Tenis

Novo povijesno poglavlje Na Li

Ivor Krapac • subota, 04.06.2011.
Novo povijesno poglavlje Na Li
Foto: EPA

Na Li upisala se u povijesne knjige kao prvi kineski i azijski vlasnik naslova u singlu na nekom Grand Slam turniru, računajući i mušku i žensku konkurenciju. 29-godišnja Kineskinja otišla je do kraja na Roland Garrosu, zaokruživši najuspješnija dva tjedna u karijeri pobjedom u finalu protiv prošlogodišnje "kraljice" Pariza, Talijanke Francesce Schiavone...

Najvećim dijelom finala, činilo se da je završni korak lova Na Li na njezinu prvu Grand Slam titulu najlakša stvar na svijetu za 29-godišnju Kineskinju, ali u konačnici, šesta nositeljica morala se i dodatno namučiti prije nego je mogla proslaviti 6:4 i 7:6(0) protiv Francesce Schiavone, za svoj dosad najveći uspjeh u karijeri.

Ranije ove sezone na Australian Openu, najbolja kineska igračica je već osjetila kako je igrati u Grand Slam finalu, u tom meču dobila je prvi set protiv Kim Clijsters, ali tada nije uspjela zadržati istu razinu igre i u nastavku - no, lekcija iz Melbournea joj je očito odlično došla ove subote. Iako je ovog puta bila na zemljanim terenima, koji joj odgovaraju nešto manje nego tvrda podloga, Na Li ostala je čvrsta i nakon što joj je Schiavone potkraj drugog seta zaprijetila potpunim povratkom u meč.

Nastavak trenda u Parizu

Završetak ženskog finala u dva seta nastavio je tradiciju koja na Roland Garrosu traje još od 2001. godine - te sezone odigrano je posljednje finale koje je otišlo do trećeg seta.

Prije deset godina Jennifer Capriati je s 1:6, 6:4 i 12:10 pobijedila Kim Clijsters, a između toga, bilo je i vrlo razočaravajućih finala. No, ovo nije bilo iz te kategorije. U pobjedi Na Li je puno više njezinih zasluga nego bi se moglo reći da je Schiavone podbacila.

U prvom setu i većem dijelu drugog, Na Li je sve držala u svojim rukama, ne dajući Schiavone puno izgleda da dođe do izražaja na način kako je 30-godišnjoj Talijanki uspijevalo na putu do lanjskog naslova i ovogodišnjeg finala. Prošlogodišnja pariška pobjednica redovito je u stanju "miksati" igru i izbaciti svoju suparnicu iz ritma, ali ovog puta je kroz gotovo cijeli meč bila potisnuta u defanzivu, s pritiskom Na Li na koji nije nalazila odgovor.

Kineskinja je posebno opasna bila forhendom, ali nije previše zaostajala ni na bekhend-strani, a s toliko agresivnosti i dovoljno preciznosti, prošla je prvim setom uz break za 3:2, dok se u drugoj dionici približila pobjedi breakom već u prvom gemu tog seta. U nastavku, Schiavone je preživjela dvije velike prijetnje na servisu, s po jednom spašenom break-loptom kod zaostatka od 3:1 i 4:2 prije nego se potpuno vratila u drugi set.

Da je Na Li morala u treći i kasnije izgubila meč, posebno bi se sjećala promašene forhend-paralele na break-lopti kod 3:1 u drugoj dionici, na udarcu s kojim je dotad radila svojoj suparnici golemu štetu. No, s obzirom da je u nastavku ipak dovršila meč, i to će pasti u zaborav.

Peti naslov u karijeri

Pariška titula bila je ukupno peta na Touru u karijeri Na Li, druga ove godine, nakon što je početkom sezone slavila u Sydneyju. Svestranost na različitim podlogama dočarat će činjenica da je uzimala naslove i na zemlji i na travi i na tvrdoj podlozi, a s ovogodišnjim pobjedničkim pohodom na Roland Garrosu, može se pohvaliti i da je na sva četiri Grand Slam turnira bila najmanje u četvrtfinalu.

Uz pariški naslov, lanjsko polufinale Australian Opena i finale istog turnira s početka aktualne sezone, Kineskinja ima i četvrtfinala Wimbledona iz 2006. i prošle godine, dok je preklani bila među posljednjih osam i na US Openu.

Talijanka je u dva servis-gema Kineskinje u završnici drugog seta ukupno četiri puta bila dva poena do ulaska u treći, da bi Na Li ostala čvrsta i izborila tie-break, u kojem je odigrala svoje najbolje i ostavila braniteljicu naslova bez osvojenog poena. Prije toga, mogla je odahnuti na izjednačenju u 12. gemu, na servisu za ulazak u tie-break, kada je linijski sudac jedan njezin forhend dosudio kao aut, da bi Louise Engzell, sutkinja u stolcu, procijenila drugačije i dodijelila joj taj poen - Schiavone je, tako, ostala bez set-lopte, a Kineskinja bez dodatnog pritiska na svojim leđima.

Ipak, i sa sitnom Talijankinom prijetnjom u tim trenucima, s obzirom kako je dominirala prvim setom i početkom drugog, a na kraju i tie-breakom, trofej je zasluženo završio u rukama Na Li, koja je i u subotu i u ranijem dijelu turnira prošla težak put. Među ostalima, nadjačala je Petru Kvitovu, Viktoriju Azarenku, Mariju Šarapovu, a sada i Schiavone, sve iz kruga ozbiljnih kandidatkinja za ovogodišnji pariški naslov - no, sve su morale priznati da su naišle na bolju igračicu.

Roland Garros, tenisačice, finale: N. Li (Kina, 6) - Schiavone (Italija, 5) 6:4, 7:6(0).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis04.06.2011. u 23:03
    glavno si dodao 700 milijuna ... pocelo je vrijeme kineza i indijaca, bit ce ih jos u nadolazecim godinama.
    cameosis
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 17:39
    baš mi je drago šta je pobijedila,stvarno napada cijeli meč,možda 2-3 gema ispod razine ostalo fenomenalno
    Obrisan korisnik
  • chepo04.06.2011. u 17:36
    bilo je i vrijeme, ima ih 2 milijarde
    chepo
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 17:29
    neeeeeeeeeeee. jadna mi kladionica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 17:19
    Čestitke prvoj azijskoj pobjednici!!
    Obrisan korisnik