Tenis

"Tuntle" postao pariški polufinalist

Iz Pariza:Maja Giljanović • četvrtak, 02.06.2011.
"Tuntle" postao pariški polufinalist

Juniorskog pobjednika Roland Garrosa Hrvatska je imala 2005. godine kad je Marin Čilić slavio protiv Antala Ven der Duima, a šest godina poslije na dvije pobjede da krene stopama 22-godišnjeg Međugorca stigao je 18-godišnji Kaštelanin Mate Delić. Hrvatski je prvak u četvrtfinalu u dva seta slomio otpor Mikija Jankovića i izborio polufinale protiv 14. nositelja Dominica Thiema.

Šest godina nakon pariškog trijumfa Marina Čilića (6:3, 6:1 protiv Antala Ven der Duima), na dvije pobjede da krene stopama danas najboljeg rangiranog hrvatskog tenisača i Davis Cup reprezentativca stigao je Mate Delić. Hrvatski prvak, koji je prije mjesec dana napunio 18. rođendan, punoljetnost slavi na najljepši mogući način: srušio je redom devetog nositelja Georgea Morgana (6:7, 7:6, 7:5), protiv kojeg je spasio dvije meč-lopte, Alexiosa Halebiana (6:1, 7:6), petog nositelja Roberta Carballes Baenu (6:7, 6:2, 8:6), protiv kojeg je izvukao još četiri meč-lopte, a danas na terenu broj šest i Mikija Jankovića.

U meču tijekom kojeg se čulo "igram ka' tuntle" i "ka' mrtvac sam", Kaštelanin (24.) je otpor dvije godine mlađeg i 38 pozicija slabije rangiranog Srbina slomio u dva seta i, što je izuzetno bitno nakon što je samo na susretima protiv Morgana i Carballes Baene na terenu proveo više od pet sati, za 73 minute.

Delić je krenuo bolje od prvog poena, svoj je servis osvojio bez grča i na prvom servis-gemu Jankovića odmah izborio dvije break-lopte. Nije ih iskoristio, ali u četvrtom gemu je ponovno napao i odvojio se na 3:1. Svoj je početni udarac zadržao bez izgubljenog poena, a do seta je mogao i lakše da je u šestom gemu iskoristio prednost za dvostruki break.

Janković se izvukao i u sljedećem gemu zamalo došao do jack-pota: osigurao je dvije break-lopte, ali Delića je na obje izvukao odličan servis. Na prvoj mu je namjestio lagani poen koji je završio efektno skraćenom kratkom loptom, a na drugoj je u najboljoj maniri Gorana Ivaniševića zabio as iz drugog servisa, osvojio i sljedeća dva poena i poveo 5:2. Janković je u tom trenutku potonuo, izgubio je još jedan servis i Delić je za 32 minute osigurao vodstvo od 6:2.

U drugom setu kola su nizbrdo krenula u trećem gemu: Delić je vodio 30:0, ali poen po poen Janković je stigao do break-lopte, iskoristio je i prvi put u meču preuzeo inicijativu (2:1). Delić je bio ljut kao ris, sudac mu je dvaput na čistu loptu dosudio aut - na drugu koja je bila na 30:40 na Delićevom servisu reagirao je i sam Janković, obrisao trag loptice i priznao da je servis bio dobar (!) - slomio je reket, ali i dalje se nije mirio sa situacijom: "Ne da mi se uopće igrat' više".

Janković je pobjegao na 3:1, a nakon što je u četvrtom gemu napokon promijenio slomljeni reket, Delić je smanjio na 2:3 i izgleda poslušao riječi oca i trenera Mira: "Samo mirno, diši, zaboravi što se dogodilo".

U nastavku seta obojica su servis držala bez većih problema i na 5:4 Janković je došao u poziciju da na svom servisu osigura treći set. Delić je, međutim, stisnuo, na 30:30 napao i došao do break-lopte, Janković nije izdržao i rezultat je bio 5:5. Srbin je u sljedećem gemu pokušao spasiti što se spasiti da i zamalo i uspio: izborio je na Delićev servis 30:40 i još jednu prednost, ali Mate je bio čvrst, spasio obje break-lopte, preokrenuo na 6:5 i stavio tonu pritiska na Jankovićeva leđa. 16-godišnjak se našao suočen s tri vezane meč-lopte, dobrim servisima spasio prve dvije, ali na trećoj je pokleknuo i Deliću morao stisnuti ruku.

U polufinalu temperamentnog Kaštelanina čeka Dominic Thiem. 17-godišnji Austrijanac je postavljen za 14. nositelja, 13. je junior svijeta, protiv Kylea Edmunda (6:3, 6:2), Mitchella Kruegera (6:3, 6:2), trećeg nositelja Filipa Horanskog (6:4, 6:1) i Oriola Roca Batalle (6:3, 6:2) nije ispustio ni set, a Delića je pobijedio i prije dvije godine u Stobreču na Epetion Cupu (2:6, 7:6, 6:1) i prošle godine na Eddie Herr International turniru u Bradentonu (3:6, 7:5, 6:2).

Roland Garros, četvrtfinale, juniori:
DELIĆ (Hrvatska) - Janković (Srbija) 6:2, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2011. u 15:59
    thor o cilicu se vise pisalo i ocekivalo nego sto on moze, ali momak ima sad vece rezultate od razvikanog ancica usporedi statistiku na atp-u, i dabogda mi imali svako 2 godine nekog tko ide cilicevim stopama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2011. u 13:58
    jao onome ko ide cilicevim ili ti ga magarcevim stopama,njemu se onda nikako dobro ne pise
    Obrisan korisnik