Tenis

Li: "Ispunjenje sna"

Iz Pariza:Maja Giljanović • subota, 04.06.2011.
Li: "Ispunjenje sna"
Foto: EPA

2002. godine Li Na je digla ruke od tenisa, dosadio joj je život iznad 100. mjesta na rang-listi i igranje Challengera te se posvetila studiju novinarstva. Dvije godine poslije vratila se na terene, danas je nova pobjednica Roland Garrosa, a da je ostala u školi i završila studij kaže da bi članak o svojoj pobjedi protiv Francesce Schiavone naslovila „Ispunjenje sna“. Osobnog i kineskog. Ponosna što je Kini donijela prvi povijesni Grand Slam naslov Li je istovremeno ostala i čvrsto na zemlji, 29-godišnjakinja nakon Pariza neće u domovinu, kući će tek nakon Wimbledona i šali se „podbacim li u All England Clubu nitko me neće dvaput ni pogledati“.

Nakon što je u Melbourneu postala prva kineska igračica u finalu jednog Grand Slama Li Na je u Parizu napravila i korak više i osvojila povijesnu, kako za Kinu, tako i za Aziju, GS titulu. Nova pobjednica Roland Garroosa nakon 6:4, 7:6 pobjede protiv braniteljice naslova Francesce Schiavone na konferenciji za novinare je izjavila: “Nemam riječi. Presretna sam, oduševljena. Ovo je ispunjenje sna, svi uzmu reket u ruke i kažu da žele biti Grand Slam pobjednici, ja danas mogu reći da mi je i uspjelo“.

Ispunio se dječji san 29-godišnjakinje koja će u ponedjeljak osvanuti na četvrtom mjestu WTA rang-liste i izjednačiti najbolji renking jedne azijske igračice koji je još sredinom 1990-tih postavila Japanka Kimiko Date-Krumm, ali i san cijele nacije: “Svjesna sam koliko ovo znači za moju zemlju, milijuni su gledali finale na televiziji, kineski tenis i sport u globalu sada su se dokazali“. Prije 22 godine u noći između 3. i 4. lipnja dogodio se Tiananmen, može li se i njena pobjeda okarakterizirati kao revolucija? “Nemojte zamjeriti, ali nije ni vrijeme ni mjesto razgovoru u političkim temama. Ja sam samo sportasšica, jedino na što se ja fokusiram je moja igra na terenu. Da niste spomenuli iskreno se toga ne bih ni sjetila, jednostavno o tome ne želim govoriti“.

Vezane vijesti

Bio je to jedini trenutak kad je Li nestao osmijeh s usana, ali ubrzo se vratio na pitanju hoće li uskoro uslijediti kineska teniska revolucija. Slično euforiji koja je zahvatila Švedsku nakon što su krenuli čudesni rezultati Björna Borga? “Tenis je u Kini sve popularniji, ali pak mi nismo Švedska, u Švedskoj iz generacije u generaciju rastu potencijalni prvi igrači svijeta, daleko smo mi od tog nivoa. Tek se zahuktavamo“. Očekuje li doček? “Kući se ne vraćam sve do kraja Wimbledona tako da će trenutak i proći. A još ako u Londonu podbacim nitko me neće dvaput ni pogledati. Surov je život nas sportaša, haha“.

Koliko je pomoglo iskustvo iz Melbournea, svoje prvo GS finale je izgubila od Kim Clijsters, ali je naučila vrijednu lekciju. “Pomoglo je u smislu da mi je noć prije bilo lakše zaspati, da budem hladnije glave. Mada ne baš previše jer i dalje mislite o svim tim ljudima koji vas gledaju i ne možete pobjeći nervozi. Pogotovo pri kraju, u tie-breaku sam vodila 6:0 i samo mi je letjelo kroz glavu 'nemoj sad učiniti nešto glupo, nemoj se sramotiti' jer ranijih sam godina toliko mečeva izgubila, a imala sam meč-lopte. 'Osvoji još jedan poen i tek onda možeš početi slaviti'. Tako da s te strane Melbourne nije ni pomogao“.

Prije devet godina Li je odustala od tenisa, renking joj nije prelazio 120. mjesto i većinu vremena je provodila na Challengerima: “U jednom mi je trenutku prekipjelo, nisam vidjela budućnost i morala sam napraviti rez. Upisala sam studij novinarstva, ali dvije godine poslije sam pomislila da je glupo na taj način prestati. Trebala sam mijenjati sebe, a ne ono čim se bavim. I tako sam se vratila na terene, našla nove izazove“. A da je ostala u školi i završila studij kako bi danas započela članak o prvom kineskom naslovu na jednom Grand Slamu? “'Ispunjenje sna', Kina nikad nije imala Grand Slam pobjednika, mnogo igrača naporno radi za ovako nešto i sada će možda dobiti još i impuls više“.

Kakav je osjećaj bio vidjeti kinesku zastavu da vijori? “Nevjerojatan, mislila sam da se zastave podižu samo na natjecanjima poput Olimpijskih ili Azijskih igara. Dobila sam poruku od prijatelja u Kini, napisali su da su ljudima došle suze na oči gledajući podizanje naše zastave. Možete onda zamisliti kakav ponos osjećam“.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • randy marsh05.06.2011. u 08:17
    Kinezi polako preuzimaju sve sportove...
    randy marsh
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 00:20
    nema sta ubila je Schiavone mogla je dovrsit i prije mec,ali Schiavone se borila kao lav obje su bile fantasticne ;)
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo904.06.2011. u 20:41
    pa svaka ti čast,šta drugo reči
    Ronaldo9