Tenis

Schiavone brani, Na Li izazivačica

Ivor Krapac • četvrtak, 02.06.2011.
Schiavone brani, Na Li izazivačica
Foto: EPA

Francesca Schiavone i Na Li odlučivat će o ovogodišnjoj pobjednici Roland Garrosa. Schiavone je došla korak do obrane naslova pobjedom nad posljednjom domaćom predstavnicom Marion Bartoli, dok je Na Li ispratila Mariju Šarapovu, prekinuvši niz od deset pobjeda sedmopostavljene Ruskinje započet na nedavnom putu do naslova u Rimu...

Prošle godine je Francesca Schiavone bila veliko iznenađenje, a nakon lanjskog naslova, na povratku u Pariz našla se u drugačijoj ulozi, s više pritiska na leđima, ali 30-godišnja Talijanka se i u toj situaciji snalazi jako dobro. Nije svaki put išlo glatko, bilo je poteškoća i u polufinalnom ogledu s Marion Bartoli, no Schiavone je još jednom pronašla put i sa 6:3, 6:3 izborila svoje drugo uzastopno pariško finale.

Međusobno na 2-2

Schiavone i Na Li će u finale ući s 2-2 u međusobnom omjeru. Prošle godine su već išle jedna na drugu na pariškoj zemlji, u trećem kolu, kada je Talijanka na putu do naslova slavila sa 6:4 i 6:2.

Bio je to njihov posljednji dvoboj, a prije toga, Kineskinja je slavila 2007. u Sydneyju (6:4, 7:5) i '09. u osmini finala US Opena (6:2, 6:3), dok je Schiavone svoju prvu pobjedu ubilježila '08. u Pekingu (6-1 7-6(4)).

Na jako vjetrovit dan u Parizu, s naletima koji su bili i neugodniji nego proteklih dana, Schiavone i Bartoli odigrale su dobro, a Talijanka je pokazala da je na zemljanim terenima ipak jača od svoje francuske suparnice. Iako je Bartoli imala navijače na svojoj strani, ova podloga ipak nije njezin prvi izbor, više još odgovaraju brže, a s obzirom da je igrala protiv sjajne zemljašice, poraz u dva seta nije bio neočekivan.

Schiavone je u prvom setu prošla s ključnim breakom za 5:3, u gemu u kojem je okrenula 40:15, uz malu pomoć suparnice s dvostrukom pogreškom na prvoj gem-lopti, za 40:30. U drugoj dionici je Bartoli krenula bolje, vodila je s 2:0, da bi iza toga osvojila još samo jedan gem.

30-godišnja petopostavljena Talijanka je, tako, izborila svoje drugo Grand Slam finale u karijeri, potvrđujući da je Roland Garros u posljednje dvije godine njezin teren. Ovakve uspjehe čekala je jako dugo - prije lanjskog naslova, jedini raniji veliki rezultat na pariškoj zemlji dohvatila je još 2001. godine, kada je bila u četvrtfinalu.

No, Schiavone će ove sezone pred sobom još imati jedan izazov na Roland Garrosu. U subotnjem finalu srest će se s Na Li, koja je, nakon Australian Opena, drugi put ove godine u finalu nekog Grand Slam turnira - šesta nositeljica iz Kine također je odradila polufinale u dva seta, sa 6:4 i 7:5 protiv Marije Šarapove.

Sedmopostavljena Ruskinja došla je u Pariz u jako dobroj formi, nakon naslova u Rimu, njezinog najvećeg zemljaškog u karijeri, ali ovog četvrtka se znatno teže nosila s vjetrom nego njezina suparnica. Vjerojatno na to nije utjecao samo vjetar, uzimajući u obzir da je Šarapova i ranije znala imati sličnih problema, no posebnu muku predstavljao joj je servis, s ukupno deset dvostrukih pogrešaka u meču.

Talijanki 15., Kineskinji deseto finale

Schiavone je dosad 14 puta bila finalistica na Touru, uz četiri naslova i deset poraza na završnoj prepreci. Na Li, pak, za sobom ima devet finala, također uz negativni omjer pobjeda i poraza, 4-5.

Puhalo je i ranije ovog tjedna, kada je Ruskinja i u neugodnim uvjetima pokazala previše za Andreju Petkovic, koju je nadjačala u četvrtfinalu, dok se ovog puta i s vjetrom i sa suparnicom nosila puno teže. Na Li je prošla prvim setom s tri breaka, otpočetka u prednosti, dok je u drugom okretala zaostatak od 4:2, uz dvije spašene break-lopte u petom gemu tog seta, koje su Šarapovoj mogle dati dvostruki break prednosti.

Nakon što je to izvukla, Na Li nije morala dugo čekati svoju šansu. U osmom gemu je vratila break i ponovno bila u egalu, da bi kod vodstva od 6:5 još jednom oduzela servis Šarapove i time izborila svoje prvo pariško finale. Kao "točku na i" svojih problema sa servisom, Ruskinja je na meč-lopti pomogla Kineskinji dvostrukom pogreškom.

Na Li je, tako, pokazala da nije dobra samo na tvrdoj podlozi i travi, dvaput u četvrtfinalu Wimbledona, već i na zemljanim terenima. Do ove godine, na Roland Garrosu nije bila dalje od osmine finala, ali u najuspješnijoj Grand Slam sezoni u karijeri, 29-godišnja Kineskinja probila je i tu barijeru.

Finale je na rasporedu u subotu, s početkom u 15 sati.

Roland Garros, tenisačice, polufinale: Schiavone (Italija, 5) - Bartoli (Francuska, 11) 6:3, 6:3, N. Li (Kina, 6) - Šarapova (Rusija, 7) 6:4, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 14:06
    Zena mi razbila lcd jer sam se zaljubio u Mariju Sarapovu...Moj izbor u finalu je definitivno NA LI,nije zgodna kao Sarapova ali ima u sebi ono nesto,definitivno.
    Obrisan korisnik
  • cameosis02.06.2011. u 19:33
    ide naslov u kinu, igrala je stvarno jako dobro danas.
    cameosis