tiče bio je Hajduk. Njegovih je, naime, čak šest igrača krenulo od prve minute, a to su redom bili Lovre Kalinić, Goran Jozinović, Dinko Trebotić, Ivan Lendrić, Ante Vukušić i Duje Čop. S klupe za pričuve u drugom poluvremenu ušao je i Mario Tičinović.

Prvu pravu priliku Hrvatska je imala tek u 30. minuti i to iz prekida, kad već nije išlo iz igre. Slobodan udarac izveo je Dario Vujičević, a udarac glavom Renata Kelića Makaridze je obranio s gol crte. U završnici poluvremena napokon su naši uspjeli odigrati jednu lijepu akciju, ali od pogotka nije bilo ništa. Dinko Trebotić je proigrao Duju Čopa, ovaj odigrao povratnu na Lendrića, koji je s nekih 7-8 metara iskosa pucao daleko pokraj gola.

Tijekom poluvremena u svlačionici su ostali Trebotić i Lendrić, a Šušak ih je zamijenio Marijom Tičinovićem i Mateom Kovačićem, no obojica su bili neprimjetni. Naši nikako nisu uspijevali spojiti nekoliko dodavanja pa su njihove šanse stizale uglavnom slučajno. Arijan Ademi i Vujičević pokušali su s vrha šesnaesterca, ali neuspješno, a Goran Jozinović s desetak metara iskosa, no lopta je išla ravno u Makaridzea.

Gruzijci su najviše prijetili preko razigranih Nike Dzalamidzea i Qazaišvilija koji su znali namučiti naše braniče. Dvadesetak minuta prije kraja zasjalo je i sunce, no samo na nebu. Rezultat iz naše perspektive i dalje je bio "tmuran".

Do kraja utakmice najbolja prilika naših dogodila se u 73. minuti kada je udarac kapetana Ante Vukušića vrlo dobri Makaridze uspio obraniti. Pokušao je i Čop, ali skromno, a imali su i Gruzijci svoje šanse. Prvo je u 82. Kalinić pravovremenim istrčavanjem izbio loptu ispred Dzalamidzea, a tri minute potom Qazaišvili je zapucao iskosa, no Kalinić je opet bio spreman. Naš posljednji udarac prema gruzijskom golu uputio je Čop, no ponovno je Makaridze bio na visini zadatka.

Gruzija je tako zasluženo dobila prvu od dvije bitke ovog petka, nadajmo se da neće i drugu...

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 16:06
    Evo vidite u čemu je problem. Svi se vrtite oko iste priče - koliko igra Dinamovih, koliko Hajdukovih. Rak-rana hrvatskog nogometa, kao da se samo u ta dva kluba igra nogomet. Varteks ima 1) najmlađu momčad lige, 2) momčad s najviše igrača reprezentativnog kalibra, 3) ta je momčad izborila Europu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 22:40
    kad je otišao Ladić a došao Šušak puno je bilo zadovoljnih, a sad će možda malo drugalije gledati na to. jasno je da je mlada reprezentacija u mnogim segmentima zapostavljena, a to se onda iodrazilo i na igrače i njihovu zainteresiranost za igranje. žalosno je da nema prijenosa i medijske atmosfere... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bolan03.06.2011. u 20:50
    Ladić je ovo vodio na pravi način, šteta što se njegov rad nije prepoznao.
    bolan
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 20:50
    Sa toliko Hajdukovih igrača koji neki niti ne igraju u prvoj ekipi Hajduka nije niti čudo, al eto moraju se gurati Hajdukovi igrač radi interesa u mladoj i repki i to je ok, a zašto je npr. pozvan Kovačić u repku? po čemu je on to zaslužil ? igrajući u ligi kadeta dok su ostali igrali u 1. hnl?... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 19:26
    ne znas, dok čovjeku nedaš šansu.. :)
    Obrisan korisnik